Nadelen eigen beheer

24 mei 2019

Pensioen in eigen beheer is sinds 1 april 2017 afgeschaft. Er zijn natuurlijk andere manieren om fiscaal vriendelijk te sparen voor later. Vraag ons naar de mogelijkheden, een eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Tot snel!

Zijn er nadelen eigen beheer

Jazeker!

Neem contact op

Toezicht

Pensioenfondsen en verzekeraars vallen onder toezicht van de AFM en DNB. Het faillissementsrisico is door deze partijen goed afgedekt. Bij pensioen in eigen beheer zijn de risico’s groter.

Hogere franchise bij pensioen eigen beheer op de balans

U kunt minder pensioen opbouwen, omdat u rekening moet houden met een hogere AOW-franchise.

Niet alle salariscomponenten tellen mee

U kunt geen pensioen opbouwen over salaris dat in natura wordt uitgekeerd. Maar ook de bijtelling van de auto doet niet mee!

Andere kosten bij pensioen eigen beheer op de balans

U betaalt dan wel geen poliskosten, maar er moeten wel degelijk kosten gemaakt worden, zoals beheerskosten, beleggingskosten, actuariële kosten, accountantskosten en natuurlijk de tijd die u er zelf insteekt. Hou er rekening mee, dat het beheren van de “eigen pot geld” tijd kost en lang niet altijd zonder risico’s is.

Nabestaandendekking – ORV (overlijdensrisico verzekering)

Verder moet u eraan denken dat u voor uw dierbaren een afzonderlijke verzekering moet afsluiten, omdat er bij een voortijdig overlijden misschien nog niet genoeg pensioen opgebouwd is. Mocht u nu al een overlijdensrisicoverzekering hebben dan loont het de moeite eens te shoppen. Deze verzekeringen zijn de laatste jaren enorm in prijs verlaagd!

Lees meer over ORV

nadelen eigen beheer

Dividendtoets

De flexwet van december 2012 zorgt ervoor dat er voldoende geld in de BV aanwezig moet zijn om het pensioen uit te keren. Dit behelst ook het nabestaandenpensioen.  De hoogte van de voorziening moet gelijk (of meer zijn) dan de “waarde econiomisch” verkeer. Dit noemt men ook wel “de commerciele waarde”. Er moeten dus echt assets zijn die de waarde van het pensioen waarborgen!

BV die blijft

Als u straks met pensioen bent en uzelf gaat uitkeren, moet u rekening houden met de kosten van het aanhouden van de BV, zoals de inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en accountantskosten. En het vermogen moet natuurlijk ook beheerd worden, met de risico’s en inspanningen die daarbij horen. En dan hebben we nog het langlevenrisico, of in andere woorden: stel dat u, hopelijk samen met uw partner, heel oud wordt, heeft u dan genoeg geld in kas? Financiële planning is dus vereist.

Nadelen eigen beheer wat nu?

Als u bovenstaande leest zijn er nogal wat nadelen eigen beheer , toch  zijn er nog steeds redenen waarom pensioen in eigen beheer aantrekkelijk kan zijn voor uw specifieke situatie. We helpen u graag verder.

Zijn er ook voordelen eigen beheer ?

Die zijn er ook, maar wel veel minder…  klik hier

Indien u meer informatie nodig heeft neem dan contact op met een pensioenprofessional.Heeft u vragen..? bel 088-9000900 of klik hier om naar de contactpagina te gaan.