Kennisbankartikel:

Alles over een compagnonsverzekering!

Compagnonsverzekering voor de continuïteit

De overlijdensrisicoverzekering als compagnonsverzekering voor de continuïteit van je onderneming. Je hebt samen met een of meerdere compagnons een goedlopende onderneming. Tien tegen één dat je de zaakjes goed voor elkaar hebt als het gaat om de bedrijfsrisico’s die je loopt. Brand, inbraak en diefstal, rechtsbijstand en aansprakelijkheid, debiteurenrisico, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Je hebt het allemaal goed afgedekt. Maar heb je ook nagedacht over het risico van overlijden van één van de compagnons? Als een compagnon overlijdt, betekent dat vaak dat diens aandelen naar zijn of haar erfgenamen gaan. Het terugkopen van deze aandelen door de achterblijvende compagnon(s) kan een kostbare aangelegenheid zijn. De overlijdensrisicoverzekering als compagnonsverzekering biedt uitkomst.

Overlijdensrisicoverzekering voor compagnons

Wanneer één van de compagnons komt te overlijden, willen diens erfgenamen de waarde van diens aandeel in de onderneming uitgekeerd zien. Deze waarde zit echter vaak in voorraden, inventaris en goodwill. Het ontbreekt dan aan liquiditeit om de erfgenamen direct uit te kopen. Je kunt aankloppen bij de bank voor financiering.  En je kunt ook kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering voor compagnons. Een veel voordeliger, flexibeler oplossing die geen extra druk legt op de continuïteit van jouw onderneming. Ook wel compagnonsverzekering genoemd.

Een compagnonsverzekering is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) op het leven van de compagnon. De langstlevende compagnon krijgt dan het verzekerde bedrag uitgekeerd.  Die kan de uitkering gebruiken om de erfgenamen uit te kopen, zonder dat hiervoor een extra financiering bij de bank nodig is. Zo kun je zonder financiële zorgen het bedrijf voortzetten.

Aanvragen informatie compagnonverz.

Compagnonsverzekering in de BV of daarbuiten?

De compagnonsverzekering kun je binnen de BV of daarbuiten afsluiten. Aan elke keuze zijn voor- en nadelen verbonden. Stel, je hebt een onderneming met twee andere compagnons. Je hebt dan de volgende mogelijkheden om het risico van overlijden van één van de drie compagnons te verzekeren:

Optie 1: Verzekering in de BV

De BV sluit drie aparte polissen met op elke verzekering een andere compagnon. De BV is dan de premiebetaler en de begunstigde.

Voordelen:

 • De premie is aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.
 • De uitkering valt toe aan de BV. Het geld kun je, behalve aan het uitkopen van erfgenamen, ook besteden aan het aanstellen van een vervanger voor de overleden compagnon.

 

Nadelen:

 • De uitkering maakt onderdeel uit van het resultaat van de onderneming. Hier betaal je belasting over.
 • Wanneer je kapitaal uit de onderneming haalt om erfgenamen uit te kopen, is hierover dividendbelasting verschuldigd.
 • Om de nadelen van belasting te compenseren, moet het verzekerd bedrag wellicht worden verhoogd. Hiermee gaat ook de premie omhoog.

 

compagnonsverzekering

Optie 2: privéverzekering

Twee compagnons sluiten in privé een verzekering af op het leven van de derde compagnon. In dat geval moet het compagnonsverzekering uit 3 verzekeringen bestaan:

 1. Compagnon A + B sluiten een verzekering op het leven van C;
 2. Compagnon A + C op het leven van B;
 3. Compagnon B + C op het leven van A.

De verzekeringnemers op elke polis zijn ook de premiebetalers en de begunstigden.

Voordelen:

 • Er is geen erfbelasting verschuldigd omdat er niets aan de nalatenschap onttrokken wordt.
 • Flexibiliteit met de uitkering: het geld kan behalve aan het uitkopen van erfgenamen ook worden besteed aan het aanstellen van een vervanger voor de overleden compagnon.

 

Nadelen:

 • De premie van een compagnonsverzekering  is niet aftrekbaar voor de compagnon(s) en dient uit het privévermogen te worden voldaan.
 • De uitkering van een compagnonsverzekering valt toe aan privépersonen, zij kunnen deze naar eigen inzicht besteden. Bij een verschil van inzicht tussen de overgebleven compagnons kan dit tot extra risico’s leiden.

 

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

Meer weten over een compagnonsverzekering?

Wil je meer inzicht in de risico’s die jouw onderneming loopt als één van de compagnons wegvalt? Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van de compagnonsverzekering.  Ook voor ondernemers die al een dergelijke verzekering hebben, kan een premievergelijking interessant zijn. De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn sterk gedaald de afgelopen jaren. Een aantrekkelijke besparing is zo geregeld.

Meer weten over de compagnonsverzekering? Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak: 088-9000909 of ga naar onze contactpagina.

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.