Expirerende lijfrente

4 januari 2018

De 5 mogelijkheden bij een expirerende lijfrente

Jarenlang heeft u gespaard voor later, nu is het zover! U mag gaan genieten. Uw lijfrente kapitaal komt vrij en dit heet een expirerende lijfrente. Een mooie term.. maar wat is een expirerende lijfrente dan? Wij leggen het u uit en geven u mogelijkheden. 

  • Het geld dat vrijkomt komt op een geblokkeerde bankspaarrekening;
  • Over dit geld krijgt u van de bank een vaste rente;
  • U krijgt op vastgestelde momenten een vastgesteld bedrag uitgekeerd.
  • U kunt zelf bepalen op welke leeftijd de uitkering begint.

1 Laat deze uitkeren

U koopt hierbij een direct ingaande lijfrente. Zo ontvangt u in termijnen een uitkering. Dit kan als u voldoende lijfrente hebt opgebouwd. Hier zijn wel kosten aan verbonden doordat het een polis betreft. Beleggen kan ook, maar hier zit meer risico aan. We leggen graag uit wat de voor- en nadelen zijn.De expirerende lijfrente knippen kan ook! Stel u heeft €100.000 nu kunt u €50.000 levenslang laten uitkeren en de andere €50.000 over 5 jaar uitsmeren. Dit zijn geen keuzes die u zomaar even maakt. Eenmaal gekozen is gekozen. Dan staat de uitkering voor de rest van uw leven (!) vast. Laat ons u helpen! 

2 Stort het door kapitaal door naar een latere periode

Wanneer het kapitaal nog niet nodig is op het eerder aangegeven tijdstip kan dit door worden gestort. Hier zijn wel kosten mee gemoeid. Wij kunnen al de kosten/benefits van al de aanbieders voor u op een rij zetten. Hierbij heeft u een duidelijk overzicht, het zijn namelijk niet de meest eenvoudige keuzes. Dit kan bij verschillende aanbieders met verschillende methodes. Vaste rente is een mogelijkheid, maar beleggen ook. Beleggen kan met een laag of hoog risicoprofiel.

Bel me, een eerste adviesgesprek is gratis

3 Eerder lijfrente aankopen

Het kan zijn dat de waarde eerder nodig is door veranderingen in uw persoonlijke situatie. Het is in dit geval mogelijk eerder een lijfrente aan te kopen. Er zijn natuurlijk veel zaken waarmee u dan rekening moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de belasting? Er zijn verschillende belastingregimes, daarbij is het van belang wanneer u de lijfrente bent begonnen. Zo gelden er verschillende regels voor ieder regime.

4 Premievrij maken

Hierbij stopt u met het betalen van premie en loopt de polis door tot de einddatum. Dit wordt veelal gedaan door personen die de premie niet af kunnen trekken bij de belasting. Wilt u graag weten of u tot deze groep behoort? Bel ons een keertje en wij geven u graag een vrijblijvend (gratis!) advies. Er is sprake van een oude regime polis als:

– er premie is betaald (bv maandelijks) polis moet dan gestart zijn vor 16 oktober 1990

– als er een koopsom is gestort (groot bedrag ineens) dan moet dit gedaan zijn voor 1 januari1992

Oud regime geeft meer vrijheid dan nieuw regime. Wij leggen u de verschillen  graag uit.

5 Afkopen lopende lijfrentepolis

Als de lijfrente vrij komt en u wilt direct het hele bedrag op uw bankrekening hebben gelden er bepaalde voorwaarden. De eerste voorwaarde is: uw lijfrente is € 4.281,- of lager. De tweede voorwaarde is: uw lijfrente valt onder het oude regime.

Hierboven ziet u wat het oude regime betekent. 

meer info

expirerende lijfrente

Photo courtesy of Vince_Ander(CC Attribution)

Wilt u meer weten over wat jouw mogelijkheden zijn bij een expirerende lijfrente? Schroom niet en neem contact met ons op! Wij helpen je graag verder. Je kan ons tijdens kantooruren bereiken via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?