Kennisbank artikel:

Uitkerende lijfrente; kiezen voor sparen, beschermd beleggen of een combinatie?

Voor veel mensen is beleggen met gelden komende uit een lijfrente die tot uitkering komen niet  de eerste optie waaraan gedacht wordt. De meeste kiezen voor de zekerheid van een uitkering gebaseerd op een vaste rente gedurende een vooraf vastgestelde looptijd.

Voor deze zekerheid wordt voor lief genomen dat na aftrek van de kosten behorend bij een dergelijke propositie men in sommige gevallen net de inleg terug krijgt of soms zelfs nog minder! Moet we dan gaan beleggen? Dat brengt weer onzekerheid en risico met zich mee en zitten we daar dan op te wachten?

Bel me, een eerste adviesgesprek is gratis

Maar wat als je opteert voor beschermd beleggen? Of hoe ziet het eruit als je een combinatie maakt tussen één deel rente en één deel beschermd beleggen, dus een uitkerende lijfrente op basis van beschermd beleggen en rente. Dit is namelijk goed mogelijk. Hoe langer  de uit te keren periode , hoe groter het verschil wordt van de maandelijkse uitkering tussen een uitkerende lijfrente op basis van een vaste rente en een uitkerende lijfrente op basis van beleggen dan wel combinatie van  sparen en beleggen.  

Bij beschermd beleggen wordt voor zekerheid gekozen. Dit zorgt ervoor dat u weliswaar risico loopt over de beleggingen, maar deze zijn wel beperkt tot bijvoorbeeld een waardedaling van 10%. Dit geeft u rust enerzijds en kans op een aanzienlijk hoger rendement behorend bij aandelen anderzijds. Deze vorm van beleggen wordt steeds populairder, zeker daar waar men een hoger rendement wenst dan bij sparen maar met een beperkt risico.

uitkerende lijfrente

Bijgaand geef ik u een uitgewerkt rekenvoorbeeld. Ik neem daarbij een uitkerende lijfrente van €100.000, een looptijd van 10, 15 en 20 jaar, met een bruto rente van 3% (en 1% kosten) en/of beschermd beleggen met een te verwachte gemiddeld bruto rendement van 8% (en 2% kosten). Ook zal ik enkele slechte scenario’s aangaande het beleggen voorleggen. Onderstaand treft u de bruto maandbedragen die u kunt verwachten bij de diverse direct ingaande uitkerende lijfrentes.

Uitkerende lijfrente

Zoals u ziet is de bruto uitkering per maand bij 40% sparen en 60% beschermd beleggen ruim €100,00 meer per maand gedurende 10 jaar. Dat is elke maand naar verwachting 12% bruto meer. Voor een looptijd van 20 jaar (veel gekozen looptijd) is het verschil zelfs 20% !

Maar wat als de beleggingen met beschermd beleggen toch tegenvallen. Hoe ziet het er dan uit? Stel er is gedurende de looptijd elke 5 jaar een terugval van 10% in de beleggingen. 

Uitkerende lijfrente

Zoals u ziet vallen alle maanduitkeringen van de uitkerende lijfrente evengoed hoger uit dan bij 100% sparen. En zo raar is deze uitkomst niet. Temeer doordat het reëel is te veronderstellen dat de beleggingen daadwerkelijk niet verder terugvallen dan  10% door het beschermd beleggen.   

Nu hebben we  elke 5 jaar met een terugval van 10% gerekend ,maar wat gebeurd er als er elke 3 jaar een terugval van 10% is?

Uitkerende lijfrente

Nu heeft u toch enig nadeel en vallen de maanduitkeringen van de uitkerende lijfrente lager uit. Natuurlijk is hiermee een zeer negatief scenario uitgewerkt aangaande de te behalen rendementen met beschermd beleggen binnen een uitkerende lijfrente. Maar evenwel is het goed om eens zeer kritisch naar de risico te kijken in plaats van jezelf rijk te rekenen. Dat laatste gaan we nu een keer doen.

Stel we realiseren geen 8% bruto op de beschermde beleggingen maar 12%. Dan ziet het er als volgt uit.

Uitkerende lijfrente

Dat ziet er natuurlijk wel anders uit. U heeft zelfs bij een looptijd van 20 jaar meer dan een dubbel zo hoge maanduitkering gedurende de gehele periode. Aan u de keus om toch eens te bekijken wat  de mogelijkheden zijn om te kiezen voor een combinatie van sparen en beschermd beleggen met uw lijfrente die u moet laten uitkeren. 

Bekijk hier onze video over beleggen!

Neem contact op

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.