Pensioen van de ondernemer

17 april 2019

Pensioen van de ondernemer – de mogelijkheden

U bent liever met uw vak bezig dan met uw pensioen. Uw pensioen is ons vak. Gelukkig heeft u voldoende mogelijkheden om gemakkelijk pensioen op te bouwen, ook als ondernemer. Als werknemer bij een bedrijf zijn er een aantal zekerheden maar als u eenmaal begint met ondernemen is de toekomst toch een stuk waziger. De financiële onzekerheid is groot. Alles wat u in uw werkweek, die vaak veel langer is dan 40 uur, doet, verandert niet vanzelfsprekend in goud. Het pensioen voor de ondernemer is allerminst zeker. Als u in loondienst bent wordt er vaak vanzelf pensioen opgebouwd en kunt u op pensioenleeftijd met pensioen. Bij de ondernemer is dit niet zo vanzelfsprekend…. 

Het pensioen van de ondernemer biedt de volgende mogelijkheden :

Bedrijfswaarde

In het mooiste geval verhoogt u de waarde van het bedrijf zodat er op pensioenleeftijd, bij een overname, veel geld vrij komt. De bedrijfswaarde is in ieder geval het eigen vermogen op de balans. Vaak wordt bij verkoop dit vermeerderd met één, twee, of drie keer de winst.

Fiscale oudedagsreserve

  • Wanneer uw onderneming de rechtsvorm eenmanszaak of vennootschap onder firma heeft kan er een deel van winst worden gereserveerd voor later. Op deze manier bouwt de ondernemer dan toch pensioen op, geheel op eigen wijze. Wij schetsen meerdere mogelijkheden, mogelijkheden die ook fiscaal slim bedacht zijn. 

Verzekerde lijfrente

U kunt een verzekering afsluiten waardoor u in de polis waarde opbouwt en er bovendien bij overlijden inkomen is voor uw nabestaanden. Het nadeel van deze vorm is, dat de kosten vaak wat hoger zijn. Een duurdere polis heeft vaak  ook betere voorwaarden.. blindstaren op de prijs is dus niet altijd verstandig. Wij zetten de voor- en nadelen van iedere vorm graag voor u op een rijtje. Het blijft maatwerk.

Bancaire lijfrente

U kunt bepalen wat er gebeurd met het vermogen of de waarde van de onderneming op het moment dat u overlijdt.

    Als ondernemer wilt u het liefst constant met uw onderneming bezig zijn. Het gaat om uw pensioen. De vraag hoe u wilt leven vanaf de dag dat uw pensioentijd begint is van enorm belang. Daarom is het naar onze mening altijd belangrijk om de beste keuze voor u te maken. Ondernemers zijn eigenwijs en doen alles zelf, wij snappen dit ook, maar zijn graag uw Financieel planner gedurende een lanfgere tijd. Zo volgen we uw levenspad en kunnen samen met u zorgen voor een lekker leven nu en een lekker leven straks.  Wilt u meer weten over onze adviseurs? Klik hier voor onze adviseur in Sneek, Amsterdam en hier voor onze adviseur in Schinveld.

    Bel me, een eerste adviesgesprek is gratis