Verlies bij beleggen

19 december 2018

U heeft verlies bij beleggen gemaakt, dat is vervelend.

Het is jammer dat uw saldo is gekrompen. Daar beleg je immers niet voor. 

Waarom belegt u..?

Iedereen die geld opzij kan zetten, zoekt een methode om hier rendement mee te maken. Sparen is veilig, maar levert weinig op. De uitgekeerde rente houdt de inflatie niet bij. Bovendien moet je (boven de drempel van ongeveer €30.000 per person 2018) vermogensbelasting betalen. Vermogensrendementsheffing (VRH) kent een gestaffelde belastingdruk. Hier leest u er meer over. Beleggen in obligaties is veilig, maar het rendement is afhankelijk van de rentestand die door overheden wordt gedicteerd. Geld storten in een beleggingsfonds is veilig(er) en levert meer rendement op door stock/cash dividend.

Bel me, een eerste adviesgesprek is gratis

Verlies bij beleggen

Photo courtesy of Oran Viriyincy(CC ShareALike)

Verlies bij beleggen

Echt verlies

U heeft pas echt verlies als u nu verkoopt en de totaal ingelegde gelden minder zijn dan uw huidige saldo. Het is natuurlijk jammer dat er een periode verlies is gemaakt, dit hoort bij beleggen. Beleggen is in uw geval lange termijn, voor pensioen of andere zaken. Zolang u niet verkoopt en casht is er geen sprake van verlies, maar van een verliespositie. Dat is een belangrijke nuance.

Verlies bij beleggen

Verlies bij beleggen

Verlies bij beleggen

Geduld is een schone zaak

Blijf weg uit de emotie, denk niet :”ik heb verlies en stap uit”. Beleggen is een werkwoord, beleggen kost tijd en energie. Laat dit vooral aan professionals over. Voor mij betekent beleggen; geduld oefenen, op je handen zitten en wachten.

Vaak spreken we dit ook af met onze relaties. Dus we spreken af “we laten ons niet leiden door emoties” . Wanneer de beurs op een dieptepunt zit en u belt ons om te verkopen, dan houden wijde verkoop tegen. Verwijzend naar onze afspraak. Na slechte tijden komen betere tijden, ook in de aandelen en obligatie markt, dat is keer op keer bewezen.

De vraag is alleen ” wanneer dan? “

Verlies bij beleggen

Beleggers- versus beleggingsresultaat

Er is een verschil tussen beleggersresultaat en beleggingsresultaat. Het verschil noemen we het “gedragsgat” (behavioral gap). Beleggers (zeker de particulieren en amateurs) handelen vaak niet rationeel, stappen te vroeg uit en stappen te laat in… Dit verschil loopt op tot enkele procenten per jaar! Door een professional uw geld te laten beheren haalt u de emotie uit de beslissingen. Een koele kijk levert vaak meer op, niet alleen bij beleggingen 🙂

Verlies bij beleggen

 

Verlies bij beleggen

  

Bekijk hier onze video over beleggen!