blank

Kennisbankartikel:

Zelfstandige zonder personeel en arbeidsongeschiktheid

 

Zzp’er en de AOV

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) of freelancer behoor je tot een groeiende en diverse groep zelfstandig ondernemers. Van schilders tot accountants, van webdesigners tot interim- managers. Zzp’ers hebben gemeen dat zij voor eigen rekening en risico werken. Tijdens een periode van ziekte of bij gebrek aan opdrachten kun je niet terugvallen op een uitkering. Wel kun je gebruik maken van verschillende regelingen die bedoeld zijn om ondernemerschap te stimuleren. Belangrijke regels en regelingen voor een zzp’er AOV zijn:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (=AOV)

Een goede en betaalbare manier om jezelf als  ondernemer te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid is het nemen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Je wordt voorzien in een periodieke uitkering bij ziekte of invaliditeit. Zo ben je toch in staat om jouw vaste lasten te betalen, ook al kun je (tijdelijk) niet werken.

Voor wie is de verzekering van belang?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgezet voor zelfstandig ondernemers. Als zelfstandig ondernemers worden aangemerkt:

zzp en AOV

In het algemeen gelden er een paar goede redenen om een AOV als ondernemer of zelfstandige, zzp-er, freelancer af te sluiten:

  • Er zijn geen andere inkomensbronnen, waarop je kunt terugvallen wanneer je werk door arbeidsongeschiktheid vervalt.
  • De organisatie, waarin je zit, verplicht je om een AOV af te sluiten.
  • De bank eist, dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, in verband met jouw hypotheek.

Wat kost een AOV?

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Wachttijd; deze kan variëren van 30 dagen tot 2 jaar. Hoe langer de wachttijd hoe lager de prijs. Je neemt zelf immers meer risico.
  • Beroeps of passende arbeid; beroeps AO is je eigen beroep. Passende arbeid is passend bij je ervaring en opleiding. Dat kan dus iets heel anders zijn….
  • Drempelpercentage; dit begint bij 25% arbeidsongeschiktheid en eindigt bij 80% arbeidsongeschiktheid. De 80% variant is duidelijk veel goedkoper maar je krijgt dan ook alleen een uitkering als je 80% of meer arbeidsongeschikt bent.
  • Uitkeringsduur; dit kan 5 -10 jaar zijn maar in de regel is dit tot het einde van het contract.
  • Eindleeftijd; je kan jezelf natuurlijk verzekeren  tot je 55ste, dat is lekker goedkoop maar als je iets krijgt voor je 55ste dan is het vaak lastig of zelfs onmogelijk om weer een AOV af te sluiten tot je 67ste of later.

Hoeveel betaal ik voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De standaardpremie blijft, omgerekend met een indexering voor de inflatie, gedurende de hele looptijd gelijk. Je kan ook kiezen voor een leeftijdsgebonden tarief dat hoger wordt naarmate je ouder wordt en het risico voor de verzekeraar toeneemt. Wie het standaardtarief kiest, betaalt op jongere leeftijd relatief te veel, maar op latere leeftijd relatief lage kosten

Bij het standaardtarief voor zelfstandigen worden de tarieven in feite gemiddeld. Bekijk wat voor jou het goedkoopste is

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Houd altijd rekening met het risico op een verminderde arbeidsgeschiktheid op enig moment. Stel daarom je inkomen veilig met een goede AOV. Wij vragen altijd voldoende offertes aan en vergelijken de voorwaarden van de verzekering goed met je wensen. Met een AOV bent je tegen een redelijke premie goed verzekerd van een passend vervangend inkomen in de situaties waarin dat nodig is.

Heb je vragen..? Bel 088-9000900 of vul even je gegevens in!

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief
blank

blank

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

blank

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.