Pensioen van de DGA

18 januari 2018

Pensioen van de DGA – de mogelijkheden

Pensioen van de DGA

Waar gaat het nou om? Pensioen is een containerbegrip. Wij bij PensioenVizier vinden dat je nu lekker moet leven èn straks lekker moet leven. Pensioen kan een middel zijn om jouw doel(en) te bereiken.

Het totale plaatje daar gaat het om!

Er zijn een aantal mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Over het algemeen heeft de DGA voorheen als werknemer of ondernemer gewerkt en daarom is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat er al opgebouwd is en wat er wellicht voortgezet kan worden. Wij maken gebruik van een financieel dashboard, zo heb je 24/7 inzicht in jouw financiele situatie nu en in de toekomst.

Werkgeverspensioen is een goede manier om jouw potje met pensioen te vullen. Er zijn echter veel meer manieren. Het kan zijn dat er al heel veel werkgeverspensioen is opgebouwd en dat u niet op zoek bent naar liquiditeitsvoordeel. In dat geval zou u bijvoorbeeld een bancaire lijfrente of een gewone spaarrekening kunnen overwegen.

Lees meer over bancaire lijfrente

De opties:

  •  het pensioen in eigen beheer via uw eigen besloten vennootschap (afgeschaft in april 2017)
  •  het pensioen opbouwen via de pensioenverzekeraar
  •  het pensioen gedeeltelijk via de pensioenverzekeraar laten regelen en gedeeltelijk zelf beheren
  •  bancaire lijfrente
  •  waarde opbouwen binnen de BV

Pensioen in eigen beheer.

Pensioen in eigen beheer is sinds 1 april 2017 afgeschaft. Er zijn natuurlijk andere manieren om fiscaal vriendelijk te sparen voor later. Vraag ons naar de mogelijkheden, een eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Wanneer de DGA er voor wil kiezen om het pensioen in eigen beheer te nemen en de besloten vennootschap op te laten treden als verzekeraar moet hij minstens over 10% van de aandelen beschikken. Als het pensioen van de DGA wordt opgebouwd via een pensioenverzekeraar wordt er gewoon premie betaald en is het pensioen veilig bij een eventueel faillissement. De directeur grootaandeelhouder neemt een bijzondere positie in binnen de pensioenwereld aangezien er verschillende vormen van beloningen bijdragen aan uw pensioen. Daarom is het van groot belang dat ontwikkelingen jaarlijks worden bijgehouden. Aan pensioen in “eigen beheer” zaten nogal wat haken en ogen. Op dit moment zijn de nadelen in veel gevallen groter dan de voordelen. We zetten ze graag voor u op een rijtje.

Bancaire lijfrente

Dit is niets meer of minder dan een (beleggings of bank) rekening met een lijfrente clausule. Hier kan u geld op storten en de inleg is aftrekbaar. Hou er rekening mee, dat na AOW leeftijd over de uitkering belasting betaald moet worden.

Waarde opbouwen binnen de BV

Dit kan ! en op deze manier hoef je geen Vermogens Rendements Heffing (VRH) te betalen. Dit scheelt 1,2% over het vermogen in BOX 3 prive. Hier leest u er meer over!

Wij houden dergelijke ontwikkelingen meer dan graag voor u bij. De accountant wil vaak vertellen dat u het pensioen het allerbeste zelf kunt beheren. 

De verzekeraar of uw tussenpersoon heeft u vast wel eens vertelt dat het werkgeverspensioen verzekerd moet worden en dat u uw pensioen beter niet zelf kunt beheren.

Het gaat om uw pensioen!

De vraag hoe u wilt leven vanaf de dag dat uw pensioentijd begint is van enorm belang. Daarom is het naar onze mening altijd belangrijk om de beste keuze voor u te maken. Het pensioen van de DGA vergt veel aandacht, wij geven u graag inzicht hierin.

Wilt u meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de DGA?