Kennisbank artikel:

Hoe werkt pensioen?

Pensioen is werkgever – werknemer gerelateerd.

Geen werkgever…? dan ook geen pensioen. Want pensioen valt onder de pensioenwet en is goed beschermd!

Er zijn echter meerdere wegen die naar Rome leiden, een goede oudedagsvoorziening is er voor iedereen! Als je er maar tijd en aandacht aan besteed. De vraag “hoe werkt pensioen?” zal in dit artikel beantwoord worden. 

Hoe werkt pensioen voor de werknemer?

Bij pensioen voor de werknemer is het de werkgever die een pensioencontract afsluit met een pensioenaanbieder. Dit waren in het verleden de verzekeraars, maar tegenwoordig hebben we meer smaken in de aanbieding. Zo zijn er:

Gesloten PPI’s

Een PPI staat voor premie pensioeninstelling en is een soort van verzekeraar. Het mooie van een PPI, is dat zij niet onder de pensioenwetgeving valt, maar onder de WFT wetgeving. Bij deze vorm zien we nog steeds een vorm van gedwongen winkelnering. Er is één aanbieder die alle componenten voor een pensioen aanlevert. Deze componenten zijn: sparen, verzekeren en het administratieve systeem. Voorbeelden zijn Brand New Day, AEGON, Be Frank

Open PPI’s

Bij een open PPI is er geen sprake meer van de “gedwongen winkelnering” bij deze vorm staat het administratieve systeem vast, maar de rest is een keuze. Zo zijn er vaak enkele risicoverzekeraars en meer dan drie spaar aanbieders. Een voorbeeld van zo een aanbieder is IPP.

APF’s

Een algemeen pensioenfonds is relatief nieuw en zal vooral voor kleine pensioenfondsen interessant zijn. Het is een mengvorm waarbij de middelloonregeling minder rigide in elkaar zit. Waarbij de werknemer minder beschermd, zeker is van zijn uitkering in vergelijking met de bedrijstakpensioenfondsen. 

Oké prachtig, maar hoe werkt pensioen voor de ondernemer en voor collectief? Lees verder en je komt erachter!

Gratis adviesgesprek

Hoe werkt pensioen; het opstarten van een collectieve regeling

Hoe werkt pensioen voor collectief? Een pensioentraject is niet zo maar afgerond. Er is veel werk te verzetten, in de regel kost het jou ongeveer 10 uur aan input en aan de adviseurszijde is dat 42 uur. Zo maken we o.a. een BPF check (we kijken dan of je niet onder een bedrijfs(tak) pensioenfonds valt en we kijken of je de gewenste pensioenconstructie wel kunt betalen op middellange termijn. Er zijn een aantal stappen die je moet nemen om een collectieve pensioenregeling op te starten. Lees hier meer over op onze pagina voor collectief. Hoe werkt pensioen voor een ondernemer? Dat zal hieronder duidelijk worden.

Hoe werkt pensioen

Hoe werkt pensioen voor de ondernemer

Omdat de ondernemer geen werkgever heeft is er eigenlijk geen sprake van pensioenopbouw.

Er bestond wel zoiets als “pensioen in eigen beheer”, maar dat is per April 2017 afgeschaft. Dus zul je toch gebruik moeten maken van een andere manier van “pensioen”opbouwen. Dit wordt mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld: fiscale oudedagsreserve (FOR), bancaire lijfrentes, sparen in de BV of sparen in box 3.

Er zijn altijd een aantal componenten die meedoen voor de oudedagsvoorziening:

  • Waarde eigen bedrijf
  • Spaargeld in privé
  • Overwaarde huis
  • Andere beleggingen waaronder vastgoed, boten e.d.

Pas als we deze posten op waarde hebben meegenomen gaan we kijken of er een tekort is en zo ja hoeveel dat is!

Vervolgens kijken we of we fiscaal gunstig kunnen en willen sparen in bijvoorbeeld bancaire lijfrentes of FOR.

Bereken hier jouw pensioen!

Fiscale oudedagsvoorziening (FOR)

Een fiscale oudedagsvoorziening is niets anders dan een papieren belofte aan jezelf die credit (=schuldzijde) op de balans staat. Het is dus geen geld of spaarpot! Het is ieder jaar fiscaal voordeel, maar je moet aan het einde het geld wel debet(=bezit zijde) hebben staan anders heb je nog niets!

Ons advies is dus om te sparen en dit geld vast te zetten om de FOR te “dekken”

Bancaire lijfrentes

Anders dan de naam doet vermoeden zijn het lang niet altijd bankrekeningen waarover het saldo rente op gestort wordt. Er zijn ook beleggingsrekeningen waar rendement op of afgaat! Bij deze beleggingsrekeningen is het belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s. Er zijn beleggingsrekeningen met nauwelijks risico, maar er zijn er ook waar een enorm risico in zit. Verdiept u zich goed in welke beleggingen u stapt of vraag ons om een second opinion. We helpen u graag verder.

Sparen in de BV of in privé ..?

Veel onderbnemers vragen zich af waar ze moeten sparen in de BV of in privé..?

In de BV betaal je geen vermogensrendementsheffing en privé wel. Maar in de BV betaal je over het rendement VPB en als je het vermogen naar prive overhaalt betaal je dividend belasting.

In dit artikel lees je er alles over!

Ik hoop dat het enigma “hoe werkt pensioen” wat inzichtelijker is geworden. Heb je de vraag “hoe werkt pensioen” nog steeds?  Wij van PensioenVizier lichten pensioen graag voor je toe in een persoonlijk gesprek. Je kunt contact met ons opnemen via 088 9000 900 of klik op de link om naar onze contactpagina te gaan.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig vrijblijvend is?

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.