Pensioenrekening, het interesseert me niet!

23 mei 2019

Een pensioenrekening is een financieel product en heel eerlijk….. die interesseren me geen zier. Het gaat er niet om of je een pensioenrekening hebt (of laat adviseren) of niet. Het gaat er om dat je nu lekker leeft … en straks ook!

Soms biedt een pensioenrekening uitkomst en soms ook niet! Lees hier manieren hoe je een pensioengat oplost.

Dus eerst kijken we wat je wilt en dan kijken wat je hebt, pas dan komen er eventueel financiële produkten aan te pas! Een pensioenrekening zou zo een financieel product kunnen zijn….

Er zijn een aantal manieren om pensioen op te bouwen… lees hier hoe.

Lees meer over PensioenVizier!

Het opzetten van een pensioenrekening, ook wel banksparen genoemd, is sinds 2008 mogelijk. Het is een tegenhanger van de lijfrenteverzekering en een zeer aantrekkelijke manier om voor je pensioen te sparen. Hoe dit allemaal werkt en welke voor- en nadelen er aan vast zitten kun je in dit artikel lezen. Zo kun je na het lezen van dit artikel zelf een goede keuze maken hoe je wilt sparen voor later.

Hoe werkt een pensioenrekening?

Een pensioenrekening bestaat eigenlijk uit twee fases. De opbouwfase en de uitkeringsfase…

In de eerste fase (dat is de opbouwfase) open je de pensioenrekening waarop je tot je pensioendatum gaat sparen. Dit kan met eenmalig een groot bedrag of je kiest er voor om bijvoorbeeld elke maand 200 euro opzij te leggen voor de aanvulling op je pensioen. Je mag in de eerste fase GEEN geld opnemen van je pensioenrekening. Mocht je dit wel doen, dan betaal je een hoge boete over het opgenomen bedrag.

De tweede fase wordt ook wel de uitkeringsfase genoemd. De uitkeringsfase gaat in op het moment dat je met pensioen gaat, maar in ieder geval voor de dag van je 70e verjaardag. Vanaf dan begint de bank met het uitkeren van het gespaarde bedrag op de rekening. Bij de meeste aanbieders van de pensioenrekening moet er een uitkeringstermijn worden gekozen tussen de 5 en 20 jaar.

In het geval dat je komt te overlijden voordat de uitkeringstermijn is verstreken komt het overige geld ter beschikking voor je nabestaanden. Daarnaast bestaat ook de kans dat je langer leeft dan de uitkeringsperiode. In dit geval stopt de bank met uitkeren en zal je geen aanvulling op je pensioen meer ontvangen.

Het kiezen van een pensioenrekening

Zoals bij bijna alle financiële producten zijn er veel verschillende aanbieders met verschillende voorwaarden. Ook bij uitkerende lijfrentes. Dit maakt het dus ook lastig om met zekerheid te zeggen welke de beste aanbieder is. Dit hangt af van je wensen. Punten waarop alle aanbieders verschillen zijn rente, aanvangskosten, onderhoudskosten en de voorwaarden. Zo kunnen verschillende aanbieders verschillende tarieven hanteren voor het wijzigen van je voorkeuren.

Daarnaast moet er ook nog de keuze worden gemaakt over het risico wat je wil en kunt accepteren. Er zijn in principe drie verschillende soorten pensioenrekeningen, de spaarvariant, de belegginsvariant en een combinatie hier van. Zoals vaak in de financiële wereld bepaald het risico wat je wilt lopen ook het rendement. Het is dus logisch dat er bij de beleggingsvariant meer rendement kan worden gehaald dan bij de spaarvariant. Je loopt bij de belegginsvariant ook meer risico om een negatief rendement te halen. Het is verstandig om vooraf goed na te gaan welk risico je wil en kan nemen.

Fiscaal voordeel van de pensioenrekening?

Mocht het zo zijn dat je geen of onvoldoende pensioen opbouwt bij je werkgever dan heb je jaarruimte over. Jaarruimte kun je opvullen met terugwerkende kracht tot wel 7 jaar. Het gedeelde dat met terugwerkende kracht opgevuld kan worden heet reserveringsruimte.

In dat geval kun je geld storten op je pensioenrekening zonder dat je daarvoor eerst inkomstenbelasting hoeft te betalen. Deze belasting zal pas in de uitkeringsfase geheven worden, maar na pensioendatum gaat het belastingtarief voor inkomen sterk omlaag. Op deze manier hou je dus meer geld over voor je pensioen!

Neem contact op! 

Voor- en nadelen op een rijtje

Zoals je gelezen hebt in dit artikel zijn er een aantal voor- en nadelen aan een pensioenrekening. Hier staan ze nog een keer netjes in een overzicht.

Voordelen

– Fiscaal voordeel als je beschikt over jaarruimte of reserveringsruimte. Berekenen we graag voor je!

– Mocht je overlijden voordat het volledige bedrag is uitgekeerd, dan gaat het resterende deel naar je nabestaanden.

– De pensioenrekening valt onder de bankgarantie, dit betekent dat een bedrag tot €100.000 verzekerd is.

Nadelen

– Je mag geen geld opnemen voordat je met pensioen bent.

– Er bestaat een kans dat de uitkeringstermijn verstrijkt voordat je overlijdt.

Heb jij ook hulp nodig met jouw pensioenrekening? Wij helpen je graag, van pensioen hebben wij ons vak gemaakt. Je kan ons bereiken op 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina en wij nemen contact op met jou. 

Wij vinden het erg leuk om kennis met jou te maken en nemen dit dus ook voor onze kosten. Tijdens een kennismakingsgesprek nemen wij al jouw pensioenpapieren door en bekijken wij wat we voor je kunnen doen.