Premieverlaging van jouw verzekering

30 augustus 2018

Premieverlaging van jouw verzekering 

Heb je eigenlijk geen idee wat je al die jaren hebt betaald voor je verzekeringen? Zo zijn er nog vele met jou. In veel gevallen sluit je een verzekering af en kijk je er nooit meer naar om… 

Het loont echter wel om de verzekeringen af en toe even uit de stoffige hoek te halen en hier weer een frisse blik op te laten werpen. Een premieverlaging is namelijk vaak mogelijk. Maar waar zit deze premieverlaging dan in? In dit artikel geven we aan waarom het goed is om af en toe, samen met een adviseur, een blik te werpen op je eerder afgesloten verzekeringen.

Maatschappelijke veranderingen 

De laatste jaren heeft onze maatschappij een turbulente rit gemaakt en is er veel veranderd. Mede dankzij de crisis is deze in korte tijd zelfs flink verandert. De rentestand, de tarieven, de inflatie en ga zo maar door. Al deze factoren kunnen ook invloed hebben op de premie van uw verzekeringen. De verzekeringsmaatschappijen moeten ook met de tijd mee, waardoor premies verlaagd worden om met de markt mee te kunnen komen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de concurrentiestrijd tussen de verschillende aanbieders en hun producten momenteel erg hoog is.  

Wil jij ook een premieverlaging?

Premieverlaging van de ORV 

Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering. Jaren geleden waren er nog premies apart voor mannen en voor vrouwen. Tegenwoordig zijn er sekse neutrale tarieven, dit kan tot een premieverlaging leiden. Sinds december 2012 mag er namelijk geen onderscheid meer gemaakt worden in mannen en vrouwen. Vooral voor mannen betekent dit dat er een premieverlaging in kan zitten. 

“Er mag nog wel onderscheid gemaakt worden in rookgedrag” 

Naar aanleiding van deze ontwikkeling kunnen er nieuwe offertes worden gemaakt met dezelfde uitgangspunten. Indien de premies lager zijn dan kan er een nieuwe polis worden gestart. Dit is toch een makkelijke manier om een premieverlaging te realiseren! 

Premieverlaging op de AOV 

Daarnaast zijn er onder anderen ook nog de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze hebben vaak een contractstermijn van 3 of 5 jaar. Tegenwoordig hanteren enkele maatschappijen ook al  contracten voor 1 jaar. Na het verlopen van deze contractperiode is het raadzaam om weer opnieuw het offerte traject in te gaan. Polissen waarvan de contractstermijn verlopen is worden stilzwijgend verlengd. Indien je gezond bent is het altijd goed om de offertes weer te laten opmaken. Tevens is er bij een nieuwe polis vaak weer sprake van een starterskorting van 3 jaar.  

“Dit leidt wederom tot een fikse premieverlaging” 

Een bijkomend voordeel is wanneer de contractstermijn is verlopen veel maatschappijen een opzegtermijn van 1 maand hanteren hierdoor is overstappen een stuk eenvoudiger geworden. De aanvraagformulieren dienen opnieuw ingevuld te worden en wellicht moet er een nieuwe medische keuring uitgevoerd worden. Dit kost inderdaad even tijd, maar kan je veel geld besparen! Kijk van te voren wel goed na, met een adviseur, wanneer je kunt overstappen zodat het traject niet voor niets wordt ingezet.  

Premieverlaging

Aanvullend pensioen

Voor het opbouwen van een aanvulling op je pensioen kan er gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld een lijfrente verzekering. Je betaalt iedere maand een premie en daarmee wordt een “spaarpotje” opgebouwd voor je pensioen. Echter van deze premie wordt een stukje ingehouden aan kosten. Denk hierbij aan beheerskosten, administratiekosten en kosten voor een eventuele overlijdensdekking. Dus wanneer jij komt te overlijden zal de waarde dan ten gunste van bijvoorbeeld je partner komen. Het is dus niet zo dat de gehele premie in jouw polis wordt geïnvesteerd, maar slechts een deel daarvan. 

Voordelen van de bancaire lijfrente 

Inmiddels zijn er bancaire lijfrente rekeningen, de voordelen van een bancaire lijfrente zijn dat de kosten lager zijn dan een verzekerde lijfrente. De kosten zijn daarnaast zichtbaar en duidelijk. Daarnaast valt een bancaire lijfrente onder bankgarantie, dus indien de maatschappij omvalt dan heeft u een garantie van de waarde tot ongeveer € 100.000,-. Bij onverhoopt overlijden valt de waarde van je rekening gewoon in het nalatenschap. Bij een verzekerde lijfrente moet dit los bijverzekerd worden. Hierdoor ben je dus meer premie kwijt. In dit geval zal er niet direct sprake hoeven zijn van een premieverlaging. Je kan immers de inleg gelijk houden, maar doordat er minder kosten worden berekend en ingehouden van de waarde zal het je toch besparing opleveren. 

Nog kort een aantal tips!

  • – Informeer goed wat voor product je precies hebt
  • – Noteer direct na het afsluiten van een verzekering de contract vervaldatum in je agenda. Dit is een mooie reminder voor jezelf.
  • – Neem contact op met een adviseur om de mogelijkheden door te nemen.

Kortom er zijn meerdere manieren om een premieverlaging te realiseren. Uiteraard bekijken we dit ook graag voor jou. Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek via 088-9000 900, via info@pensioenvizier.nl of laat een bericht achter op onze contactpagina en wij nemen contact op met jou!