Kennisbank artikel:

Wat is een bancaire lijfrente?

Wet banksparen

Op 1 januari 2008 is de Wet Banksparen ingevoerd. Waar tot die tijd verzekeraars het alleenrecht hadden om fiscaal gefaciliteerde (pensioen)producten aan bieden, zijn banken en beleggingsinstellingen nu ook op de markt toegelaten.

Met uitkerende lijfrentes kun je tegenwoordig ook “doorbeleggen” 

In de basis bestaan er veel overeenkomsten tussen de bancaire lijfrente en de lijfrenteverzekering. Er zijn echter ook verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste kenmerken van een bancaire lijfrente. 

Heb je vragen over een lijfrente? Bekijk de antwoorden 

Neem contact op, we helpen je verder

Belangrijkste kenmerken van een bancaire lijfrente 

Belangrijkste kenmerken bancaire lijfrente

1. Bij overlijden komt het saldo op de spaar- of beleggingsrekening toe aan de erfgenamen. Successieplanning moet via het testament gebeuren. Lees hier nog meer over het overlijdensrisico.

2. Bij de bancaire lijfrente is een levenslange uitkering niet mogelijk. Er dient altijd een einddatum bepaald te worden. Op het moment dat er geen saldo meer op de rekening staat, stopt de uitkering. Het langleven risico ligt dus bij de klant. 

3. Komt de verzekerde te overlijden dan gaan de uitkeringen gewoon door. Die komen dan toe aan de erfgenamen. 

4. De minimale uitkeringsfase (looptijd) bedraagt 5 jaar. 

5. Gaat de rekeninghouder failliet, dan valt een bancaire lijfrente buiten een faillissement. 

6. Lijfrentespaarrekeningen vallen onder het depositogarantiestelsel, mits de bank, de rekening en de rekeninghouder onder de voorwaarden vallen. Het depositogarantiestelsel keert bij een faillissement van een bank maximaal € 100.000 uit per spaarder. 

Sparen

Waarom sparen voor later?

De overheid trekt zich steeds verder terug. 

Dus de AOW en met name de aanvangstleeftijd staat onder druk. Na 2024 wordt de aanvang van de AOW bepaald door de levensverwachting. Dit betekent langer doorwerken dan de nu bekende 67 jaar. Omdat ook de levensverwachting hoger wordt, is de kans groot dat je ook meer geld nodig hebt voor later. Het is dus erg belangrijk om op tijd te beginnen met sparen voor later.

De pensioenfondsen hebben het moeilijk.

Door de lage rentestand hebben de pensioenfondsen het nu(!) erg moeilijk. Of dit zo blijft weet natuurlijk niemand. Zelf sparen blijft het devies als je een lekkere oude dag wilt hebben.

Als ondernemer moet je het helemaal zelf doen! 

Geen pensioenfonds, geen sociaal vangnet. Jij als ondernemer moet het zelf doen. Veel ondernemers stellen dit vaak uit, omdat ze nog niet met pensioen bezig willen zijn. Toch is het verstandig om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen, omdat je dan een kleiner bedrag per maand opzij kan zetten met hetzelfde eindresultaat. Zo spreid je de lastendruk het meeste.

Er komt namelijk waarschijnlijk een moment in jouw leven, dat je het wat rustiger aan wilt doen en daar kun je nu alvast je financiële basis voor leggen.

Er zijn ook andere manieren om te sparen voor je pensioen.

Anderen manieren om te sparen voor je pensioen

Een voorbeeld hier van is via de bank. Sparen via de bank heeft vaak een laag rendement, maar is wel direct opneembaar.

Een andere manier om te sparen voor je pensioen is via de FOR –

Fiscale Oudedagsreserve

Met de FOR reserveer je een deel van de ondernemingswinst voor het pensioen. Dit bedrag kun je op die manier reserveren. Het is verplicht om de fiscale oudedagsreserve op de ondernemingsbalans te zetten. Wanneer je de FOR wil gaan gebruiken kan je het geld op een spaarrekening zetten of bijvoorbeeld in een bancaire lijfrente. Je hoeft de inkomstenbelasting pas te betalen wanneer je met pensioen gaat en het geld wordt uitgekeerd.

Daarnaast is de waarde van je bedrijf ook een manier van sparen, de waarde van uw klanten is een vorm van vermogensopbouw.

Een pensioenboek? Klik hier!

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.