Kennisbankartikel:

Nabestaandenpensioen, onderdeel van een financieel onbezorgd leven.

Nabestaandenpensioen

Wij geloven dat iedereen een financieel onbezorgd leven verdient. Dit is de missie van PensioenVizier. Het nabestaandenpensioen is hier een belangrijk onderdeel van. Het overlijden van jou of je partner brengt financieel vervelende gevolgen met zich mee. Er valt één inkomen weg terwijl je lasten (bijna) gelijk blijven. Bovendien wil je jouw huidige levensstandaard bij het overlijden van je partner zoveel mogelijk behouden. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je je verdiept in het nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen bestaat uit één of meerdere van de volgende onderdelen:

 • ANW ; de algemene nabestaandenwet;
 • Het aanvullend nabestaandenpensioen, uit loondienst;
 • Een levensverzekering.

 

De algemene nabestaandenwet

Om in aanmerking te komen voor de algemene nabestaandenwet moet je voldoen aan de volgende criteria:

 1. Je hebt de AOW- leeftijd nog niet bereikt;
 2. Jouw partner moet woonachtig/werkende in Nederland zijn geweest;
 3. Je zorgt voor een kind jonger dan 18 jaar of je bent voor meer dan 45% arbeidsongeschikt.

 

Bovendien is de uitkering slechtst €1.167,65 per maand. Dit is maximaal 70% van het netto minimumloon. Per jaar komt dit neer op +/- €15.038,-  inclusief vakantiegeld. Mocht je in aanmerking komen voor de algemene nabestaandenwet dan is het duidelijk dat het bedrag in de meeste gevallen niet toereikend is.

 

Aanvullend nabestaandenpensioen

In loondienst is er in het geval van overlijden sprake van een aanvullend nabestaandenpensioen. Grofweg bedraagt dit maximaal 70% van het te bereiken pensioen. Het juiste nabestaandenpensioen bedrag is te vinden op jouw pensioenoverzicht. Hiervoor kun je www.mijnpensioenoverzicht raadplegen.

Het recht op nabestaandenpensioen vervalt meestal wanneer je van baan wisselt of je baan verliest. Daarnaast stopt de uitkering in vele gevallen wanneer je als nabestaande opnieuw gaat samenwonen of trouwen. Hier dien je ook rekening mee te houden. Er is dan sprake van een opbouw op risicobasis. Een andere wijze is nabestaandenpensioen op opbouwbasis. Dit houdt in dat jouw opgebouwde nabestaandenpensioen niet vervalt wanneer je ontslag neemt of stopt met het betalen van premie.

nabestaandenpensioen

 

Levensverzekering als nabestaandenpensioen

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent moet je zelf zorgen voor een nabestaandenpensioen (ondernemer). Je kunt een pensioen opbouwen door te sparen of te beleggen. Hiervoor zijn echter grote bedragen nodig die je liever voor andere zaken gebruikt. Een alternatief is een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering is een belangrijk onderdeel voor een financieel onbezorgd leven voor je nabestaanden.

Bij een overlijdensrisicoverzekering betaal je een maandelijkse premie die afhankelijk is van het verzekerd bedrag. Het verzekerd bedrag wordt vaak berekend met behulp van jouw loon en het aantal jaren tot je pensioendatum. Stel je wilt je huidige levensstandaard voortzetten na het overlijden van je partner. Jouw partner is op dit moment 50 jaar en verdient €40.000 per jaar. Het te verzekeren bedrag van je levensverzekering als nabestaandenpensioen en behoud van jouw levensstandaard op het leven van je partner moet dan zijn: (67-50)*€40.000= €680.000,-

Let op: Bij een verzekerd bedrag hoger dan €500.000,- is een medische keuring verplicht.

Bel me, een eerste adviesgesprek is gratis

 

Uitkeringsverloop

Er zijn verschillende vormen voor het uitkeringsverloop van het verzekerd bedrag waaronder:

Gelijkblijvend

Deze vorm is interessant wanneer er sprake is van een groot krediet of een grote hypotheek waarbij geen daling verwacht wordt naar looptijd. Het uit te keren bedrag tot aan pensioendatum blijft dan gelijk. Het kenmerk van een gelijkblijvende uitkering is weinig risico. Hier staat een hoge premie tegenover.

Annuïtair dalend

Het verzekerd bedrag begint bij een annuïtair dalend verloop steeds sneller te dalen. Dit type is interessant wanneer je een dalend verloop van je uitgaven verwacht zoals voor jouw hypotheek of andere vaste lasten. Hier staat een lagere premie tegenover.

Lineair dalend

Een lineair dalend verloop betekent een daling van het verzekerd bedrag met gelijke bedragen per jaar. Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is dus ook interessant wanneer je een dalend verloop van je uitgaven verwacht. Elk jaar daalt jouw verzekerd bedrag namelijk met je jaarsalaris.

 

Meer informatie over nabestaandenpensioen

Om jouw nabestaanden een financieel onbezorgd leven te geven zijn er dus verschillende mogelijkheden. De beste oplossing voor je nabestaandenpensioen is afhankelijk van een aantal factoren zoals lasten, wensen, je financiële situatie en gezinssituatie. PensioenVizier helpt je hier graag bij. Wil je graag meer informatie over nabestaandenpensioen? Ons team staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Vul het contactformulier in op onze pagina, laat hieronder jouw gegevens achter of neem contact met ons op via 088-9000900!

  Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

  Gratis digitaal adviesgesprek

  Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

  Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

  Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

  Mail mij dit overzicht

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Mail mij dit overzicht

  Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

  Mail mij dit overzicht

  Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en krijg inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

  Aanvraag gratis adviesgesprek

  Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

  Pensioenupdates, ja graag!

  Schrijf je nu in voor onze pensioenupdates en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

  Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.