Pensioen opbouwen; 10 manieren!

23 mei 2019

Pensioen opbouwen; 10 manieren!

Hoe kan ik pensioen opbouwen is een veel gestelde vraag. Gelukkig is er niet maar een manier op pensioen op te bouwen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en wij schrijven ze in dit artikel voor u uit. Hieronder hebben we een aantal manieren van pensioen opbouwen op een rijtje gezet:

1. Sparen bij de bank

Bij de bank sparen voor uw pensioen is de eenvoudigste manier van pensioen opbouwen maar de graad van het gemak brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee. Sparen bij de bank heeft weinig rendement en het geeft geen vrijstelling in box 3. Stel u moet vermogensrendementsheffing betalen boven de €30.000 (2018) van 1,00%. Dus als de rente 3,25% is en de inflatie 2% dan houdt u maar 1,25% over. Gaat de vermogensrendementsheffing hier ook nog vanaf dan is uw rendement 0,25%.

2. Fiscale Oudedags Reserve (FOR)

Als ondernemer mag u sparen voor uw oude dag Fiscale Oudedags Reserve (FOR). Dit betekent dat u een schuld mag creëren op de creditzijde van uw balans. Het voordeel is dat u minder belasting betaalt, maar het geld moet er wel zijn bij bedrijfsbeëindiging! Wilt u hier meer informatie over? Dat kan! Uiteraard hebben wij hier ook een artikel over geschreven. Klik hier voor het artikel over de Fiscale Oudedags Reserve.

Pensioen opbouwen

3. Mijn huis is mijn pensioen

Dat kan! Maar ook huizenprijzen kunnen fluctueren. Wij gebruiken altijd een simpel voorbeeld om mensen ervan bewust te maken hoe veel geld uw pensioen nou eigenlijk waard is. Heeft u een huis van ongeveer € 200.000,-, dan is uw pensioen ook ongeveer € 200.000,- waard. Dit houdt dus ook in dat als u naar en groter huis verhuist dat meer waard is, uw pensioen automatisch ook groter wordt (de waarde van uw nieuwe huis). 

4. Mijn bedrijf is mijn pensioen

Dat kan ook! Wat is uw bedrijf over 20 jaar waard? 

5. Verplichte pensioenregeling

Het kan zijn dat u tot een beroepsgroep hoort die een verplichte eigen pensioenregeling hebben. Voorbeelden hiervan zijn fysiotherapeuten en schilders.

6. Lijfrente bancair

Dit is fiscaal gunstig sparen voor later. Nu trekt u de premies af van uw inkomstenbelasting, maar later moet u er belasting over betalen. Het voordeel zit in uitstel van belasting betaling, maar ook in lagere belastingtarieven na uw 67ste. Nabestaanden uitkering en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid zijn hier niet mogelijk. Vaak geniet deze vorm een lage kostenstructuur. Een ander voordeel is dat u over de waarde geen vermogensrendementsheffing betaalt.

7. Lijfrente verzekeren

Dit is hetzelfde als in punt 7 in genoemd, maar nu ondergebracht bij een verzekeraar. Nabestaanden uitkering en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid zijn hier wel mogelijk. Ook hier betaalt u over de waarde geen vermogensrendementsheffing.

Meer weten? Neem contact met ons op of maak een afspraak

8. Uw oude pensioen voortzetten

Bent u net uw eigen bedrijf begonnen? Dan kunt u vaak uw oude pensioen voortzetten. U moet dan wel ook het werkgeversdeel gaan betalen. Dit kunt u maximaal 10 jaar doen.

9. Erfenissen

Als u vermogende familieleden hebt is dit een serieuze factor waar u rekening mee moet houden.

10. Kansspelen zoals lotto en staatsloten

Het klinkt altijd prachtig, de marketing verhalen van instanties als de Postcodeloterij of Staatsloterij. Als je wint dan zit je natuurlijk goed. Dan hoef je nooit meer te werken en kan je genieten van jouw pensioen. De kans dat je wint is echter niet zo groot.