Stoppen met werken? Er moet veel geregeld worden!

17 september 2018

Leuk! Stoppen met werken

Dat is toch wat iedereen eigenlijk graag wil. Wij regelen dat! Maar er zijn een aantal zaken waar u goed op moet letten:

– Begin vroeg met een plan (minimaal 20 jaar eerder of wees gelukkig in de loterij of met erfenissen)

– Kijk samen met de financieel planner hoe je je doel gaat bereiken en hou dit ieder jaar bij!

Na dit artikel nog vragen? Stel ze hier!

Een grote verandering

Als u met pensioen gaat verandert er van alles in uw leven. Uw dagbesteding zal er compleet anders uit zien en u ontvangt geen loon meer maar AOW. De AOW ontvangt u op pensioengerechtigde leeftijd. 

AOW pensioen 

Als u met pensioen gaat heeft u recht op AOW. AOW is de afkorting voor Algemene Ouderdomswet. De AOW leeftijd wordt geleidelijk verhoogd. In dit artikel kunt u lezen hoe de AOW in elkaar zit en wat de verhoging van de AOW leeftijd voor u inhoudt.

De AOW is het basispensioen voor mensen die de AOW pensioen leeftijd bereiken. Als u in Nederland gewerkt of gewoond heeft ontvangt u AOW van de Sociale Verzekeringsbank (het SVB). Meer informatie over het AOW pensioen vindt u hier

Werkgeverspensioen

Wanneer u in loondienst bent geweest bouwt u via de werkgever uw pensioen op. Tegenwoordig wordt u hier transparant, ieder jaar over geïnformeerd door middel van het Uniform Pensioen Overzicht. Alle informatie die u moet weten over dit onderwerp leest u hier

 Om tijdig met pensioen te gaan stuurt uw werkgever u normaal gesproken enkele maanden voor uw pensioengerechtigde leeftijd al een aanvraag toe. Er zijn ook gevallen waarbij dit niet gebeurd en dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw pensioenfonds.

Bent u een ondernemer? 

Als u een ondernemer bent bouwt u vanzelfsprekend geen pensioen via uw werkgever op. U bent immers zelf de werkgever. Als ondernemer moet u dan zelf uw pensioen regelen en hier zijn allerlei mogelijkheden voor. 

U kunt een bancaire lijfrente of een verzekerde lijfrente om het pensioentekort wat u later heeft aan te vullen. 

Binnen de besloten – of naamloze vennootschap kan er binnen de onderneming een reservering worden gemaakt. Op deze manier bouwt de ondernemer toch een pensioen op, buiten een CAO. Er zijn tal van slimme manieren om een winstgevend pensioen op te bouwen.

Wanneer uw onderneming de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma heeft kan er een deel van winst worden gereserveerd voor later. Op deze manier bouwt de ondernemer dan toch pensioen op, geheel op eigen wijze. In het mooiste geval verhoogt u de waarde van het bedrijf zodat er op pensioenleeftijd, bij een overname, veel geld vrij komt.

Stoppen met werken

Hypotheek al afgelost?

Op het moment dat u met pensioen gaat valt het inkomen vaak terug. Over het algemeen wordt uitgegaan van 70% van het laatstverdiende loon en veel mensen willen vaak zelfs 100% overhouden. Maar in de praktijk blijkt dit vaak minder te zijn. 

Ook de verlaging van het jaarlijkse opbouwpercentage heeft tot gevolg dat er straks nog weinig Nederlanders zijn die als pensioenuitkering 70% van het laatstverdiende loon krijgen. Het is dan ook belangrijk om bij het aangaan van een hypotheek rekening te houden met uw inkomen bij pensionering zodat u zonder problemen in uw huis kunt blijven wonen. Vroegtijdig uw hypotheek aflossen is natuurlijk ook een uitstekende manier van pensioenopbouw.

Wilt u eerder stoppen met werken? 

Veel Nederlanders willen eerder stoppen met werken. Er is vanzelfsprekend veel kapitaal nodig om de jaren tot uw pensioenleeftijd te overbruggen. Maar als u tijdig begint met vermogensopbouw is het heel goed mogelijk om eerder te stoppen met werken. Eerder stoppen met werken heeft u zelf in de hand. U kunt zelf beginnen met het opbouwen van een apart vermogen. Dit noemen we ook wel aanvullend pensioen. Wil je weten hoe je kunt zorgen voor een aanvullend pensioen? Lees dan ons artikel over lijfrente

Weet jij of je al kunt stoppen met werken? PensioenVizier zoekt graag uit of je kunt stoppen met werken of dat er nog andere zaken geregeld moeten worden. Schroom niet om contact op te nemen, wij beantwoorden graag al jouw vragen. Je kunt ons bereiken via 088 9000 900 of klik hier om naar onze contactpagina te gaan. 

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?