Kennisbank artikel:

Vragen over lijfrente

Lijfrente; vragen over lijfrente

In dit artikel vind je vaak voorkomende vragen over lijfrente. Wat is bijvoorbeeld een lijfrente? Wat zijn de mogelijkheden als je lijfrente vrijkomt? Hoe zit het als je komt te overlijden? 

Wat is een lijfrente?

Een bancaire lijfrente of een lijfrenteverzekering is een manier om jezelf te verzekeren van een extra inkomen op een bepaald moment. Een lijfrente wordt afgesloten op een ‘’lijf’’ (leven) en heeft daardoor ook deze naam gekregen. Bij lijfrente betaal je per periode of eenmalig premie aan de verzekeringmaatschappij.  Per periode kan bijvoorbeeld zijn eens per maand, per kwartaal of per half jaar. Door premie te betalen, bouw je lijfrente op die vanaf een afgesproken moment wordt uitgekeerd. Bij een bancaire lijfrente stort je geld op een geblokkeerde bankrekening zodat je tussentijds geen geld kunt opnemen

De meerderheid van de mensen sluit een lijfrenteverzekering af als aanvulling op hun pensioen of om eerder te kunnen stoppen met werken. Het opbouwen en uitkeren lijkt dan ook veel op dat van een pensioenregeling.  De periode waarin je premie betaalt, wordt de opbouwfase genoemd. Je legt hierbij geld opzij om op een later moment uitkeringen te garanderen. Mocht je na het lezen van dit artikel: ‘vragen over lijfrente‘ geen antwoord hebben op jouw vraag? Schroom dan niet om contact op te nemen.

Bereken hier jouw pensioen!

Hoe zorg ik ervoor dat mijn lijfrente zo hoog mogelijk is?

Als de lijfrente expireert (zie ook artikel expirerende lijfrente), dan krijg je een bericht van de verzekeringsmaatschappij/bank waar je het kapitaal hebt opgebouwd. Hierin staat hoeveel je hebt opgebouwd en welk bedrag je maandelijks krijgt gedurende welke periode. Bij een bancaire lijfrente loopt de uitkering minimaal vijf jaar en maximaal veertig jaar. Bij een lijfrenteverzekering is een minimale uitkeringsfase niet aan de orde. Je kan dit alsnog afwijzen als je het er niet mee eens bent. Je kunt het opgebouwde kapitaal namelijk ook laten uitkeren door een andere, bijvoorbeeld een voordeligere, maatschappij. Het kan zo zijn dat niet alle verzekeraars snel reageren, dus is het aan te raden om hier op tijd mee te beginnen.

Ik heb meerdere lijfrentepolissen afgesloten, mag ik deze ook samenvoegen?

Als je meerdere lijfrentepolissen hebt, dan mag je deze ook samenvoegen op één bankspaarrekening. Het samenvoegen is gemakkelijker en (vaak) ook voordeliger. Een verzekeraar/bank heeft liever één grote complete klant, dan een klant die overal wat losse kruimeltjes heeft. Het is niet van belang dat alle polissen op hetzelfde moment aflopen, wel is van belang het moment waarop je deze polissen hebt afgesloten. Op oude lijfrenteverzekeringen zijn andere regels van toepassing. De belasting noemt dit oud- en nieuw regime polissen. 

Vragen over lijfrente

Wat is dan het oud- en het nieuw-regimepolis en het verschil hiertussen?

Ik krijg vaak vragen over lijfrente, omtrent het oud- en nieuw regimepolis. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het oude en nieuwe regime als het gaat om lijfrentepolissen. Bij het oude regime gaat het om een lijfrenteverzekering met een premiebetaling die is afgesloten vóór 16 oktober 1990 en bij een koopsompolis die is afgesloten vóór 1 januari 1992. Wat ook meetelt, is of je deze polis nog hebt verhoogd. Mocht dit het geval zijn dan is de vraag onder welke condities deze verhoogd is. Heb je deze polis verhoogd, maar heb je geen gebruik gemaakt van de optieclausule, dan valt deze alsnog onder een nieuw-regimepolis. Dit hoeft niet altijd gunstig te zijn, want met een oud-regimepolis mag je meer. Met een oud-regimepolis mag je bijvoorbeeld na expiratie (aflopen) kiezen voor uitkering in contanten, de lijfrente direct laten ingaan, het uitstellen van het moment van uitkeren, de polis verlengen (mag ook ergens anders) of de polis doorschuiven naar de (klein)kinderen.Het nieuwe regime voor lijfrentes is strenger dan het oude regime. Als jouw nieuw-regimepolis expireert, dan heb je minder mogelijkheden dan bij een oude regimepolis. De mogelijkheden die je hebt, zijn als volgt:

– Je laat het bedrag van de expirerende lijfrente gelijk op jouw rekening storten.

– Je sluit een lijfrenteverzekering af die direct ingaat.

– Je opent een direct uitkerende bankspaarrekening.

– Je sluit een uitgestelde lijfrenteverzekering af.

– Je opent een bankspaarrekening die niet tot uitkering komt.

Meer informatie over nieuw regimepolissen.  

Wat gebeurt er met mijn lijfrente als mijn partner of ik kom te overlijden?

Mensen die mij vragen over lijfrente stellen, weten over het algemeen niet wat het verschil is tussen een bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering. Wat gebeurt er met jouw lijfrente als je komt te overlijden? Dit verschilt tussen een bancaire lijfrente of een lijfrenteverzekering. Kom je bij een lijfrenteverzekering eerder te overlijden, dan gaat alle winst naar de verzekeringsmaatschappij. Je betaalde premie is dan weg. De verzekering is namelijk afgesloten op een ‘’lijf’’, als je een lijfrente afsluit op alleen jouw eigen leven dan blijft de partner met lege handen achter. 

Wil je de lijfrente-uitkering aan je nabestaanden achterlaten dan kan je overwegen om meerdere levens te verzekeren. Bij het afsluiten van je lijfrente, krijg je dan een aantal opties, namelijk:

– De klassieke lijfrente; Deze lijfrente is afgesloten op één persoon. Een nadeel van deze lijfrente is dat de uitkeringen stoppen wanneer deze persoon overlijdt. Deze optie wordt hierdoor ook niet vaak gekozen.

– 30% minder voor de langstlevende; Hierbij zijn beide partners verzekerd. Overlijdt één van beide dan wordt de lijfrente uitkering verlaagd tot 70% van het oorspronkelijke bedrag. Hierdoor is de achtergebleven partner verzekerd van inkomsten, al zijn deze wel wat lager.

– 70% overgang voor de tweede verzekerde; Hierbij ben jij bijvoorbeeld de eerste verzekerde en jouw partner de tweede verzekerde. Als jij dan komt te overlijden, ontvangt jouw partner nog altijd 70% van de lijfrentetermijnen. Ben jij de langstlevende van het stel? Dan wordt de volledige lijfrentetermijn alsnog uitgekeerd.

Bij een bancaire lijfrente is het zo dat als je komt te overlijden, de nabestaanden hierbij de lijfrente erven. Daarom bespreek je ook met de bank vooraf hoe lang de uitkering zal duren. Ook stopt de lijfrenteverzekering als je overlijdt. Soms is het nog wel mogelijk dat jouw partner de uitkering krijgt. Jouw kinderen kunnen de uitkering dus niet erven. Voor meer vragen over lijfrente en de antwoorden hierop, verzoek ik je om door te lezen.

Heeft het zin om na mijn 55ste nog een lijfrente af te sluiten

Dat hangt er vanaf. Voorheen was de lijfrentepremie een prima aftrekpost maar tegenwoordig mogen alleen mensen met een pensioentekort de premie aftrekken. Heb je een pensioentekort dan mag je de premie van jouw lijfrenteverzekering aftrekken van jouw belastbaar inkomen. Daarvoor is het belangrijk dat je kijkt hoeveel jaarruimte je hebt. Meer informatie over jaarruimte. Ook staat hier een rekenmodel in. Let op! Heb je geen pensioentekort dan is een lijfrente vaak niet interessant.

Mijn lijfrente komt vrij, welke mogelijkheden heb ik?

Als jouw lijfrente vrijkomt, dan heb je verschillende opties. Hieronder vind je de mogelijkheden:

– Laten doorgroeien Als je het geld nu niet nodig hebt, dan kan je jouw huidige lijfrente verlengen. Je kan het bedrag overdragen naar een andere verzekeraar of een bank. Zoals eerder genoemd in dit artikel, is het verstandig om bij meerdere aanbieders een offerte aan te vragen. Deze offertes kan je vergelijken op basis van flexibiliteit, het rendement en het risico wat er aan vast zit

– Alles ineens laten uitkeren Je kan ervoor kiezen om het direct te laten uitkeren. Je kan het hele bedrag ineens laten uitkeren. Het is wel van belang om rekening te houden met het feit dat er over het hele bedrag inkomstenbelasting moet worden betaald. Daarnaast krijg je te maken met vermogensredementsheffing. Het kan dus fiscaal gezien erg ongunstig zijn om de lijfrente ineens te laten uitkeren.

– In termijnen laten uitkeren Je kan ervoor kiezen om het vrijkomende bedrag als aanvulling te gebruiken op jouw inkomen. Hiervoor kan je de ingaande lijfrente bij een verzekeraar of een bank afsluiten. Het hele bedrag wordt dan in een keer gestort en je ontvangt dan periodiek een uitkering. Deze uitkering wordt belast als jouw inkomen.

AOV is onderdeel van een goede financiële planning

Vragen over lijfrente? Dit is niet het enige wat belangrijk is om een goede financiële planning te realiseren. Het adagium van PensioenVizier is: Nu lekker leven, straks lekker leven. Het “straks lekker leven” kan gerealiseerd worden door het hanteren van een goede financiële planning. Bij een goede financiële planning hoort niet alleen het sparen voor een lijfrente, maar ook het indekken van het verlies van inkomsten. De AOV is een manier om dit te bewerkstelligen. PensioenVizier helpt jou hierbij door middel van duidelijke en gebruiksvriendelijke software, namelijk het financieel dashboard. PensioenVizier staat voor jou klaar om alle vragen over lijfrente te beantwoorden.

Heb je ons pensioenboek al gezien?
add text
add text
×
add text
add text
×

Ik heb nog meer vragen over lijfrente, wat kan ik doen?

Als je nog meer vragen over lijfrente hebt, dan kan je gerust contact opnemen met ons: 088 9000 900. Ook kan je hieronder jouw e-mailadres achterlaten. Wij streven ernaar om al jouw vragen over lijfrente zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Wij willen geen expert van jou maken, daar zijn wij voor, maar het doel is om al jouw vragen over lijfrente te beantwoorden.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.