Kennisbankartikel:

Wat moet je weten over arbeidsongeschiktheid verzekeringen?

Voor de beoordeling van arbeidsongeschiktheid kun je bij de meeste arbeidsongeschiktheids-verzekeringen kiezen uit ‘beroepsarbeidsongeschiktheid’ of ‘passende arbeid’. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten om een goede afweging te maken bij het kiezen van een AOV. In dit artikel zul je onder andere lezen welke keuzes een AOV goedkoper maken en welke risico’s daar tegenover staan. Mocht je nu al vragen hebben over je eigen AOV, twijfel niet en neem contact met ons op!

 

 

Bel me, een eerste adviesgesprek is gratis

 

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Beroepsarbeidsongeschiktheid betekent dat bij de vaststelling van de mate van arbeidsongeschiktheid het eigen (verzekerde) beroep bepalend is. Als je bijvoorbeeld accountant bent en je gekozen heeft voor een verzekering op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid, dan kun je niet verplicht worden je (rest)capaciteiten te benutten voor een andere (gelijkwaardige) functie.In de meeste voorwaarden wordt, ondanks het bovenstaande, wel bedongen dat men passende arbeid binnen de eigen onderneming moet aanvaarden. De premie voor deze verzekering is hoger als bij de andere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

arbeidsongeschiktheid verzekeringen

Passende arbeid

Onder passende arbeid wordt verstaan: “alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemers is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van de werknemer kan worden gevergd”. Kort en goed: werk wat bij je past.Wanneer jij vanwege arbeidsongeschiktheid niet meer in staat bent om jouw eigen beroep uit te oefenen, dan zal een bredere oriëntatie op de arbeidsmarkt nodig zijn. Er wordt dan gezocht naar een beroep welke in redelijkheid aan jou kan worden opgedragen, daarbij rekening houdend met jouw arbeidsverleden, het arbeidspatroon, je opleiding, het salaris, de lichamelijke beperkingen, de afstand tot het werk etc. Bij voorkeur ligt het functieniveau van het beroep zoveel mogelijk op het niveau van het oude beroep. Je wordt bij passende arbeid eerder in staat geacht een vervangende functie te vervullen dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering tegen beroepsarbeidsongeschiktheid. De premie is gemiddeld 10%lager dan bij beroeps AOV.

 Gangbare arbeid

Bij gangbare arbeid wordt bij de bepaling van arbeidsongeschiktheid rekening gehouden met alle werkzaamheden die voor de krachten en bekwaamheden van een verzekerde zijn berekend en die gelden als algemeen geaccepteerde arbeid. De betrokken verzekeringsmaatschappij gaat dan uit van de arbeid die je nog kunt verrichten, ongeacht jouw beroep en werkervaring.Bij het criterium van gangbare arbeid loop jij als zelfstandig ondernemer een risico, wanneer je op dit moment bijvoorbeeld werkzaam bent als accountant dan kun je bij arbeidsongeschiktheid met het criterium van gangbare arbeid worden gedwongen om een baan als postbode te accepteren. De premie is laag.

Persoonlijke aanpak van PensioenVizier

Al onze adviezen worden door onze medewerkers aangepast aan jouw wensen. Daarnaast wordt dat advies een keer per jaar persoonlijk met je besproken. Dit kan bij ons op het kantoor, maar we komen ook graag bij je op bezoek.

 

Heeft u vragen..? Neem dan contact met ons op!

 

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Gratis digitaal adviesgesprek

  Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

  Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

  Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Mail mij dit overzicht

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Mail mij dit overzicht

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.