Kennisbankartikel:

Hoe kan je risico’s beperken bij beleggen?

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt altijd een risico met zich mee. Sommige beleggingsproducten zijn juist minder risicovol dan andere. Hiervoor is het belangrijk dat je slim belegt en op de hoogte bent van de verschillende risico’s die beleggen met zich meebrengt. Bij beleggen hangen risico en rendement sterk met elkaar samen. Bij beleggen draait het om risico en rendement. Beleggingen waarvan je een hoog rendement kunt verwachten, brengen ook een hoog risico met zich mee. Als je genoegen neemt met lagere rendementsverwachtingen, dan zijn de risico’s vaak ook lager. Maar welke keuzes je ook van plan bent om te maken, beleggen is nooit geheel zonder enige risico.

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vooraf risico’s beperken bij beleggen

Belangrijk is om een goede voorbereiding te treffen als je wilt gaan beleggen en je risico’s wil beperken bij beleggen. Je hebt namelijk zelf veel invloed op de risico’s die je loopt. Bedenkt daarom voordat je gaat beleggen wat jouw doelstellingen, mogelijkheden en verwachtingen zijn. Er zijn een aantal vragen die jij jezelf moet stellen.

 • Kan je jouw geld voor een langere tijd missen
  Is het antwoord nee? Ga niet beleggen!
 • Ben je bereid om risico’s te lopen?
  Is het antwoord nee? Ga niet beleggen!
 • Waarom wil je beleggen?
  Beleg je om jouw inkomen aan te vullen of juist om een vermogen op te bouwen voor later? Indien je geld voor een lange tijd kan missen en bereid bent om risico’s te lopen kan je gaan nadenken over je doel. Heb je niet genoeg vermogen en wil je dit op deze manier opbouwen of wil je “gewoon” een extra potje?
 • Hoeveel ervaring heb je?
  Ga je voor het eerst beleggen of heb je al enige tijd ervaring?

Spreiden, Spreiden en nog eens spreiden

Het belangrijkste wat je kan doen om beleggingsrisico’s te beperken, is om je beleggingen te spreiden. Dan spreidt je namelijk ook de risico’s. Je kan beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Voorbeelden hiervan zijn aandelen, obligaties en onroerend goed. Ook hierbinnen kan je nog spreiden. Zo kan je aandelen kopen uit verschillende sectoren of obligaties met verschillende looptijden. Bij beleggingen spelen 4 factoren een rol namelijk:

 • Tijd;
 • Spreiding van branche;
 • Spreiding van regio;
 • Renterisico.

 

De vier factoren worden hieronder uitgewerkt.

Tijd

Met tijd wordt bedoeld of de aandelen in 1 keer worden gekocht of dat de inleg verspreid wordt over een langere periode. Als de aandelen laag staan, koop je voor €100 veel aandelen. Als de aandelen hoog staan, koop je voor €100 weinig aandelen. Hierdoor ontwikkel je gedurende de looptijd een gemiddelde inkoopprijs. Je weet immers nooit wanneer aandelen hoog of laag staan.

Spreiding branches bij beleggen

De spreiding in verschillende branches zegt wat. Dat er belegd wordt in een fonds waarin veel verschillende branches zitten. Als het in 1 branche slecht gaat bijvoorbeeld transport door een hoge diesel prijs, gaat het in andere branche waarschijnlijk erg goed. Namelijk brandstoffen. Het is dus verstandig om gedurende een langdurige periode in veel verschillende branches te investeren. Dus niet uitsluitend in de foodsector, grondstoffenbranche, energiebranche of in vastgoed. Beleg in zoveel mogelijk branches!

Spreiding regio’s

Ook is het van belang om niet in 1 regio te investeren. Het kan immers in Europa erg slecht gaan en in Amerika erg goed. Verstandig is om gedurende lange periode in veel verschillende regio´s te investeren zoals het verre oosten Europa of Amerika.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Renterisico

Aan het eind van de looptijd van obligaties zal de uitgevende instantie deze altijd weer aflossen tegen de nominale waarde, oftewel 100%. Bij een verhoging van de rente wordt de koers van de obligaties lager omdat mensen overstappen op bank sparen. Daarentegen stijgt jouw uitkering op het moment dat de rente hoger wordt. Bij een verlaging van de rente wordt de koers hoger en uw uitkering lager. Doormiddel van obligaties dek jij jezelf dus in tegen renterisico´s. Je uitkering blijft min of meer gelijk. Of de rente nu stijgt of daalt.

Beleggen

Laat je adviseren

Beleggen is een goede manier om aan uw vermogen te werken. Hierbij is het risico’s beperken bij beleggen belangrijk. Veel mensen gebruiken het om hun oudedagsvoorziening wat aan te vullen, of om bijvoorbeeld hun hypotheek af te lossen. Beleggen is niet geheel zonder risico’s. Als je een hoog rendement wilt, is er vaak ook een hoger risico. Daarom is het aan te raden om je te laten adviseren wanneer je denkt aan beleggen. PensioenVizier kan hierbij helpen. Bel 088 9000 900 of laat hieronder jouw gegevens achter.

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Gratis digitaal adviesgesprek

  Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

  Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

  Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Mail mij dit overzicht

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Mail mij dit overzicht

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.