Kennisbankartikel:

Pensioenverzekering? Niet doen!

Een pensioenverzekering wel of niet doen?

“Waarom niet?” horen we je denken. In dit artikel lichten we kort toe wat de voor- en nadelen zijn van een pensioenverzekering bij een verzekeraar. Vervolgens lichten we toe welke manier van pensioen verzekeren het meest voordelig is.

Het is voor een ondernemer of Directeur-grootaandeelhouder (DGA) uitermate belangrijk om een pensioenverzekering af te sluiten! Waarom? Dat gaan we nu uitleggen. De DGA of ondernemer heeft geen werkgever die pensioen voor hem opbouwt. Dit betekent dat hij zelf verantwoordelijk is voor het opbouwen van pensioen. Bouw je geen pensioen op dan kan dit grote gevolgen hebben. Ondernemers en DGA zijn dan ook de doelgroep waarvoor we momenteel de meeste pensioenverzekeringen afsluiten.

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

Pensioenverzekering bij een verzekeraar

Een manier voor een ondernemer of DGA om zichzelf te verzekeren van een extra pensioen bovenop het AOW-bedrag, is het opbouwen van pensioen door een pensioenverzekering af te sluiten. Dit kan bij een pensioenverzekeraar. Dit is heel eenvoudig, omdat jij zelf mag weten bij welke verzekeraar je deze pensioenverzekering afsluit. Op dit moment biedt bijna elke verzekeraar een pensioenverzekering aan. Hierdoor is de concurrentiegraad in de markt hoog. De pensioenverzekeraar belegt vervolgens het ingelegde bedrag voor jou waardoor je een aanvullend pensioen opbouwt. Beleggen en sparen, De pensioenverzekering stelt jou in staat om periodiek een bedrag te storten. Dit geld verzamelt de verzekeraar, die jou jaarlijks rente of rendement uitkeert over het gespaarde bedrag. Omdat geld moet blijven rollen en jij wilt genieten van rente over jouw geld, belegt de verzekeraar het door jou gestorte bedrag. Hiervoor ontvang jij een bepaald rendement.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Waarom zou ik nu een pensioenverzekering afsluiten?

Ons adagium is; Nu lekker leven en straks ook lekker leven! Vaak heb je daar geld voor nodig. Dus eerst kijken we wat je wilt en dan kijken we hoeveel je hebt. Pas daarna kijken we naar producten….

De AOW is geen vetpot

Heb je nog niks geregeld voor jouw pensioen dan krijg je later alleen maar een AOW-uitkering die bij jouw gezinssamenstelling past. De hoogte van jouw AOW hangt af van of je een partner hebt, of alleenstaand bent. Daarnaast moet je nog rekening houden met of je recht hebt op partnertoeslag, of dit verminderd is, of dat je hier helemaal geen recht op hebt. Het minimale maandelijkse bedrag dat uitgekeerd wordt is ongeveer € 794,59 en het hoogste bedrag is € 1.563,62. De bedragen kunnen wijzigen. De volledige lijst van bedragen en voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid. Duidelijk is wel dat de AOW geen vetpot is. Gelukkig kun je jezelf verzekeren van extra inkomen in de toekomst door een pensioenverzekering te nemen. Dit komt dan bovenop het AOW-bedrag.

 

Pensioenverzekering

Aandachtspunten bij een pensioenverzekering

Denk je nu “Ik ga direct naar een pensioenverzekeraar om een pensioenverzekering af te sluiten” dan betekent dat, dat ons uitleg duidelijk is. Het lijkt dus alsof het ideaal is om een pensioenverzekering af te sluiten. Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  • De pensioenverzekering, die je afsluit bij een verzekeraar, kan duurder uitvallen dan verwacht. Een verzekeraar is namelijk verplicht om bij een pensioenverzekering een uitkering te garanderen, wat logisch is. Op het moment hebben verzekeraars nog steeds last van de nasleep uit de economische crisis. Het rentepercentage staat nog steeds erg laag en dat betekent dat deze uitkeringen niet zomaar te halen zijn. Het gevolg van deze ontwikkeling is dat de maandelijkse premies stijgen om toch het bedrag, dat uitgekeerd dient te worden, te bereiken.
  • Er is nog een ander punt waar je rekening mee moet houden, voordat je een pensioenverzekering afsluit.  Bij een verzekeraar moet er veelal een polis met een pensioenclausule getekend worden. Wanneer deze pensioenclausule getekend is, is er sprake van het pensioenregime. Dit betekent dat de pensioenverzekering minder flexibel is geworden omdat het gebonden is aan wettelijke vereisten.
  • Dan is het bijvoorbeeld voordeliger om een bancaire lijfrente af te sluiten. Een bancaire lijfrente is voordeliger omdat de kosten lager zijn en deze lijfrente zeer flexibel is. Zo kan jij zelf bepalen wat je inlegt. Daarnaast rekenen verzekeraars hoge administratiekosten, beheerskosten en beleggingskosten over de dienst die zij leveren, ten opzichte van bijvoorbeeld een bancaire lijfrente.

 

Een bancaire lijfrente als alternatief

Je raadt het waarschijnlijk al. Als alternatief op de pensioenverzekering kun je ook een bancaire lijfrente afsluiten om jouw pensioen te verzekeren. Door een bancaire lijfrente af te sluiten is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor het storten van geldbedragen. Het belangrijkste verschil tussen de bancaire lijfrente en pensioenverzekering zijn de kosten. De kosten van een bancaire lijfrente zijn relatief gezien lager dan die van de pensioenverzekering. Daarnaast is pensioen een levenslange uitkering, terwijl je bij de bancaire lijfrente de uitkeringsduur flexibel is. Wil je meer informatie over de bancaire lijfrente? Lees dan het artikel over lijfrente.

Vraag een pensioenboek aan!

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.