Geen AOV

14 juni 2019

Je hebt geen AOV en eigenlijk wil je ook geen AOV! Vaak heb je hier een goede reden voor. Ik ga je niet overtuigen dat je een AOV moet nemen!

In onderstaand artikel behandel ik een aantal redenen om geen AOV te nemen. Ik vertel er dan gelijk bij of het een goede reden is of werkelijk onzin!

Een AOV is duur.

Onzin. Je bent vast een keer werknemer geweest. Daar betaalt jouw werkgever voor verzuim, WIA en mogelijk WIA excedent. Daarbovenop kwam de fiscus met een aanslag voor WIA/WGA. Samen zo’n 6-8% van de loonsom.

Stel je verdient €60.000 op jaarbasis dan is 6-8% tussen de €3.600 en €4.800 aan premie. 

Bovendien is het risico enorm. Stel dat je op je 50ste arbeidsongeschikt wordt en je hebt €50.000 per jaar nodig. Dan heb je tot je 67ste ongeveer 17 maal €50.000 nodig dat is €850.000

Ze keren nooit uit.

Leuke verjaardagspraat, maar niet waar. Wat wel waar is, is dat een verzekeraar winst probeert te maken. Maar zeker niet ten koste van alles en zeker niet tegen de eigen AOV voorwaarden in. Stel dat ze dat wel zouden doen dan is de verzekeraar snel klaar in Nederland.

Bij de verzekeraar doen ze alle moeite om niet uit te keren. Ze verwijzen dan naar kleine lettertjes en keren niet uit.

Er zijn wel spelregels. Dat zijn de voorwaarden van de AOV verzekering. Lees deze dus goed door dat voorkomt teleurstellingen. 

geen AOV

Ze accepteren mij nooit.

Dat kan waar zijn. Als je vier gebreken of meer hebt is het vaak zo dat je wordt afgewezen. In dat geval is het vangnet van een UWV verzekering een uitkomst.

Ik word nooit arbeidsongeschikt.

Deze hoor ik wel vaker. Dit zijn ook de mensen die niet doodgaan en ook geen pensioen nodig hebben omdat ze niet oud worden. Bijzonder!

Ik ben nooit ziek en heb een sterk gestel. Waarom zou ik dan een AOV nemen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je steekt over en wordt aangereden, of je bent aan het klussen en de boor schiet uit. Zomaar een paar voorbeelden waar het behoorlijk mis kan gaan. Bovendien zorgt een sterk gestel niet voor de garantie dat je nooit ziek wordt. Ook mensen zonder ziekenhuishistorie kunnen enge ziektes krijgen.  Ervaring leert dat 1 op de 8 ondernemers te maken krijgt met korte of langdurige arbeidsongeschiktheid.Vraag een gratis adviesgesprek aan

Bovendien..

Ik hoor vaak: met mijn beroep kan ik blijven werken, want ik kan nog typen, telefoneren o.i.d.

Dit is lariekoek. Bij een AOV zijn er twee begrippen die belangrijk zijn in deze; beroeps arbeidsongeschiktheid en passende arbeid. Bij passende arbeid wordt er gekeken naar jouw werkervaring en opleiding en wordt gezocht naar een functie die bij je past.

Bij beroeps arbeidsongeschiktheid gaat het om jouw beroep en wat er nog mogelijk is met /in jouw functie. Veruit de meeste ondernemers kiezen voor beroepsarbeidsongeschiktheid, omdat het nauwelijks in prijs scheelt en de dekking beter is.

N.B. Werknemers zijn na de eerste twee jaar verzekerd voor gangbare arbeid. Dat is minder dan de eerder genoemde passende arbeid. Bij gangbare arbeid bepaalt het UWV wat je nog wel of niet kan doen…

Eigen schuld = geen uitkering

Onwaar! Je kan geblesseerd raken met voetbal of op wintersport iets breken. De AOV keert dan gewoon uit. Opzet is wel uitgesloten. Maar met opzet iets breken voor een AOV uitkering lijkt me nauwelijks voorstelbaar.

Het afsluiten van een AOV is ingewikkeld en duurt lang.

Dat ligt eraan. Het kan zo zijn dat je nooit ziek bent geweest en dat het te verzekeren bedrag laag is. Dan kan je zomaar –dus binnen twee weken- geaccepteerd worden. Heb je een keer iets gehad, dan komt er een aanvullende vragenlijst en vaak gevolgd door een keuring. Dit duurt langer. Na de keuring komt het dossier bij de medisch acceptant die beoordeelt of en onder welke voorwaarden de AOV verzekering gesloten kan worden.

Het maken van een afspraak en schuiven met dossiers kan wel wat tijd in beslag nemen. Normaal is e.e.a. binnen 2-3 maanden geregeld.