Kennisbankartikel:

Hoe bouw je als ondernemer pensioen op?

 

Bouw als ondernemer pensioen op!

Er kan alleen sprake zijn van een werkgeverspensioen wanneer er sprake is van een werknemer/werkgever verhouding. Een IB- ondernemer bouwt dus nooit op deze manier pensioen op en valt dan ook nooit onder de Pensioenwet. Hoe bouw je als ondernemer pensioen op?

Om als ondernemer pensioen op te bouwen kan je in dit geval sparen voor de oude dag in de vorm van een lijfrente (box1), netto sparen op een bank of een beleggingsinstelling(box 3). Lees snel verder hoe jij als ondernemer je pensioen opbouwt!

 

 

Beleggen voor een ondernemer pensioen kan ook!

Als ondernemer kun je ook beleggen om pensioen op te bouwen. Bij beleggingen spelen er vier factoren een rol, namelijk de tijd, de spreiding in verschillende branches, de spreiding van de regio en het renterisico.

Aanvragen info ondernemerspensioen

 

1. Tijd

Met tijd bedoelen we of je de aandelen in één keer koopt of dat de inleg geschiedt over een langere periode. Wanneer de aandelen laag staan, kun je voor €100,- veel aandelen kopen. En staan de aandelen hoog, dan kun je voor €100,- weinig kopen. Hierdoor ontwikkel je gedurende de looptijd een gemiddelde inkoopprijs. Je weet namelijk nooit wanneer de aandelen hoog of juist laag staan.

2. Spreiding in verschillende branches

De spreiding in verschillende branches wil zeggen dat jij als ondernemer belegt in een fonds waarin veel verschillende branches zitten. Als het in een bepaalde branche slecht gaat, bijvoorbeeld in de transportbranche door een hoge dieselprijs, dan gaat het in een andere branche waarschijnlijk erg goed of beter, namelijk in de brandstoffen. Het is dus verstandig om gedurende een lange periode in veel verschillende branches te investeren. Denk bijvoorbeeld aan de foodsector, de grondstoffenbranche, de energiebranche, de technologiebranche enzovoort.

3. Spreiding van regio

Ook is het van belang om niet te investeren in één regio. Het kan namelijk zo zijn dat het in Europa slecht gaat en in Amerika juist weer goed. Het is dus verstandig om gedurende een lange periode te investeren in veel verschillende regio’s, zoals het verre oosten, Europa en Amerika.

4. Het renterisico

Aan het einde van de looptijd kun je veiliger beleggen om het vermogen veilig te stellen. De aandelen worden omgezet in een minder volatiel product, zoals obligaties. Aan het eind van de looptijd van obligaties lost de uitgevende instantie deze altijd weer af tegen de nominale waarde, oftewel 100%. Bij een verhoging van de rente gaat de koers van de obligaties omlaag, omdat mensen overstappen naar banksparen. Daarentegen stijgt jouw uitkering op het moment dat de rente omhoog gaat. Bij een verlaging van de rente wordt de koers hoger en jouw uitkering lager. Door middel van obligaties dek jezelf als ondernemer dus in tegen renterisico’s. Jouw uitkering blijft min of meer gelijk, of de rente nu stijgt of juist daalt.

Ondernemer pensioen

 

 

Lijfrente sparen voor ondernemer pensioen

Als ondernemer kan je er ook voor kiezen om te sparen in een lijfrentevorm. Een lijfrente is een pensioenproduct dat je bij een bank of een verzekeringsmaatschappij afsluit. Hiermee bouw je fiscaal voordelig een aanvullend pensioen op. Het voordeel hiervan is, is dat de lijfrente aftrekbaar is van de belastingen. Ook zit er geen limiet aan de uitkeringstermijn bij sparen in een lijfrente, dat wil zeggen dat de uitkering doorloopt zolang je leeft. Het nadeel is dat je geld niet opneembaar is en dat de uitkering moet voldoen aan de fiscale spelregels. Hieronder valt bijvoorbeeld een minimum uitkeringsduur van vijf jaar.

 

Banksparen

Als ondernemer kun je ook pensioen opbouwen door banksparen. Het voordeel van sparen op de bank of een beleggingsinstelling, is dat het geld opneembaar is, maar boven de € 30.846 (2019) betaal je wel vermogensrendementsheffing. Het nadeel van sparen op de bank is dat de fiscus niet meebetaalt. Voor meer informatie over pensioen, verwijzen we je graag naar het artikel pensioenvraag.

Jouw pensioen als ondernemer berekenen? Klik dan hier en reken in een paar stappen uit wat jij als ondernemer aan pensioen nodig hebt!

Bereken hier jouw pensioen!

Schrijf me ook in voor de nieuwsbrief

Gratis digitaal adviesgesprek

Deze nieuwe situatie vraagt om een nieuwe aanpak.

Wij blijven ons inzetten op lekker leven nu, maar ook later.

Vraag nu een gratis digitaal adviesgesprek aan om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle collectieve pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.