Expirerende lijfrente

24 mei 2019

De 5 mogelijkheden bij een expirerende lijfrente

Jarenlang heb je gespaard voor later, nu is het zover! Je mag gaan genieten. Je lijfrentekapitaal komt vrij en dit heet een expirerende lijfrente. Een mooie term.. maar wat is een expirerende lijfrente dan? Wij leggen het je uit en geven je de mogelijkheden. 

  • Het geld dat vrijkomt, komt op een geblokkeerde bankspaarrekening;
  • Over dit geld krijg je van de bank een vaste rente;
  • Je krijgt op vastgestelde momenten een vastgesteld bedrag uitgekeerd.
  • Je kunt zelf bepalen op welke leeftijd de uitkering begint.

1 Laat deze uitkeren

Je koopt hierbij een direct ingaande lijfrente. Zo ontvang je in termijnen een uitkering. Dit kan wanneer je voldoende lijfrente hebt opgebouwd. Hier zijn wel kosten aan verbonden doordat het een polis betreft. Beleggen kan ook, maar hier zit meer risico aan. We leggen graag uit wat de voor- en nadelen zijn. De expirerende lijfrente knippen kan ook! Stel je hebt €100.000 nu kun je €50.000 levenslang laten uitkeren en de andere €50.000 over 5 jaar uitsmeren. Dit zijn geen keuzes die je zomaar even maakt. Eenmaal gekozen is gekozen. Dan staat de uitkering voor de rest van je leven (!) vast. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze! 

2 Stort het door kapitaal door naar een latere periode

Wanneer het kapitaal nog niet nodig is op het eerder aangegeven tijdstip kan dit door worden gestort. Hier zijn wel kosten mee gemoeid. Wij zetten al de kosten/benefits van al de aanbieders voor je op een rij. Hierbij krijg je een duidelijk overzicht, het zijn namelijk niet de meest eenvoudige keuzes. Dit kan bij verschillende aanbieders met verschillende methodes. Vaste rente is een mogelijkheid, maar beleggen ook. Beleggen kan met een laag of hoog risicoprofiel.

Bel me, een eerste adviesgesprek is gratis

3 Eerder lijfrente aankopen

Het kan zijn dat de waarde eerder nodig is door veranderingen in uw persoonlijke situatie. Het is in dit geval mogelijk eerder een lijfrente aan te kopen. Er zijn natuurlijk veel zaken waarmee je dan rekening moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de belasting? Er zijn verschillende belastingregimes, daarbij is het van belang wanneer je de lijfrente bent begonnen. Zo gelden er verschillende regels voor ieder regime.

4 Premievrij maken

Hierbij stop je met het betalen van premie en loopt de polis door tot de einddatum. Dit wordt veelal gedaan door personen die de premie niet af kunnen trekken bij de belasting. Wil je graag weten of je tot deze groep behoort? Bel ons een keertje en wij geven je graag een vrijblijvend (gratis!) advies. Er is sprake van een oude regime polis als:

– er premie is betaald (bv maandelijks) polis moet dan gestart zijn vor 16 oktober 1990

– als er een koopsom is gestort (groot bedrag ineens) dan moet dit gedaan zijn voor 1 januari1992

Oud regime geeft meer vrijheid dan nieuw regime. Wij leggen je de verschillen  graag uit.

5 Afkopen lopende lijfrentepolis

Als de lijfrente vrij komt en je wilt direct het hele bedrag op je bankrekening hebben, gelden er bepaalde voorwaarden. De eerste voorwaarde is: je lijfrente is € 4.281,- of lager. De tweede voorwaarde is: je lijfrente valt onder het oude regime.

Hierboven zie je wat het oude regime betekent. 

meer info

expirerende lijfrente

Photo courtesy of Vince_Ander(CC Attribution)

Wil je meer weten over wat jouw mogelijkheden zijn bij een expirerende lijfrente? Schroom niet en neem contact met ons op! Wij helpen je graag verder. Je kan ons tijdens kantooruren bereiken via 088 9000 900 of laat een bericht achter op onze contactpagina.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?