Kennisbankartikel:

Pensioen voor 3 personen

Pensioen voor 3 personen

Op het moment dat iemand start voor zichzelf en feitelijk een ZZP-er is, staan zaken als arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen meestal wat verder weg. Het is logisch dat de startende ondernemer zijn of haar focus eerst wenst te leggen op de kernactiviteit van de onderneming. Zodra de onderneming levensvatbaar blijkt, treden deze zaken toch wat meer op de voorgrond.  Later vraag je je misschien wel af of een pensioen voor 3 personen mogelijk is.

De start van het bedrijf

Als het vanaf start, of in de latere ontwikkeling van het bedrijf, een onderneming is met wat meer personeel, dan is de verwachting er ook wel dat het pensioen een vast gegeven vormt. Het kan zijn dat er simpelweg een verplichtstelling rust op de bedrijfsactiviteiten, dus een bedrijfstakpensioenfonds. Het kan ook zijn dat men deze secundaire arbeidsvoorwaarde toch graag ingevuld wenst te hebben. Uiteindelijk leven we in een tijd waarin een sterke concurrentiepositie van belang is en waarin het al lastig genoeg blijkt te zijn om het juiste personeel te vinden.

 

Klein zijn en klein blijven

Hoe zit het dan met de onderneming die wat kleiner is en misschien ook wel blijft? Stel, je hebt een kleine onderneming en je wenst een pensioen voor 3 personen. Vaak merken wij binnen de markt enige twijfel bij de “entrepreneur” of hij pensioen voor 3 personen wel moet of kan aanbieden. Het is een relatief grote investering voor een kleine groep. De vaste kosten hierbij eisen een aanzienlijk aandeel van het totaal op.

Dit betreffen zaken als advies en het gehele voortraject. Deze kosten zijn natuurlijk minder dan die van een groot bedrijf. Het gaat ook over de vaste jaarlijkse kosten vanuit de uitvoerder en beheerder. Een pensioen voor 2 personen (of 1) verzorgen we ook tegen gereduceerde tarieven. Hierdoor kun je ook in deze situatie een voorziening treffen. De werkgever spaart zich dan een behoorlijk deel aan kosten, en moeite, uit.

Ook pensioen voor 3 personen kun je toch vaak op een  goede wijze vormgeven, zodat dit niet altijd leidt tot al te hoge kosten. Een en ander is uiteraard zeer afhankelijk van de zienswijze van werkgever en werknemer. Echter bij het opzetten van zo’n pensioenregeling kan de adviseur wel degelijk rekening houden met het kostenaspect.

 

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Pensioen voor 3 personen

Vergoeding of pensioen?

Ten eerste kan hierbij goed worden gekeken naar de mogelijkheid om de 3 werknemers een vergoeding aan te bieden. Hiermee kunnen zij zelf een voorziening treffen voor later. Dit kost doorgaans 30% meer, omdat er loonheffingen betaalt moeten worden over de bruto vergoeding. Desgewenst daarbij of los ook een nabestaandendekking. Geheel afhankelijk van de vraag en wens van werkgever (en wellicht werknemers) kan dit alternatief een prima oplossing zijn. Het is wel altijd wat duurder dan pensioen.

Is er een reële vraag naar een pensioenregeling, dan kan de adviseur ook nog rekening houden met het kostenaspect. In mijn eigen praktijk merk ik vaker dat hier een “drempel” ligt voor de ondernemer. Er moet dan wel een gedegen pensioen komen, maar het mag niet teveel kosten. Typisch Nederlands natuurlijk, maar ook wel begrijpelijk.

Weet je als ondernemer nog niet precies hoe de zaken in de toekomst gaan lopen, dan wil je geen regeling waar geen grip op is. De oplossing hiervoor is een regeling waarbij de werkgever de risico-onderdelen, zoals nabestaanden en WGA-hiaat, aanbiedt met daarnaast een kleiner aandeel van de werkgever in de pensioenopbouw zelf.

Op het moment dat de onderneming laat zien dat er meer ruimte is, dan kan hij het pensioen voor 3 personen verruimen. Door heel transparant te zijn, kan de werkgever laten zien waar hij naartoe wil. De adviseur helpt hem daar graag bij. Daarnaast is het geen enkel bezwaar om een pensioenregeling te verruimen. Wil je de regeling naar beneden bijstellen dan is er weer toestemming nodig van de betrokken werknemers en hun eventuele partners. Dat wil je gewoon niet.

Ook pensioen voor 3 personen regelen wij graag!

Het is dus maar net afhankelijk van de situatie, maar laat je goed informeren over de mogelijkheden. Ook voor 3 personen kan een goed pensioen geregeld worden, PensioenVizier kan en wil je hierbij graag van dienst zijn!

Bel 088-9000900

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.