145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

Pensioen voor de consultant

Als consultant bouw je geen pensioen op via een werkgever. Pensioen moet jij dus zelf regelen. Is pensioen voor de consultant ingewikkeld? Nee helemaal niet! Wil jij als consultant jouw pensioen regelen? Wij zetten voor jou alles op een rijtje omtrent pensioen regelen als consultant. In dit artikel lees je waarom pensioen voor de consultant belangrijk is en hoe jij het zelf kan regelen. Wij helpen daar graag bij.

Bereken hier jouw pensioen als consultant!

Voorbeeld (pensioen voor de consultant)

Tim is al 5 jaar lang werkzaam als consultant. Tim is een ZZP’er en bouwt dus geen pensioen op via een werkgever. Als ZZP’er moet Tim dus zelf zijn pensioen regelen en opbouwen. Pensioen voor de consultant kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Het is echter wel van belang dat Tim op de pensioenrisico’s let. Hieronder zetten we de volgende pensioenrisico’s op een rijtje.

pensioen voor de consultant

Pensioenrisico’s

ZZP’ers zoals Tim moeten dus zelf hun pensioen opbouwen. Dit brengt risico’s met zich mee. Pensioen is meer dan alleen sparen op een spaarrekening. Vragen zoals “wat gebeurd er wanneer ik arbeidsongeschikt raak?” of “wat gebeurd er wanneer ik of mijn partner komt te overlijden?” krijgen wij vaak te horen. Op deze vraagstukken geven wij duidelijk en helder advies. Wij regelen pensioen voor de consultant en nemen jouw zorgen over deze zaken weg.

Arbeidsongeschiktheid consultant

Het kan gebeuren dat jij als consultant ziek wordt en niet meer aan de slag kunt. Dit is natuurlijk onwenselijk. Wanneer dit wel aan de orde is, wordt er vaak niet over nagedacht hoeveel geld er dan daadwerkelijk nodig is. Ook bij arbeidsongeschiktheid gaan de vaste lasten door en heb je meestal 80% van je inkomen nodig. Dit is veel geld. Door een AOV af te sluiten als consultant ben jij beschermd tegen arbeidsongeschiktheid. De premie betaal je privé en is ook aftrekbaar van de inkomensbelasting. Ook een broodfonds hoort natuurlijk tot de mogelijkheden. De dekking is maar twee jaar. De inleg is laag en blijft van jou!

AOV consultant

Als jij komt te overlijden is er geld nodig voor jouw nabestaanden. Dit is meestal de helft van het inkomen. Een overlijdensrisicoverzekering is dan wenselijk om te hebben als consultant. Op deze manier zorg jij dat er geld is voor jouw nabestaanden.

Pensioen consultant 

Als er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid of overlijden, heb jij als consultant nog steeds geld nodig voor later. Hoeveel geld heb jij dan nodig? Wij maken een grondige inventarisatie en houden rekening met zaken zoals erfenissen, pensioen van jouw partner, (woon)lasten, waarde van je bedrijf etc. Op basis van de gegevens die wij van jou hebben stellen wij een aantal scenario’s voor jou als consultant op. Wij zetten alles op een rijtje en zoeken uit hoeveel geld jij later nodig hebt. Natuurlijk houden we rekening met de fiscus. Wat is fiscaal aantrekkelijk te sparen. Waar ligt de grens?

Pensioen voor de consultant; Hoe pakken wij dat aan?

Pensioen voor de consultant is natuurlijk niet zomaar geregeld. Hier gaan een aantal stappen aan vooraf.

  • Kennismaking
    Om een goede start te maken, beginnen we met een kennismakingsgesprek. Tijdens deze ontmoeting willen we graag meer over jou te weten komen. Jouw wensen en behoeften staan hierbij centraal. Alleen op deze manier weten wij wat jouw belangen zijn, zodat deze altijd voorop komen te staan.
  • Inventarisatie
    Na de kennismaking gaan we dieper in op jouw financiële situatie door een grondige inventarisatie uit te voeren. We verzamelen al jouw financiële gegevens en ook hierbij stellen we jouw belangen voorop.
  • Analyse
    Op basis van jouw aangegeven wensen en dromen als consultant maken wij een analyse. Dit doen wij door een financiële planning op te stellen met verschillende uitgangspunten. Denk aan hoeveel geld je nodig hebt bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en geld voor later.
  • Advies
    Op basis van de bovenstaande uitgangspunten maken wij een passend advies. In dit advies vertellen wij wat jij als consultant het beste kunt doen en hoe jij dit kunt doen. Wij helpen jou daar graag mee.
  • Scenario’s
    We maken verschillende scenario’s zoals eerder stoppen met werken, een sabbatical of “uitfaseren”. Zo weet je wat kan (en wat niet).
  • Onderhoud
    Jaarlijks herzien we jouw financiële situatie en de basisprincipes van het plan. Als er veranderingen optreden in jouw leven of als je nieuwe doelen hebt, passen we jouw financiële planning hierop aan. Op deze manier zorgen we ervoor dat jouw pensioen als consultant altijd actueel en goed verzorgd is.

Financieel dashboard geeft inzicht

Wij werken met een financieel dashboard. Hierin staan al jouw financiële gegevens. In dit dashboard kunnen wij scenario’s opstellen waarin rekening wordt gehouden met jouw wensen voor nu en later. Hierdoor hebben wij en jijzelf altijd inzicht in jouw financiële situatie.

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Chantal Nap

Mijn naam is Chantal Nap en sinds 2021 mede-eigenaar van PensioenVizier. Na mijn stageperiode bij PensioenVizier in 2009, namens de Hanzehogeschool Groningen, ben ik bij PensioenVizier in dienst getreden. Vanaf 2015 adviseer ik, met veel plezier, werkgevers over de mogelijkheden van een pensioenregeling voor de werknemers. Het maken van keuzes die passen bij een werkgever geeft mij een voldaan gevoel.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.