Kennisbank artikel:

Risico en Rendement

Risico en Rendement

Hoe ontwikkelt het belegde geld zich? En tegen welke risico’s krijg ik welk rendement? En wat betekent dit rendement dan? Moet ik binnen of juist buiten de BV gaan beleggen…. en waarom dan? Ga ik wellicht vastgoed aankopen, daar zit toch geen risico aan?

Dit artikel gaat over risico en rendement.

Wij begrijpen dat het je al snel duizelt wanneer er over beleggen gesproken wordt, daarom zetten wij graag voor jou een aantal scenario´s op een rij. Stel dat je € 10.000,- inlegt over een periode van tien jaar, wat gebeurt hier dan mee? Wij hebben achtereenvolgens voor jou een pessimistisch scenario, een standaard scenario en tot slot een optimistisch scenario geschetst.

Neem contact met ons op

De fondsen zijn gerangschikt van een klein risico naar een groot risico. Hierbij betekent zeer defensief een laag risico en zeer offensief een hoog risico. Voor een uitgebreide uitleg over risico’s kun je dit artikel eens lezen

Risico en rendement – Zeer defensief

Optimistisch: € 13.370,- Standaard: € 12.241,-  Pessimistisch: € 11.514,- Je ziet dat het vermogen niet of nauwelijks fluctueert. Het nadeel hiervan is dat het rendement over tien jaar redelijk klein is, het voordeel is dat er een laag risico wordt gelopen. Maar het is nog altijd meer dan geld op een sparrekening. Vergeet niet dat er momenteel historisch lage spaarrentes zijn!

Risico en rendement – Defensief

Optimistisch: € 16.456,-  Standaard: € 13.655,- Pessimistisch: € 11.390,-De reikwijdte van het vermogen is groter, het risico daarom dus ook.

Risico en rendement – Matig defensief

Optimistisch: € 21.105,- Standaard: € 14.990,- Pessimistisch: € 10.613,-Het risico dat je hier loopt wordt een klein beetje hoger, het te behalen rendement wordt alleen ook aantrekkelijker.

Risico en rendement – Matig offensief

Optimistisch: € 26.672,-  Standaard: € 16.121,-  Pessimistisch:  € 9.494,-In dit fonds wordt het risico aanmerkelijk hoger. Het kan zijn dat het ingelegde geld na een jaar bijvoorbeeld € 9000,- is en na twee jaar bijvoorbeeld 12.000. Met andere woorden: jouw vermogen krimpt en groeit met grotere pieken en dalen. Kun je hier wel tegen? Onderschat niet de emoties zoals hebzucht en angst in het beleggingsspel!

Risico en rendement – Offensief

Optimistisch: € 33.070,- Standaard: € 16.931,- Pessimistisch: € 8.083,-

Risico en rendement – Zeer offensief

Optimistisch: € 41.024,- Standaard: € 17.455,- Pessimistisch: € 6.607,- Dit is een extreme vorm van beleggen. Er wordt hier risicovol belegd in aandelen die heftig fluctueren. Je kunt deze tien jaar alleen overbruggen als je tegen de schommelingen opgewassen bent. Als je bijvoorbeeld slapeloze nachten hebt doordat het geld zo schommelt kun je beter een defensief fonds overwegen.

Wij van PensioenVizier vragen je eerst altijd welk risico je lopen wilt en zoeken daar een passend rendement bij. Het is zo dat rendementen gouden bergen beloven, de risico’s kunnen alleen zeer hoog zijn. Wanneer je graag zelf een aantal rekensommen uit wilt voeren kun je de rendementscalculator gebruiken. Je kunt ook contact met ons opnemen. Wij maken graag voor jou een risicoprofiel aan, welke aangeeft bij welk type fonds jij je het meest comfortabel voelt.   

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.