Kennisbankartikel:

Pensioen voor de consultant

Pensioen voor de consultant

Is pensioen voor de consultant ingewikkeld? Helemaal niet!

Wil jij als consultant jouw pensioen regelen? Wij zetten voor jou hieronder alles op een rijtje omtrent pensioen regelen voor de consultant.

pensioen voor de consultant

Voorbeeld

Tim is al 5 jaar lang werkzaam als consultant. Tim is een ZZP’er en bouwt dus geen pensioen op via een werkgever. Als ZZP’er moet Tim dus zelf zijn pensioen opbouwen. Pensioen voor de consultant kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Het is echter wel van belang dat Tim op de pensioenrisico’s let. Hieronder zetten we de volgende pensioenrisico’s op een rijtje.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Pensioenrisico’s

ZZP’ers zoals Tim moeten dus zelf hun pensioen opbouwen. Dit brengt risico’s met zich mee. Pensioen is meer dan alleen sparen op een spaarrekening. Vragen zoals “wat gebeurd er wanneer ik arbeidsongeschikt raak?” of “wat gebeurd er wanneer ik of mijn partner komt te overlijden?” krijgen wij vaak te horen. Op deze vraagstukken geven wij duidelijk en helder advies. Wij regelen pensioen voor de consultant en nemen jouw zorgen over deze zaken weg.

– Arbeidsongeschiktheid

Het kan gebeuren dat jij als consultant ziek wordt en niet meer aan de slag kunt. Dit is natuurlijk onwenselijk. Wanneer dit wel aan de orde is, wordt er vaak niet over nagedacht hoeveel geld er dan daadwerkelijk nodig is. Ook bij arbeidsongeschiktheid gaan de vaste lasten door en heb je meestal 80% van je inkomen nodig. Dit is veel geld. Door een AOV af te sluiten ben jij als consultant beschermd tegen arbeidsongeschiktheid. De premie betaal je privé en is ook aftrekbaar van de inkomensbelasting. Meer lezen over AOV? Klik dan hier.

Ook een broodfonds hoort natuurlijk tot de mogelijkheden. De dekking is maar twee jaar. De inleg is laag en blijft van jou! Meer weten over een broodfonds? Klik hier.

– Overlijden

Als jij komt te overlijden is er geld nodig voor jouw nabestaanden. Dit is meestal de helft van het inkomen. Een overlijdensrisicoverzekering is dan wenselijk om te hebben als consultant. Op deze manier zorg jij dat er geld is voor jouw nabestaanden.

– Geld voor later

Als er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid of overlijden, heb jij als consultant nog steeds geld nodig voor later. Hoeveel geld heb jij dan nodig? Wij maken een grondige inventarisatie en houden rekening met zaken zoals erfenissen, pensioen van jouw partner, (woon)lasten, waarde van je bedrijf etc. Op basis van de gegevens die wij van jou hebben stellen wij een aantal scenario’s voor jou als consultant op. Wij zetten alles op een rijtje en zoeken voor jou uit hoeveel geld jij later nodig hebt. Natuurlijk houden we rekening met de fiscus. Wat is fiscaal aantrekkelijk te sparen. Waar ligt de grens?

Pensioen voor de consultant; Hoe pakken wij dat aan?

Pensioen voor de consultant is natuurlijk niet zomaar geregeld. Hier gaan een aantal stappen aan vooraf.

Kennismaking

Zo beginnen wij natuurlijk met een kennismaking. Op deze manier leren wij jou kennen en kunnen wij optimaal gehoor geven aan jouw wensen. Wij luisteren dan ook naar jou en jouw wens staat centraal. Alleen op deze manier weten wij wat jouw belangen zijn, zodat deze altijd voorop komen te staan.

Inventarisatie

Na de kennismaking maken wij een grondige inventarisatie. Hierbij zetten we alle financiële gegevens op een rijtje. Ook hier staan jouw belangen voorop.

Analyse

Op basis van jouw aangegeven wensen en dromen als consultant voor later maken wij een analyse. Dit doen wij door een financiële planning op te stellen met verschillende uitgangspunten. Denk aan hoeveel geld je nodig hebt bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en geld voor later.

Advies

Op basis van de bovenstaande uitgangspunten maken wij een passend advies. In dit advies vertellen wij wat jij als consultant het beste kunt doen en hoe jij dit kunt doen. Wij helpen jou daar graag mee.

Scenario’s

We maken verschillende scenario’s zoals eerder stoppen met werken, een sabbatical of “uitfaseren”. Zo weet je wat kan en wat niet…

Onderhoud

Ieder jaar kijken wij opnieuw naar jouw financiële situatie en de uitgangspunten. Wanneer er veranderingen zijn in jouw leven of wanneer er jij andere wensen hebt, passen wij dit in jouw financiële planning. Op deze manier is jouw pensioen als consultant altijd up-to-date en goed geregeld.

Hoe doe wij dit?

Wij werken met een financieel dashboard. Hierin staan al jouw financiële gegevens. In dit dashboard kunnen wij scenario’s opstellen waarin rekening wordt gehouden met jouw wensen voor nu en later. Hierdoor hebben wij en jijzelf altijd inzicht in jouw financiële situatie.

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.