blank

Kennisbankartikel:

Hoe kan je risico’s beperken bij beleggen?

Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Sommige beleggingsproducten zijn juist minder risicovol dan andere. Hiervoor is het belangrijk dat je slim belegt en op de hoogte bent van de verschillende risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Bij beleggen hangen risico en rendement sterk met elkaar samen. Bij beleggen draait het ook om risico en rendement. Beleggingen waarvan je een hoog rendement kunt verwachten, brengen ook een hoog risico met zich mee. Als je genoegen neemt met lagere rendementsverwachtingen, dan zijn de risico’s vaak ook lager. Maar welke keuzes je ook van plan bent om te maken, beleggen is nooit geheel zonder enige risico.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Vooraf risico’s beperken bij beleggen

Belangrijk is om een goede voorbereiding te treffen als je wilt gaan beleggen. Je hebt namelijk zelf veel invloed op de risico’s die je loopt. Bedenkt daarom voordat je gaat beleggen wat jouw doelstellingen, mogelijkheden en verwachtingen zijn.

– Kan je jouw geld voor een langere tijd missen- Ben je bereid om risico’s te lopen?

– Beleg je om jouw inkomen aan te vullen of juist om een vermogen op te bouwen voor later?

– Ga je voor het eerst beleggen of heb je al enige tijd ervaring?

Het belangrijkste wat je kan doen op risico’s te beperken, is om je beleggingen te spreiden. Dan spreidt je namelijk ook de risico’s. Je kan beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategoriën. Voorbeelden hiervan zijn aandelen, obligaties, onroerend goed etc. Ook hierbinnen kan je spreiden. Zo kan je aandelen kopen uit verschillende sectoren of obligaties met verschillende looptijden.

Bij beleggingen spelen er 4 factoren een rol namelijk:

Tijd, spreiding van branche, spreiding van regio en het renterisico.

tijd

1. Met tijd wordt bedoeld of de aandelen in 1 keer worden gekocht of dat de inleg geschiedt over een langere periode. Als de aandelen laag staan worden voor €100 veel aandelen gekocht. Als de aandelen hoog staan worden voor €100 weinig aandelen gekocht. Hierdoor ontwikkel je gedurende de looptijd een gemiddelde inkoopprijs. Je weet immers nooit wanneer aandelen hoog of laag staan.

spreiding branches

2. De spreiding in verschillende branches zegt wat. Dat er belegd wordt in een fonds waarin veel verschillende branches zitten. Als het in 1 branche slecht gaat bijvoorbeeld transport door een hoge diesel prijs, gaat het in andere branche waarschijnlijk erg goed. Namelijk brandstoffen. Het is dus verstandig om gedurende een langdurige periode in veel verschillende branches te investeren. Zoals onder andere maar niet uisluitend de foodsector, grondstoffenbranche, energiebranche, technologiebranche enz.

risico’s beperken bij beleggen: spreiding regio’s

3. Ook is het van belang om niet in 1 regio te investeren. Het kan immers in Europa erg slecht gaan en in Amerika erg goed. Verstandig is om gedurende lange periode in veel verschillende regio´s te investeren zoals het verre oosten Europa of Amerika.

Beleggen

Bron: NNEK

renterisico

4. Aan het eind van de looptijd van obligaties zal de uitgevende instantie deze altijd weer aflossen tegen de nominale waarde, oftewel 100%. Bij een verhoging van de rente wordt de koers van de obligaties lager omdat mensen overstappen op banksparen. Daarentegen stijgt jouw uitkering op het moment dat de rente hoger wordt. Bij een verlaging van de rente wordt de koers hoger en uw uitkering lager. Doormiddel van obligaties dek jij jezelf dus in tegen renterisico´s. Je uitkering blijft min of meer gelijk. Of de rente nu stijgt of daalt.

Meer weten over risco’s beperken bij beleggen? Neem dan vooral contact met ons op! Dit kan via 088 9000 900 of via onze contactpagina!

Bekijk hier onze video over beleggen!

 

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief
blank

blank

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

blank

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.