Kennisbank artikel:

Pensioen voor jurist

Je pensioen als zelfstandig jurist

Als je in loondienst bent, dan bouw je vaak pensioen op via je werkgever. 

Dat is anders wanneer je als zelfstandig jurist verder gaat.

Dan is er niets geregeld. 

  • niet bij ziekte (arbeidsongeschiktheidspensioen)
  • niet bij overlijden (nabestaandenpensioen) en 
  • niet als je oud bent en stopt met werken (ouderdomspensioen)

Wij gaan in op alle drie de pensioenen en leggen uit wat je kunt doen om de risico’s te verkleinen. Of beter nog de risico’s helemaal uit de weg gaat.

Ouderdom(s) pensioen voor jurist

Dit is het minst belangrijke onderdeel als je net voor jezelf begonnen bent. Je kunt immers op ieder moment beginnen met sparen voor later. Bovendien zijn er nogal wat vermogenscomponenten waardoor je nu al geld hebt zonder dat je het weet.

Dit kan bijvoorbeeld door erfenissen. Als jij of je partner ouders hebben die een eigen huis bezitten of op een andere manier vermogend zijn betekent dat, dat wanneer de ouders komen te overlijden er geld vrijkomt. Dit kan een deel van je pensioen zijn.

Eigen huis en pensioen

Wellicht heb je een eigen huis en dat los je gedeeltelijk of geheel af. Op jouw pensioendatum heb je dan in ieder geval minder lasten. Bij verkoop beschik je over de overwaarde. Je moet dan wel een woning huren, maar wellicht is dat een optie.

Oude pensioenen

Omdat je niet gelijk begonnen bent met ondernemen heb je waarschijnlijk oude pensioenen opgebouwd bij vorige werkgevers. Ook jouw partner heeft pensioen opgebouwd of wellicht bouwt je partner nog steeds pensioen op bij een werkgever.

pensioen voor jurist

Waarde praktijk/maatschap en pensioen

Misschien heb je je ingekocht of ben je vanaf scratch begonnen. De waarde van je praktijk zal zeker geen -0- zijn. Ook deze praktijk of maatschap verkoop je een keer op of dichtbij je pensioendatum. Deze waarde verkleint de noodzaak om nu gelijk te beginnen met sparen. Natuurlijk is het wel zo dat als je eerder begint met sparen je ook minder, per maand, hoeft in te leggen.

Nabestaandenpensioen voor jurist

Deze voorziening is wel belangrijk om gelijk te regelen. Als werknemer is het vaak geregeld. De dag dat je voor jezelf begint is er niets meer geregeld. Op het moment dat jij komt te overlijden is het zeer wenselijk dat je partner weet waar hij/zij aan toe is. Bovendien is het snel en goedkoop te regelen.

Hoe regel je het nabestaandenpensioen dan?

Als je partner helemaal geen inkomen heeft, dan is er vaak recht op ANW dit is een basisuitkering van ongeveer 16.000 per jaar.

Wil je een serieuze nabestaandenvoorziening dan kom je vaak uit bij een extra overlijdensrisicoverzekering (ORV). Deze kan op een aantal manieren geconstrueerd worden.

Compagnonsverzekering in een maatschap

Compagnonsverzekering.

Ook wel een keyman polis genoemd.

Indien je een partner hebt, bijvoorbeeld in een maatschap, dan is er vaak sprake van waarde in de maatschap. Bij het overlijden van een van de maten hebben de andere maten het recht tot koop . Dan moeten er wel liquiditeiten zijn.

Een eenvoudige weg is om de maatschap een ORV af te laten sluiten op het leven van de maten. Dan is er geld om de maat uit te kopen bij diens overlijden en heeft de overgebleven partner gelijk geld tot zijn/haar beschikking.

Kruislings overlijdensrisico verzekeren

Je kan natuurlijk ook een overlijdensrisicoverzekering sluiten op elkaars leven.  Dan zou de man bijvoorbeeld de verzekerde zijn en de vrouw de verzekeringnemer en premiebetaler. Zo is de vouw dan de eigenaar van de polis en bij overlijden van de man zijn er geen successie rechten (erfbelasting) verschuldigd. Dit kan alleen als -in dit voorbeeld- de vrouw de premie betaalt en er sprake is van een samenlevingsvorm onder huwelijkse voorwaarden of iets wat rechtsgeldig hier op lijkt.

Arbeidsongeschiktheid(s) pensioen voor jurist

Ook dit risico wil je zo snel mogelijk gedekt hebben. Je moet er niet aan denken dat je net gestart bent en geveld word door een hardnekkige ziekte. Dan zit je wel zonder inkomen, want een vangnet is er niet. Nu zijn er veel oplossingen waaronder een broodfonds of een AOV. Het ligt er helemaal aan wat voor jou de beste oplossing is. We zetten graag de voor- en nadelen op een rijtje. Zo heb je uiteindelijk een oplossing die bij je past.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.