Wat moet er allemaal geregeld worden voor het ZZP pensioen?

30 januari 2018

Als zzp’er moet je van alles zelf regelen. Dit geldt ook voor uw pensioen. Als jij als zelfstandige niets regelt, ontvang je alleen AOW. Daarom is het aan te raden om een aanvullend inkomen te regelen voor later. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zzp’ers weinig regelen voor hun pensioen. In 2016 gaf 50% van de zzp’ers aaan dat ze pensioen opbouwen. Dit is al 19% gegroeid ten opzichte van het jaar hiervoor. Het is goed dat de zzp’ er zich meer bewust wordt van zijn/haar pensioen, toch is 50% relatief laag. zzp’ers zijn over het algemeen angstig en wantrouwend als het gaat om verzekeraars of pensioenfondsen

ZZP pensioen

ZZP pensioen opbouwen

Opbouwen van een pensioen is niet veel meer of minder dan een spaarpot vullen die je na het bereiken van jouw pensioen leeftijd aan kunt spreken. Er zijn zat mogelijkheden voor de zzp’er om pensioen op te bouwen. populaire vormen van sparen zijn vaak lijfrente of banksparen en de fiscale oudedagsreserve. Ook kan je pensioen hebben opgebouwd bij je oude werkgever. Ook kan het zijn dat jouw branche een verplichte regeling heeft. Deze vormen van sparen leggen wij hieronder nader voor je uit.

Lijfrente en banksparen

Je kunt jouw zzp pensioen laten vullen door te sparen door middel van een lijfrenteverzekering. je spaart hierdoor kapitaal voor later door middel van inleg. Je kan ervoor kiezen om eenmalig in te leggen, maar ook om in termijnen in te leggen (maandelijks, per kwartaal of jaarlijks bijvoorbeeld). Deze kan je als je stopt met werken in termijnen laten uit betalen. Er is wel een aantal spelregels aan verbonden, namelijk dat de uitkering van een rente minimaal vijf jaar duurt en dat de uitkering pas is vanaf je 67ste. 

Voor banksparen (bancaire lijfrente) geldt vrijwel hetzelfde, maar er zijn enkele verschillen. Om deze verschillen te bekijken, kan je hier klikken.

Fiscale oudedagsreserveEen andere optie om pensioen op te bouwen, is om jaarlijks een deel van de winst te reserveren voor je aanvullend pensioen. Wanneer jouw onderneming de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma heeft, kan er een deel van winst worden gereserveerd voor later. Het geld staat dan op de balans van jouw onderneming. Aan de creditzijde; een schuld aan jezelf dus. 

Sparen of beleggen

Je kunt zelf geld opzij zetten voor later. Het geld kan op een spaarrekening gezet worden, je kan het geld gaan belegen of je kan een vast bedrag aan de hypotheek aflossen. Op deze manier bouw jezelf ZZP pensioen op. 

Lees meer over pensioen aanvullen

Oude pensioenregeling voortzetten

In sommige gevallen kan je met de pensioenregeling van jouw oude werkgever door. Hierdoor is jouw arbeidsongeschiktheid en overlijdensrisico gedekt.

Verplichte regeling

In sommige gevallen ben je verplicht om jouw pensioen te regelen bij een pensioenregeling. Dit geldt bijvoorbeeld voor schilders, fysiotherapeuten en tandartsen. Deze beroepen vallen onder een verplichte regeling.

DGA

Als u directeur grootaandeelhouder bent is mogelijk om via de besloten – of naamloze vennootschap een pensioenregeling te treffen. Als u dit wilt is het erg verstandig om onafhankelijk advies in te winnen over uw mogelijkheden. 

Hier vindt u alles over pensioen mogelijkheden als dga.Als ondernemer wilt u het liefst constant met uw onderneming bezig zijn. Het gaat om uw pensioen. De vraag hoe u wilt leven vanaf de dag dat uw pensioentijd begint is van enorm belang. Daarom is het naar onze mening altijd belangrijk om de beste keuze voor u te maken.