Wat is pensioengrondslag

21 november 2018

In deze video wordt er gesproken over de Pensioengrondslag.

Mijn naam is Marcel Wallage en ik ga jou in deze 1 minuut durende video alles vertellen over de pensioengrondslag.

Het pensioen bouw je op over een gedeelte van jouw loon. Er wordt dus geen pensioen opgebouwd over het gehele salaris. Pensioengrondslag is het gedeelte van het loon waarover wel pensioen wordt opgebouwd.
De overheid houdt rekening met de AOW. De AOW-franchise is een drempelbedrag. Over dit gedeelte van je salaris mag je geen salaris opbouwen, je krijgt immers al AOW. Het bedrag wordt in mindering gebracht met jouw loon en over dit resultaat wordt het pensioen opgebouwd.

De pensioengrondslag wordt berekend door middel van de franchise van het salaris af te halen. Dit wordt weergegeven in onderstaand voorbeeld.

Salaris
Franchise

————
Pensioengrondslag

Het bedrag wat van jouw loon wordt afgetrokken noemen we de AOW-franchise. De AOW-franchise veranderd ieder jaar. Over het algemeen wordt deze jaarlijks met een klein bedrag verhoogd.

Naast de jaarlijkse aanpassing van de AOW-franchise, is deze niet gelijk voor iedere branche. Jouw pensioenadviseur kan jou het beste vertellen wat de huidige AOW-franchise is voor jouw branche.

Voorbeeld:

Uw salaris is vierendertigduizend euro en de franchise is veertienduizend euro, dan is de pensioengrondslag twintigduizend euro.

€34.000,-
€14.000,-

————
€20.000,-

Over deze twintigduizend euro wordt pensioen opgebouwd en dat noemen we de pensioengrondslag.

Heb je hier nog vragen over? Wij helpen graag. Je kunt contact met ons opnemen via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan zullen wij zo spoedig mogelijk contact opnemen.

Wist je dat het kennismakingsgesprek vrijblijvend en op onze kosten is?

Meer informatie? Klik hier!

BEKIJK ALLE VIDEO'S