Indexatie op uw pensioen?

23 mei 2019

Wat is indexatie op uw pensioen?

Om te voorkomen dat uw opgebouwde pensioenpot door inflatie in waarde vermindert, kunnen er toeslagen worden verleend op pensioenaanspraken. Dit betekent dat u ieder jaar iets meer euro’s krijgt, maar hetzelfde kunt kopen als de jaren daarvoor.

Eerder stoppen

Je kan natuurlijk ook eerder stoppen met werken. Hoe indexatie dan geregeld is staat in het pensioenreglement

Indexatie in de opbouw – of uitkeringsfase?

Deze indexatie gaat over 2 fases namelijk tijdens de opbouw en tijdens de uitkeringsperiode. Meestal zijn deze indexaties gelijk, maar het kan zo zijn dat de pensioenuitvoerder wel de opbouw indexeert maar de uitkering niet. In de startbrief vindt u of u recht heeft op indexaties op uw werkgeverspensioen.

Neem contact met ons op

Actieve deelenemers of slapers..

Het kan ook zo zijn dat de pensioenopbouw voor actieve deelnemers nog wel geïndexeerd wordt maar voor ex-werknemers niet meer. Wanneer u voor 2 jaar geen indexatie krijgt dan mist u bij een inflatie van 2%, 4%inflatiecompensatie. Wanneer u nog 20 jaar moet sparen tot pensioendatum kan dit een aanzienlijke aanslag zijn op uw te bereiken pensioenkapitaal.De indexatie kan voorwaardelijk zijn of onvoorwaardelijk.Bij een onvoorwaardelijke indexatie is de werkgever verplicht om uw pensioenkapitaal te indexeren.

U moet er wel op letten welke indexatie onvoorwaardelijk is toegezegd. Bij een voorwaardelijke indexatie is de werkgever niet verplicht om te indexeren.Indien u meer informatie nodig heeft neem dan contact op met een pensioenprofessional.Heeft u vragen..? bel 088-9000 900 of Mail naar info@pensioenvizier.nl Klik hier om naar de contactpagina te gaan.