Geld beleggen

19 december 2018

Geld beleggen ..  wel of niet doen?

Wilt u graag geld beleggen? PensioenVizier laat u in dit artikel zien waarom het interessant is om een beleggingsrekening te openen. De banken hanteren momenteel namelijk zeer lage percentages voor uw spaargeld. Zo meldde de ABN AMRO onlangs dat de spaarrente naar beneden gesteld was naar een percentage van 0,8%. De boodschap is duidelijk, De overheid wil dat het geld uitgegeven wordt, De Nederlanders zijn alleen de grootste spaarders van Europa! Hoe zit het met u?  Allereerst een afbeelding die in het kort weergeeft hoe het lange termijn beleggen werkt.

De combinatie rendement en inleg

Geld beleggen

Rendement en inleg

Er zijn hier twee termen, rendement en inleg. U legt bijvoorbeeld elke maand 100 euro opzij. Dit kapitaal groeit. Doordat het kapitaal groeit wordt het rendement ook hoger. Het rendement staat immers in verhouding tot het ingelegde kapitaal.

Het risico

Geld beleggen wordt vaak gezien als een risicovolle bezigheid waar we ons liever niet mee bezig houden. Nederlanders sparen liever, ook al is dit tegen een percentage van ongeveer 1 procent. Wist u alleen wel dat geld beleggen ook kan met een beperkt risico, het hangt allemaal samen met uw gekozen risicoprofiel. Maar war is dan het verschil in risico? De meest eenvoudige tweescheiding is het defensieve en het offensieve fonds. Hierbij staat defensief voor een laag risico en een daarbij behorend gemiddeld rendement.Maar wat is dan het risico van geld beleggen? Hiervoor wordt de standaarddeviatie gebruikt. De standaarddeviatie geeft de beweeglijkheid in de grafiek weer. De standaarddeviatie wordt nader uitgelegd in dit artikel

Het spreekt voor zich dat het rendement hoger zal worden wanneer u meer risico durft te lopen. De beweeglijkheid (standaarddeviatie) zal dan alleen ook groter worden.

Neem contact op voor meer informatie!

Wat levert het op?

Het defensieve fonds heeft gemiddeld een rendement van zes procent per jaar. Als u dus 3000 euro spaargeld zou overhevelen naar een beleggingsrekening ontvangt u jaarlijks wellicht 150 euro meer dan op een spaarrekening. Dus een overweging in het sparen of geld beleggen zou zijn, ben ik bereid een risico te lopen waarvoor ik zes procent over mijn kapitaal terug kan krijgen?

Bekijk hier onze video over beleggen!