Jaarruimte voor ondernemers

25 september 2018

Iedereen heeft dromen voor later. Wellicht wil je tijdens jouw pensioen een verre reis maken of dat mooie vakantiehuisje kopen aan de Spaanse kust die je altijd al wilde. Je hebt waarschijnlijk ook wensen voor later. Je wilt misschien wel eerder stoppen met werken. Of misschien wil je wel op je pensioendatum net zoveel inkomsten hebben als dat je nu hebt. Hoe kun je deze dromen en wensen vervullen? En welke middelen heb je hiervoor nodig?

Pensioen opbouwen voor IB-ondernemers: hoe en wat?

Het ondernemerschap is vooruitkijken. Dit gebeurt zowel zakelijk als privé. Pensioen in Nederland bestaat uit drie pijlers, namelijk het basispensioen dat wordt geregeld door de overheid (AOW), het aanvullend pensioen dat geregeld wordt via de werkgever en het pensioen dat jezelf opbouwt. De AOW is je gegeven, maar jij als ondernemer moet zelf jouw aanvullend pensioen regelen. Hoe kan je dit regelen?

Dit kan bijvoorbeeld door particuliere verzekering, belegging of eigen vermogen. Je kan als voorbeeld een lijfrente afsluiten om extra pensioen op te bouwen of om eerder met pensioen te gaan. Een lijfrente is een bankspaarproduct of een verzekeringsproduct waarbij je om de zoveel tijd (of eenmalig) geld inlegt om later een periodieke uitkering te krijgen.

Lees meer over jouw aanvullend pensioen

Jaarruimte

De jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst mag gebruiken voor een extra pensioenopbouw. Dit mag je bij jouw belastingaangifte aftrekken van jouw inkomen, omdat je in een bepaald jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd. De overheid vindt het belangrijk dat mensen een aardig pensioen opbouwen. Als jij vindt dat je te weinig pensioen hebt opgebouwd, dan pas(!) is er sprake van een pensioentekort. Om dit pensioentekort aan te vullen, kan je zelf extra pensioen opbouwen.

Hoe kan je de jaarruimte berekenen? 

Je kan per kalenderjaar berekenen hoeveel pensioen je in een jaar zou mogen opbouwen en hoeveel je via de overheid daadwerkelijk hebt opgebouwd. Deze berekening wordt jaarruimteberekening genoemd. Jaarruimte ontstaat als je in een jaar minder pensioen hebt opgebouwd dan dat je van de overheid maximaal zou mogen opbouwen.

Als je de jaarruimte wilt berekenen, moet je gebruik maken van de gegevens van het voorgaande belastingjaar. Dus je berekent de jaarruimte van 2018 met de gegevens uit 2017. Als de berekende jaarruimte van 2017  wordt gestort op een lijfrentebankspaarrekening of in een lijfrenteverzekering, dan is dit bedrag aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting van het jaar 2018. Vaak wordt deze aangifte pas in 2018 gedaan. Hierdoor ontvang je de uiteindelijke teruggave, het fiscaal voordeel, van het aftrekbare gedeelte van de lijfrente ook pas medio 2018. Als je jouw pensioendatum bereikt, dan kan de jaarruimte voor de laatste keer in aftrekt worden gebracht. 

Jaarruimte

De formule:

De Belastingdienst heeft een speciale formule bedacht om jouw jaarruimte te berekenen. De formule is in stappen als volgt:

1.       Eerst bereken je jouw grondslag. Dit bereken je door jouw salaris – de Franchise te doen. De Franchise staat wettelijk vastgelegd en bedraagt over het jaar 2018 €12.129.

2.       Vervolgens bereken je de ruimte. Dit doe je door de grondslag te vermenigvuldigen met de factor. De factor is in 2018 13,3%.

3.       De berekende ruimte van stap 2 doe je tot slot minus de A Factor. Om jouw A Factor te achterhalen, kan je de Uniform Pensioen Overzicht (UPO) raadplegen. Hierin staan jouw opgebouwde pensioenen. Deze A Factor vermenigvuldig je met 6,5 en kun je eventueel minus de lijfrente inleg doen.

4. In een formule ziet de berekening er zo uit:

Salaris – Franchise = grondslag x factor = ruimte – A Factor (staat voor opgebouwde pensioen)

Voorbeeld met een salaris van €40.000:

  1.        Stel jouw salaris is €40.000. Dan is de grondslag €40.000 – €12.129 = €27.871.
  2.        Vervolgens bereken je de ruimte. Dit bereken je door €27.871 x 0,133 te doen. De ruimte bedraagt dus €3.706.
  3.         Tot slot haal je van de ruimte de A factor eraf. De formule hiervoor is (6,5 x A Factor( – eventuele lijfrente inleg)).

4. Stel jouw salaris is €40.000,-, dan ziet de formule er zo uit:

€40.000,- – €12.129,- = €27.871,- x 0,133 = €3.706 – [6,5 x A Factor (- lijfrente inleg)]

Wat is het nut van het gebruiken van jaarruimte?

Als je jaarruimte hebt, ben je niet verplicht om hiermee te sparen voor extra pensioen. Het is natuurlijk ook belangrijk om nu van jouw geld te genieten in plaats van alles bewaren voor later. Je hebt na uw pensioen ongeveer 70 procent van jouw inkomen als werkende nodig, maar dit hangt uiteraard van jouw situatie af of dit klopt. Kan je voor deze tijd uw hypotheek aflossen? Heb je nog plannen voor als je met pensioen gaat? Een verre reis? Welke zorgkosten heb je nodig voor jezelf of voor anderen? Kan je nu goed rond komen van jouw inkomen?

Als je twijfelt of je wel of niet wilt sparen binnen de jaarruimte, denk dan aan de volgende punten:

  • Iedereen heeft recht op een AOW-uitkering. Voor alleenstaanden bedraagt deze 70% van het minimumloon en voor samenwonenden 50% van het minimum loon per persoon;
  • Hoe schat je jouw financiële situatie als je besluit om met pensioen te gaan? Denk aan je kinderen, wensen of je hypotheek bijvoorbeeld;
  • De grootte van je jaarruimte en reserveringsruimte (de nog niet gebruikte jaarruimte over de afgelopen zeven jaar). Het zou kunnen zijn dat je een paar maanden werkloos bent geweest en hierdoor niet pensioen heeft opgebouwd. Dit verschil merk je na jouw pensioen bijna niet, maar werk je een aantal jaar voor een werkgever zonder pensioenregeling, dan mis je een groot aandeel van je pensioenopbouw;
  • Voor de ondernemers: hoeveel reserves kan je aanleggen en hoeveel jaar pensioenopbouw mis je?

Klik hier om je jaarruimte te berekenen.

Wil je meer informatie over jouw jaarruimte? Neem dan contact met ons op via 088 9000 900 of klik hier om naar de contact pagina te gaan. Het kennismakingsgesprek voeren we geheel vrijblijvend en kan zowel bij op locatie als bij ons op kantoor.