Kennisbankartikel:

Waarom “zomaar” pensioen aanvullen GEEN goed idee is.

Pensioen aanvullen, veel mensen zitten er mee

Zomaar pensioen aanvullen? Waarom zou je het doen? Nu lekker leven is belangrijker dan straks lekker leven. Je weet immers nooit of er een “later” is! In dit artikel leggen wij uit wanneer pensioen aanvullen nodig is en op welke manier jij je pensioen kunt aanvullen.

Financiële planning

Bovendien is pensioen een onderdeel van financiële planning. Een “onderdeel” niet minder en niet meer. Bij financiële planning bekijken we het hele plaatje. Kom je “later” inkomen tekort of heb je juist meer inkomen dan je eigenlijk wilt? Op deze manier komen we erachter of pensioen aanvullen later nodig is.

We nemen alles mee: het inkomen van jou en je partner, maar ook de AOW die je later krijgt en het pensioen van je partner. Daarbij tellen we ook de andere middelen op zoals je spaargeld en beleggingen.

Dan zijn we er nog lang niet, want ook vastgoed (de overwaarde) andere oude pensioenen  en lijfrentes nemen we mee. Niet onbelangrijk is de waarde van jouw bedrijf. Als laatste nemen we erfenissen ook mee. Dan hebben we het totale plaatje en kijken we of pensioen aanvullen wel nodig is.

Neem contact op

Hoe gaan we het pensioen aanvullen?

Er zijn verschillende manieren hoe het pensioen aangevuld kan worden, hieronder werken we er een paar uit.

 

Sparen in een bancaire lijfrente

Dit is sparen in Box 1 dat is “belastbaar inkomen uit werk en woning”. Je kan per maand een bepaald bedrag opzij zetten. Het mooie van een lijfrente is dat de fiscus meebetaalt. Dus als je laatste (hoogste) belastingschijf 42% of 52% is, dan betaalt de fiscus 42% of 52% mee. Dat is mooi meegenomen. Door sparenn in een bancaire lijfrente kun jij je pensioen aanvullen.

Bovendien valt het opgebouwde vermogen niet binnen de vermogensrendements (VRH) heffing. Je betaalt dus geen belasting over het gespaarde vermogen. Er zitten zeker ook nadelen aan een lijfrente, de fiscus betaalt mee dus de fiscus bepaalt ook de spelregels. Zo kan je pas tot een uitkering overgaan na je pensioenleeftijd. De minimum uitkeringsduur is 5 jaar en de maximale uitkeringsduur is levenslang.

pensioen aanvullen

Sparen in een box 3 vorm

Box 3 kent de belastingdienst als vrij vermogen. Box 3 is de box waarin sparen en beleggen thuishoort. Een voordeel is, dat dit gespaarde vermogen vrij is m.a.w. je kunt het opnemen wanneer je wilt. Er is wel sprake van een belasting (vermogensrendementsheffing) over dit vermogen.

Je kunt sparen bij de bank, maar dit levert op dit moment niet zoveel op. Je kan ook sparen op een beleggingsrekening. Afhankelijk van jouw risicoprofiel kun je dan met jouw geld beleggen. Hoe hoger het risicoprofiel hoe hoger de KANS op rendement. Als je overweegt om te gaan beleggen oriënteer je dan eens bij Brand New Day, Evy vermogensbeheer en Post Vermogensbeheer. Door sparen in box 3 kan jij je pensioen aanvullen.

Er zijn meer dan 150 beleggingsinstellingen in Nederland met ieder een aantal producten. Keus genoeg dus! Zie je door de bomen het bos niet meer? Bel ons dan gewoon, wij helpen je dan graag verder 088-9000 900.

Je huis (wat sneller) aflossen.

Door je huis sneller af te lossen kun jij je pensioen aanvullen. We geven vaak lezingen door het hele land. Veel mensen zijn van mening dat geen hypotheek de beste hypotheek is. Maar is dit ook zo?

Gewoon rekenen wil wel eens helpen.

Stel:

  • Het rendement op je beleggingen is 4% gemiddeld over een periode van 10 jaar.
  • Is de rente 2% gedurende 10 jaar, dan is het volgende het geval:

 

Over het rendement van de beleggingen betaal je rendementsheffing. Deze vermogensrendementsheffing is gestaffeld en begint bij 0% over de eerste 30.000 euro maar loopt op. Laten we in dit voorbeeld 1% als belastingdruk nemen. Dan blijft er 3% rendement over.

Los je de hypotheek af, dan is de winst 2% bruto rente. Het netto voordeel is 2% minus het belastingvoordeel van minimaal 42% . Dit betekent dat je netto dus 1,16% voordeel hebt.

De conclusie is dat beleggen in box 3 na vermogensrendementsheffing meer oplevert. N.l. 3% versus 1,16% dat is een voordeel voor beleggen in box 3 van 1,84%

Een tweede voordeel is dat het geld in box 3 beschikbaar blijft voor jezelf. Indien je het geld aan aflossing had betaald aan de bank, dan was het geld bij de bank geweest en onomkeerbaar bij de bank gebleven.

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

Meer informatie over pensioen aanvullen

Wil je meer informatie over je pensioen aanvullen? PensioenVizier is onafhankelijk specialist in pensioenen. Wij zorgen voor een begrijpelijke pensioenregeling waarbij je 24/7 inzicht hebt via je eigen financiële dashboard.  Wij denken met je mee over individueel en collectief pensioen en hierbij staat het belang jou als onze klant voorop.

 

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.