Kennisbank artikel:

Wat is een bancaire lijfrente?

Wat is een bancaire lijfrente?
Op 1 januari 2008 is de Wet Banksparen ingevoerd. Waar tot die tijd verzekeraars het alleenrecht hadden om fiscaal gefaciliteerde (pensioen)producten aan bieden, zijn banken en beleggingsinstellingen nu ook op de markt toegelaten.

Met uitkerende lijfrentes kunt u tegenwoordig ook “doorbeleggen” 

In de basis bestaan er veel overeenkomsten tussen de bancaire lijfrente en de lijfrenteverzekering. Er zijn echter ook verschillen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste kenmerken van een bancaire lijfrente. 

Heeft u vragen over een lijfrente? Hier ziet u de antwoorden!

Neem contact op, we helpen je verder

Belangrijkste kenmerken van een bancaire lijfrente 

1. Bij overlijden komt het saldo op de spaar- of beleggingsrekening toe aan de erfgenamen. Successieplanning zal via het testament moeten gebeuren. Lees hier nog meer over het overlijdensrisico.

2. Bij de bancaire lijfrente is een levenslange uitkering niet mogelijk. Er dient altijd een einddatum bepaald te worden. Op het moment dat er geen saldo meer op de rekening staat, wordt er niet meer uitgekeerd. Het langleven risico ligt dus bij de klant. 

3. Indien de verzekerde komt te overlijden gaan de uitkeringen gewoon door. Die komen dan toe aan de erfgenamen. 

4. De minimale uitkeringsfase (looptijd) bedraagt 5 jaar. 

5. Mocht de rekeninghouder failliet gaan, dan valt een bancaire lijfrente buiten een faillissement. 

6. Lijfrentespaarrekeningen vallen onder het depositogarantiestelsel (mits de bank, de rekening en de rekeninghouder onder de voorwaarden vallen). Het depositogarantiestelsel keert bij een faillissement van een bank maximaal € 100.000 uit per spaarder. 

Waarom sparen voor later?

De overheid trekt zich steeds verder terug. 

Dus de AOW en met name de aanvangstleeftijd staat onder druk. Na 2024 wordt de aanvang van de AOW bepaald door de levensverwachting. Dit betekent langer doorwerken dan de nu bekende 67 jaar. Omdat ook de levensverwachting hoger wordt, is de kans groot dat je ook meer geld nodig hebt voor later. Het is dus erg belangrijk om op tijd te beginnen met sparen voor later.

De pensioenfondsen hebben het moeilijk.

Door de lage rentestand hebben de pensioenfondsen het nu(!) erg moeilijk. Of dit zo blijft weet niemand natuurlijk. Zelf sparen blijft het devies als je een lekkere oude dag wilt hebben.

Als ondernemer moet je het helemaal zelf doen! 

Geen pensioenfonds, geen sociaal vangnet. Jij als ondernemer moet het zelf doen. Veel ondernemers stellen dit vaak uit, omdat ze nog niet met pensioen bezig willen zijn. Toch is het verstandig om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen, omdat je dan een kleiner bedrag per maand opzij kan zetten met hetzelfde eindresultaat. Zo spreid je de lastendruk het meeste.

Er komt namelijk waarschijnlijk een moment in jouw leven, dat je het wat rustiger aan wilt doen en daar kun je nu alvast je financiële basis voor leggen.

Er zijn ook andere manieren om te sparen voor je pensioen.

Een voorbeeld hier van is via de bank. Sparen via de bank heeft vaak een laag rendement, maar is wel direct opneembaar.

Een andere manier om te sparen voor je pensioen is via de FOR –

Fiscale Oudedags

reserve. Met de FOR reserveer je een deel van de ondernemingswinst voor het pensioen. Dit bedrag kun je op die manier reserveren. het is verplicht om de fiscale oudedagsreserve op de ondernemingsbalans te zetten. Wanneer je de FOR wil gaan gebruiken kan je het geld op een spaarrekening zetten of bijvoorbeeld in een bancaire lijfrente. Je hoeft de inkomstenbelasting pas te betalen wanneer je met pensioen gaat en het geld wordt uitgekeerd.

Daarnaast is de waarde van je bedrijf ook een manier van sparen, de waarde van uw klanten is een vorm van vermogensopbouw.

Een pensioenboek? Klik hier!

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.