tips voor sparen

19 januari 2018

Iedereen spaart op de een of een andere manier. Soms voor later, en soms voor je droomreis of voor je kinderen. Vaak gaat dit niet zonder slag of stoot. Wat zijn de manieren om geld te (be)sparen? PensioenVizier geeft je graag wat tips voor sparen, zodat jij op korte termijn geld overhoudt. 

Bouw aan een reserve

Spaargeld is handig als extra buffer. Zo heb je altijd iets achter de hand. Voor praktische dingen, zoals je droger of vaatwasser die er ineens mee op houdt of voor als je een nieuwe fiets wilt kopen. Maar natuurlijk wil je ook sparen voor de toekomst.

Doelsparen voor een aankoop

Het kan zijn dat je een duidelijk doel hebt, zoals het rijbewijs of de studie  voor de kinderen, of een caravan/boot. Tegenwoordig levert sparen niet zoveel meer op, de rente is laag. Bovendien moet je rekening houden met inflatie en vermogensrendementsheffing. Denk daarom eens aan een beleggingsrekening, deze zijn er in veel varianten, ook met minder risico

Lees meer over pensioenopbouw

Doelsparen voor later

Het is natuurlijk mogelijk dat je eerder wilt stoppen met werken of meer pensioen wilt dan je nu hebt. De fiscus biedt vaak mogelijkheden om hier iets aan te doen. Ook hier is een beleggingsrekening vaak een aardige optie, deze zijn er in veel varianten, ook met minder risico

Hoeveel buffer heb jij nodig?

Bereken hier hoeveel spaargeld voor jou nodig is.

Hoe begin je nou met sparen?

Nu volgen er een aantal tips voor sparen.

Je kunt beginnen met sparen na belangrijke gebeurtenissen in je leven, zoals geboorte van een kind, trouwen.

Na de geboorte van hun kind, openen veel ouders direct een spaarrekening waarop ze maandelijks een vast bedrag laten storten. Dat loopt natuurlijk lekker op over de jaren en daarnaast hebben veel banken speciale kinderrekeningen met gunstige rentes. De belangrijkste voorwaarden om succesvol te sparen voor je kind:?

 • op tijd beginnen
 • niet aan het spaargeld komen voor andere dingen
 • spaar op een vast moment (bv. maandelijks)

Een spaarrekening openen is natuurlijk niet de enige mogelijkheid om te sparen voor je kind. Je kunt ook sparen door geld opzij te zetten op een eigen spaarrekening of door je kleingeld in een spaarpot te doen en dit elke maand op je rekening te laten storten. Ook extra meevallers zoals je vakantiegeld of je belastingteruggave zijn mooie momenten om een bedrag opzij te zetten.

Tips voor sparen

9 tips voor sparen 

Vind je sparen erg lastig, omdat je aan het einde van de maand nooit geld overhoudt? Maak dan een onbewust spaarplan. Stel bij je bank tien verschillende bedragen in die op verschillende datums in de maand naar je spaarrekening worden afgeschreven. Bijvoorbeeld op de 2de dag van de maand €2,83 op de 7de €5,90 op de 11de €9,80. Zo spaar je onbewust, net of je een tijdschrift of een pakje kauwgom koopt en aan het einde van de maand heb je een leuk bedrag op je spaarrekening bijgeschreven.

 1.  1. Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje met behulp van een excelsheet. Zo zie je meteen waar het meeste geld naartoe gaat en waar je op kunt besparen.
 2. 2. Ga alle lopende abonnementen af; zoals de krant/tv-gids, de sportschool, tijdschriften e.d. Bedenk wat je nog echt nodig hebt en zeg de rest van de abonnementen op.
 3. 3. Speur de folders af voor aanbiedingen, zo bespaar je een hoop. Kijk wel uit dat je je niet laat verleiden om dingen te kopen die je niet gebruikt.
 4. 4. Zet spullen die nog in goede staat zijn, maar je niet meer gebruikt op Marktplaats. Zo maak je iemand anders blij en houd je zelf een leuk zakcentje over.
 5. 5. Maak voor je boodschappen gaat doen een lijstje en hou je hier aan. Op die manier koop je alleen wat je nodig hebt en bespaar je op snacks en impulsaankopen.
 6. 6. Pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Je bespaart benzine en hoeft geen parkeergeld te betalen.
 7. 7. Zet de verwarming lager, koop spaarlampen en een waterbesparende douchekop. Op lange termijn bespaar je hiermee tientallen euro’s. Overweeg ook zonnepanelen….
 8. 8. Zin om lekker een dagje weg te gaan? Kijk dan eens op internet naar aanbiedingen. Op sites als www.vakantieveilingen.nl en www.groupon.nl komen vaak genoeg leuke acties langs.
 9. 9. Ben je een gedachteloze pinner? Neem dan elke week een bedrag op en laat je pinpas thuis. Zo voorkom je impulsaankopen en leer je omgaan met een budget.

Heb ik je genoeg tips voor sparen gegeven? Ben je ondernemer en heb je hier meer hulp bij nodig? Neem gerust contact met ons op via 088 9000 900 of klik hier om naar onze contactpagina te gaan. 

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?