Voordelen eigen beheer

11 april 2019

Pensioen in eigen beheer is op 1 april 2017 afgeschaft. Dit betekent niet dat er geen fiscale voordelen meer zijn voor de DGA. Die zijn er wel degelijk. Maak een vrijblijvende afspraak en we praten u graag bij.

Tot snel!

Wat waren de voordelen van pensioenopbouw in eigen beheer? Dus voor 1 april 2017…

Meer geld in de kas bij eigen beheer

Indien u het eigen beheer zelf uitvoert dan verlaten er geen liquiditeiten uw onderneming. Dit is een van de voordelen eigen beheer . Want voor uw pensioenopbouw wordt een post op de balans opgenomen aan de credit zijde. Door deze post op de balans op te nemen betaalt u over een deel van de winst geen belasting. Het is zeker slim om wel liquiditeiten te reserveren voor uw pensioenopbouw in een holding of BV. U moet immers wel over voldoende geld beschikken om uw pensioen straks aan uzelf uit te keren!

voordelen eigen beheer

Photo courtesy of nattu(CC Attribution)

Meer grip bij eigen beheer

U houdt bovendien grip op het beheer van uw eigen pensioenvermogen. Dit kan in uw eigen bedrijf zijn, maar ook in beleggingen, een hypotheek aan uzelf (of de kinderen). De mogelijkheden zijn oneindig. De pensioenbrief is de basis van uw pensioen. In de aandeelhoudersvergadering wordt er pensioen toegezegd. Het is aan de aandeelhouder (dat bent u zelf) hoe uw pensioen eruit gaat zien. Dat kan een goedkoop en simpel pensioen zijn, maar ook een hele dure, mooie regeling. U beslist samen met ons hoe de inhoud van de pensioenbrief eruit moet zien. De pensioenbrief wordt dus op maat geschreven en voorgelegd aan de belastingdienst. Als alles conform de fiscale en juridische regels is accordeerd de belastingdienst de pensioenbrief en voorziet deze van een paraaf.

Lagere kosten bij eigen beheer

U betaalt verder geen (provisie)kosten aan de pensioenverzekeraar, dat is ook een van de voordelen eigen beheer. Er  zullen wel degelijk andere kosten zijn zoals die van een accountant of pensioenconultant. Bovendien zult u zelf -dat kost ook geld/tijd- voor de beleggingen zorg moeten dragen.

nadelen eigen beheerMeer grip bij eigen beheer

U houdt bovendien grip op het beheer van uw eigen pensioenvermogen. Dit kan in uw eigen bedrijf zijn, maar ook in beleggingen, een hypotheek aan uzelf (of de kinderen). De mogelijkheden zijn oneindig.

Meer vrijheid bij eigen beheer

Doordat u zelf alles regelt kunt u op ieder moment van koers veranderen. U beslist hoe de pensioenbrief geredigeerd wordt, welke dekkingsgraad u zelf hanteert, maar ook de asset allocatie van de beleggingen.

Indien u meer informatie nodig heeft neem dan contact op met een pensioenprofessional. Heeft u vragen..? bel 088-9000900 of neem contact met ons op via het contactformulier.

Wilt u profiteren van fiscaal voordeel? Bel ons