Indexatie op uw pensioen?

1 juli 2019

Wat is indexatie op je pensioen?

Om te voorkomen dat jouw opgebouwde pensioenpot door inflatie in waarde vermindert, kunnen er toeslagen worden verleend op pensioenaanspraken. Dit betekent dat je ieder jaar iets meer euro’s krijgt en hetzelfde kunt kopen als de jaren daarvoor. Dit is pensioen indexatie. 

Eerder stoppen

Je kan natuurlijk ook eerder stoppen met werken. Hoe indexatie dan geregeld is, staat in het pensioenreglement

Indexatie in de opbouw – of uitkeringsfase?

Deze indexatie gaat over 2 fases namelijk tijdens de opbouw en tijdens de uitkeringsperiode. Meestal zijn deze indexaties gelijk. Het kan zo zijn dat de pensioenuitvoerder wel de opbouw indexeert maar de uitkering niet. In de startbrief vind je terug of je recht hebt op indexaties op jouw werkgeverspensioen.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Actieve deelenemers of slapers..

Het kan ook zo zijn dat de pensioenopbouw voor actieve deelnemers nog wel geïndexeerd wordt maar voor ex-werknemers niet meer. Wanneer je voor 2 jaar geen indexatie krijgt dan mis je bij een inflatie van 2%, 4% inflatiecompensatie. Wanneer je nog 20 jaar moet sparen tot pensioendatum kan dit een aanzienlijke aanslag zijn op jouw w te bereiken pensioenkapitaal. De indexatie kan voorwaardelijk zijn of onvoorwaardelijk. Bij een onvoorwaardelijke indexatie is de werkgever verplicht om jouw pensioenkapitaal te indexeren.

Je moet er wel op letten welke indexatie onvoorwaardelijk is toegezegd. Bij een voorwaardelijke indexatie is de werkgever niet verplicht om te indexeren. Heb je meer informatie nodig, neem dan contact op met een pensioenprofessional. Of bel met ons via 088-9000 900. Mailen kan naar info@pensioenvizier.nl