Pensioen en scheiden

3 januari 2018

Hoe zit het met mijn pensioen als ik ga scheiden? 

Je partner en jij gaan scheiden. Dit is een ingrijpende beslissing met veel gevolgen. Je moet afspraken maken over het huis, de kinderen, alimentatiegeld en andere bezittingen. Dit zijn de dingen die bekend zijn bij mensen, maar hoe zit het nou eigenlijk met het pensioen wat je hebt opgebouwd tijdens het huwelijk? Dit moet namelijk ook verdeeld worden bij scheiden…

De verdeling vindt pas plaats wanneer jij werkelijk met pensioen gaat. De afspraken over de verdeling kunnen nu al gemaakt worden. Het gaat hier om het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. AOW heeft hier dus niks mee te maken en dit hoef je dus ook niet te delen. Hetzelfde geldt voor mensen met een geregistreerd partnerschap.

De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding is van toepassing (WVPS). Indien jij geen verevening van de pensioenrechten wilt, dan dient dit uitdrukkelijk in het echtscheidingsconvenant te staan! Zorg er dus voor dat je deze niet kwijt raakt. Het is normaal dat advocaten deze naar x aantal jaar vernietigen uit hun archief. De volgende zaken spelen een belangrijke rol bij scheidingen. Voor meer info daarover kan je naar de belastingdienst bellen. 

Alimentatie; Een betaalde alimentatie kan bijvoorbeeld van de aangifte worden afgetrokken. 

Heffingskortingen; Inkomensafhankelijke combinatiekorting is een belangrijke heffingskorting. 

Voorlopige aanslag; Pas deze zo snel mogelijk aan jouw huidige situatie aan! 

Deze onderwerpen vergen aandacht. Wij zorgen ervoor dat jij hier niet verder over hoeft na te denken zodat je bezig kunt met belangrijkere onderwerpen zoals het gelukkig worden na deze droevige periode. 

Neem contact op, we helpen je verder

Wat moet je regelen om het pensioen te verdelen? 

Na het scheiden moet aan het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar, waar jij en jouw ex-partner pensioen opbouwen  of hebben opgebouwd, de scheiding worden gemeld.

Scheiden

Ouderdomspensioen 

Ouderdomspensioen wordt opgebouwd via jouw werkgever, door te sparen of door te beleggen. Het opgebouwde bedrag wordt uitgekeerd wanneer je 67 of 68 jaar wordt. Het gaat altijd om het pensioen dat is opgebouwd in de periode dat jullie getrouwd waren. Het maakt niet uit of dit in gemeenschap van goederen is of op huwelijkse voorwaarden.

Wilt je jouw pensioen niet delen met je ex-partner, neem dit dan specifiek op in jouw echtscheidingsconvenant en bewaar deze ook goed. Op deze manier doen jullie beide afstand van elkaars opgebouwde pensioen. Staat er niks hierover in jouw echtscheidingsconvenant, dan maken jullie ook beide aanspraak op elkaars pensioen. 

Nabestaandenpensioen 

Als je gescheiden bent en jouw ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. 

Wat gebeurt er als mijn ex-partner hertrouwt? 

Je hebt nog steeds recht op het bijzonder nabestaandenpensioen. De nieuwe echtgeno(o)t(e) krijgt bij overlijden daardoor minder uitgekeerd. 

Pensioen in eigen beheer

Niet alle pensioenen zijn bij een pensioenfonds of een verzekeraar ondergebracht. Als één van jullie ondernemer is, heb je mogelijk jouw pensioen in eigen beheer opgebouwd. Het uitbetalen van dit pensioendeel kan lastig zijn als er niet voldoende geld beschikbaar is op de rekening van de onderneming. De rechter zal in het algemeen dwingen om de koopsom af te storten (bij een verzekeraar), tenzij dit het faillissement van de onderneming betekent. Deze koopsom is gebaseerd op de helft van de pensioentoezegging, dus niet de helft van de balanspost! Vaak komt de helft van de pensioentoezegging veel hoger uit.

Fiscus en eigen onderneming

Er zijn ook nogal wat fiscale haken en ogen m.b.t pensioen en scheiden bij het verdelen van de waarde van de onderneming en het verdelen van een pensioen in eigen beheer. Hoe één en ander voor je uitpakt, is helemaal afhankelijk van jouw omstandigheden. Meer weten over pensioen bij scheiding? Wij helpen je graag verder. Wij zoeken voor je uit waar jij om moet denken zodat je financieel niet voor onverwachte situaties komt te staan. 

Wil je ook dat wij jouw zorgen op het gebied van pensioen en scheiden wegnemen? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken tijdens kantooruren via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina, dan nemen wij contact met je op.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?

Neem contact op