Kennisbank artikel:

Zelfstandigen zonder personeel en arbeidsongeschiktheid

Zelfstandigen

Zelfstandigen zonder personeel (zzp)

Beloning voor langer doorwerken.

Als zelfstandigen zonder personeel (zzp’er) of freelancer behoort u tot een groeiende en diverse groep zelfstandig ondernemers. Van schilders tot accountants, van webdesigners tot interim – managers. Zzp’ers hebben gemeen dat zij voor eigen rekening en risico werken. Tijdens een periode van ziekte of bij gebrek aan opdrachten kunt u niet terugvallen op een uitkering. Wel kunt u gebruik maken van verschillende regelingen bedoeld om ondernemerschap te stimuleren. Belangrijke regels en regelingen:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (=AOV)

Een goede en betaalbare manier om jezelf als  ondernemer te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid is het nemen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Je wordt voorzien in een periodieke uitkering bij ziekte of invaliditeit. Zo ben je toch in staat om jouw vaste lasten te betalen, ook al kun je (tijdelijk) niet werken. 

Voor wie is de verzekering van belang?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgezet voor zelfstandig ondernemers. Als zelfstandig ondernemers worden aangemerkt:

  In het algemeen gelden er een paar goede redenen om een AOV als ondernemer of zelfstandige, zzp-er, freelancer af te sluiten:

  • Er zijn geen andere inkomensbronnen, waarop je kunt terugvallen wanneer je werk door arbeidsongeschiktheid vervalt.
  • De organisatie, waarin je zit, verplicht je om een AOV af te sluiten.
  • De bank eist, dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, i.v.m. jouw hypotheek.

  Wat kost dat dan?

  Dat is afhankelijk van een aantal factoren:

  Wachttijd; deze kan variëren van 30 dagen tot 2 jaar. Des te langer de wachttijd des te lager de prijs, je neemt zelf immers meer risico

  Beroeps of passende arbeid; beroepsAO is je eigen beroep. Passende arbeid is passend bij je ervaring en opleiding. Dat kan dus iets heel anders zijn….

  Drempelpercentage; dit begint bij 25% arbeidsongeschiktheid en eindigt bij 80% arbeidsongeschiktheid. De 80% variant is duidelijk veel goedkoper, maar je krijgt dan ook alleen een uitkering als je 80% of meer arbeidsongeschikt bent.

  Uitkeringsduur; dit kan 5 -10 jaar zijn maar in de regel is dit tot einde contract.

  Eindleeftijd; je kan jezelf natuurlijk verzekeren  tot je 55ste dat is lekker goedkoop, maar als je iets krijgt voor je 55ste dan is het vaak lastig/onmogelijk om weer een AOV af te sluiten tot je 67ste…

  Hoeveel moet ik betalen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

  De standaard premie blijft, omgerekend met een indexering voor de inflatie, gedurende de hele looptijd gelijk. Je kan ook kiezen voor een leeftijdgebonden tarief dat hoger wordt naarmate je ouder wordt en het risico voor de verzekeraar toeneemt. Wie het standaardtarief kiest, betaalt op jongere leeftijd relatief te veel, maar op latere leeftijd relatief lage kosten

  Bij het standaardtarief voor zelfstandigen worden de tarieven in feite gemiddeld. Bekijk wat voor jou het goedkoopste is

  Slot arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

  Houd altijd rekening met het risico van een verminderde arbeidsgeschiktheid op enig moment. Stel daarom je inkomen veilig met een goede AOV. Wij vragen altijd voldoende offertes aan en vergelijken de voorwaarden van de verzekering goed met je wensen. Met een AOV bent je tegen een redelijke premie goed verzekerd van een passend vervangend inkomen in de situaties waarin dat nodig is. 

  Heeft u vragen..? Bel 088-9000900 of vul even je gegevens in!

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Mail mij dit overzicht

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Nieuwsbrief inschrijving

  Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.