Kennisbank artikel:

Meerdere pensioenen samenvoegen

Meerdere pensioenen samenvoegen
Gedurende je carrière komt het nog al eens voor dat je van baan en dus ook van werkgever switcht. Hierdoor bouw je vaak verschillende pensioenen op bij diverse pensioenuitvoerders, het ene pensioen groter als het andere.

Nu komt het in de praktijk vaak voor dat mensen er voor kiezen om deze kleinere pensioenen  te laten uitkeren. Vaak kun je het geld nu al goed gebruiken. Daarnaast krijg je hierover vaak bericht van de betreffende verzekeraar, voor wie het relatief duur is om deze kleine pensioenen aan te houden. Er wordt vervolgens aangeboden om het pensioen uit te laten keren. Maar is dit slim…?

Van druppelen word je (ook) nat!

Dit gaat namelijk wel ten koste van je pensioen voor later, ja kan dan denken: “dat komt later wel”. Echter vergeet je dan wel, dat wanneer je pas later begint met het opbouwen van pensioen, je een veel hogere inleg nodig hebt om te komen waar je wilt zijn op pensioendatum. We bedoelen hiermee: datgene wat je later nodig hebt om je huidige levensstandaard te behouden.

Met het oog op jouw pensioendatum is het dus vaak verstandiger om deze pensioenen nog niet uit te keren. Het is daarom ook mogelijk om het pensioen over te dragen doormiddel van een waardeoverdracht. Je kunt meerdere pensioenen samenvoegen.

Een waardeoverdracht zorgt ervoor dat je de opgebouwde waarde van het pensioen dat je bijvoorbeeld hebt opgebouwd bij je oude werkgever overdraagt naar de pensioenuitvoerder van je huidige werkgever. Zo’n waardeoverdracht kan je te allen tijde aanvragen wanneer je in dienst treed bij een nieuwe werkgever. Een voordeel van waardeoverdracht is dat jouw pensioen niet verdeeld is over verschillende pensioenuitvoerders. Hierdoor wordt alles een stuk overzichtelijker.

Waarde overdragen of niet?

Daarentegen is het niet in alle gevallen voordelig om een waardeoverdracht aan te vragen. Op basis van jouw risicoprofiel, oud en nieuw pensioen en leeftijd beslissen we wat de beste keuze is.

Voorbeeld

Je hebt een defensief (voorzichtig) risicoprofiel en een wat hogere leeftijd (50+) Jouw pensioen heeft een garantie uitkering op de einddatum. Dan is het onverstandig om de reservewaarde over te dragen naar een beschikbare premieregeling zonder garantieaanspraken.

Klik hier voor meer informatie!

     

Denk ook aan het nabestaandenpensioen

Waardeoverdracht kan eveneens nadelig zijn indien er sprake is van overdracht van een opbouwregeling voor het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum, naar een regeling waarin het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum alleen op risicobasis is verzekerd.

Als de deelnemer na waardeoverdracht uit dienst treedt en daarna overlijdt, wordt er geen partnerpensioen aan de achterblijvende partner uitgekeerd.

Voor of na pensioendatum meerdere pensioenen samenvoegen

Verder is er nog een belangrijkrijk verschil aan te merken. Namelijk in het samenvoegen van pensioenen voor- en na pensioendatum. Voor pensioendatum is het namelijk alleen mogelijk om de pensioenen samen te voegen als je op dat moment werkzaam bent bij een werkgever waar je pensioen opbouwt. Ben je niet werkzaam en bouw je geen pensioen op dan is samenvoegen dus niet mogelijk. Direct voor of na pensioendatum is dit niet een vereiste. En kunnen pensioenen dus te allen tijde worden samengevoegd.

Kort gezegd hangt het helemaal van jou persoonlijke situatie af wat nou precies de juiste keuze is. PensioenVizier kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Wij zijn gespecialiseerd in alle pensioenzaken.

Belangrijker: we maken ingewikkelde zaken simpeler!

Echte experts vereenvoudigen complexe zaken. Je pensioen wordt duidelijk en je weet waar je aan toe bent.

Samen doorlopen we jouw persoonlijke situatie en geven daarop een passend advies. Daarbij kunnen wij je ook helpen bij de uitvoering van dit advies. Dit scheelt jou een hoop tijd (en kopzorgen) zodat jij je kan focussen op andere dingen.

Een pensioenboek? Klik hier!

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.