Kennisbankartikel:

Wat moet er allemaal geregeld worden voor het ZZP pensioen?

Als zzp’er moet je van alles zelf regelen. Dit geldt ook voor je pensioen. Als jij als zelfstandige niets regelt, ontvang je alleen AOW. Daarom is het aan te raden om een aanvullend inkomen te regelen voor later. Zo heb je genoeg ZZP pensioen voor later. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat zzp’ers weinig regelen voor hun pensioen. In 2017 bouwde meer dan een kwart van de zzp’ers geen pensioen op. Dit is al flink gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is goed dat de zzp’er zich meer bewust wordt van zijn/haar pensioen. Toch zijn het er nog steeds te weinig. Veel zzp’ers zijn over het algemeen angstig en wantrouwend als het gaat om verzekeraars of pensioenfondsen.

 

ZZP pensioen

 

ZZP pensioen opbouwen

Opbouwen van een pensioen is niet veel meer of minder dan een spaarpot vullen die je na het bereiken van jouw pensioenleeftijd aan kunt spreken. Er zijn zat mogelijkheden voor de zzp’er om pensioen op te bouwen. Populaire vormen van sparen zijn vaak lijfrente , banksparen of de fiscale oudedagsreserve. Ook kan je pensioen hebben opgebouwd bij je oude werkgever. Het kan ook zijn dat jouw branche een verplichte regeling heeft. Deze vormen van sparen leggen wij hieronder nader voor je uit.

Lijfrente en banksparen

Door middel van een lijfrenteverzekering kun je sparen voor jouw pensioen. Je spaart hierdoor kapitaal voor later door middel van inleg. Je kan ervoor kiezen om eenmalig in te leggen, maar ook om in termijnen in te leggen (maandelijks, per kwartaal of jaarlijks bijvoorbeeld). Deze kan je als je stopt met werken in termijnen laten uitbetalen. Er is wel een aantal spelregels aan verbonden, namelijk dat de uitkering van een rente minimaal vijf jaar duurt en dat de uitkering pas is vanaf je 67ste.

Voor banksparen (bancaire lijfrente) geldt vrijwel hetzelfde, maar er zijn enkele verschillen. Om deze verschillen te bekijken, kan je hier klikken.

Fiscale oudedagsreserveEen andere optie om pensioen op te bouwen, is om jaarlijks een deel van de winst te reserveren voor je aanvullend pensioen. Wanneer jouw onderneming de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma heeft, kan er een deel van winst worden gereserveerd voor later. Het geld staat dan op de balans van jouw onderneming. Aan de creditzijde; een schuld aan jezelf dus.

Sparen of beleggen ZZP pensioen

Je kunt zelf geld opzij zetten voor later. Het geld kan op een spaarrekening gezet worden, je kan het geld gaan belegen of je kan een vast bedrag aan de hypotheek aflossen. Op deze manier bouw je zelf ZZP pensioen op.

 

Lees meer over pensioen aanvullen

 

Oude pensioenregeling voortzetten

In sommige gevallen kan je met de pensioenregeling van jouw oude werkgever door. Hierdoor is jouw arbeidsongeschiktheid en overlijdensrisico gedekt.

Verplichte regeling ZZP pensioen

In sommige gevallen ben je verplicht om jouw pensioen te regelen bij een pensioenregeling. Dit geldt bijvoorbeeld voor schilders, fysiotherapeuten en tandartsen. Deze beroepen vallen onder een verplichte regeling.

 

 

 

Pensioenregelingen

DGA

Ben je directeur grootaandeelhouder dan is het mogelijk om via de besloten – of naamloze vennootschap een pensioenregeling te treffen. Wanneer je dit wilt, dan is het erg verstandig om onafhankelijk advies in te winnen over je mogelijkheden.

Hier vindt je alles over pensioenmogelijkheden als dga. Als ondernemer wil je het liefst constant met je onderneming bezig zijn. Het gaat om jouw pensioen. De vraag hoe je wilt leven vanaf de dag dat jouw pensioentijd begint, is van enorm belang. Daarom vinden wij het belangrijk om de beste keuze voor u te maken.

 

 

 

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.