Eerder stoppen met werken, wat kost dat?

21 februari 2019

Eerder stoppen met werken
Je denkt er al een tijdje over na: Je wilt eerder stoppen met werken. Misschien heb je het gevoel dat je je kinderen niet genoeg aandacht geeft omdat je te veel bezig bent met je werk, of dat je je moeder te weinig bezoekt in het bejaardentehuis, omdat je het simpelweg te druk hebt. Je hebt jarenlang hard gewerkt en wil meer tijd voor jezelf, je kinderen en de mensen om je heen. Dat is volkomen begrijpelijk. In dit artikel vertellen wij jou dat eerder stoppen met werken mogelijk is!

In feite is het niet de vraag of je eerder kan stoppen met werken,

maar wat je wilt en hoe je het wilt regelen

. Iedereen kan nu stoppen met werken. Jazeker!  

Om maar een voorbeeld te geven: Enkele jaren geleden was ik in Nepal, daar koop je een huis in Pokhara, de tweede stad van Nepal voor €1.000

Klik hier voor meer informatie

Het levensonderhoud kost bijna niks in Nepal. Dus ja, als je 45 bent en je verkoopt je auto, je huis, alle andere bezittingen en neemt je spaargeld mee, dan kun je (veel) eerder met pensioen. Maar vaak wil je dat niet, je hebt wensen en eisen! Vaak hoor ik “als mijn levensstijl maar gelijk blijft”. Met andere woorden, het netto inkomen moet gelijk blijven.

Het is te simpel voor woorden, maar ieder jaar dat je eerder stopt met werken, heb je een netto jaarinkomen nodig.

Stel jouw inkomen is nu €35.000 bruto per jaar inclusief vakantiegeld. Netto hou je hieraan over ongeveer €23.000. Je wilt 3 jaar eerder stoppen, dan heeft u €69.000 nodig.

Hoeveel moet je nou inleggen om dit doel te bereiken? Dit hangt af van jouw risicoprofiel. Dit risicoprofiel bepaalt welke risico’s je wilt en kan lopen. Het spreekt voor zich dat jonge mensen met een lange beleggingshorizon vaak een hoger risicoprofiel hebben dan iemand die volgend jaar met pensioen gaat. Met een matig tot veilig profiel is een rendement op lange termijn mogelijk van 5%. In onderstaande tabel geven we aan welk bedrag de inleg (per maand) moet zijn.

Eerder stoppen met werken