Een pensioenplan heeft nazorg nodig

30 augustus 2018

Pensioenplan maken of niet?

Het is altijd van belang om een pensioenplan op te stellen. Je begint immers al met de pensioenopbouw vanaf uw 17de, wanneer de opbouw begint voor de AOW. Een pensioenplan heeft echter beperkingen. Zo moeten er aannames worden gedaan over de risico’s die uw pensioenopbouw bedreigen, maar ook over de factoren die uw die uw pensioenopbouw beïnvloeden. Uw pensioenplan zal dus minstens 1 keer per jaar nagekeken en eventueel bijgesteld moeten worden. In dit artikel leest u meer over de factoren van het pensioenplan en het nut van een pensioenplan.

Opbouw pensioen

Je pensioen begint met de AOW. Zolang je werkt of woont in Nederland bouw je AOW op. Je kunt maximaal 50 jaar AOW opbouwen. Dit betekent dus in de periode van 17 – 67. Echter is er een overgang voor mensen die nog eerder met pensioen mogen. Wanneer je met 66 met pensioen mag dan heb je AOW opgebouwd vanaf je 16e. Kort gezegd: ieder jaar bouw je 2% van het uiteindelijke AOW bedrag op. Wanneer je de gehele AOW opbouw hebt doorlopen dan heb je dus 50 jaar * 2% = 100% AOW opgebouwd.

Persoonlijke situatie

Uw persoonlijke situatie is uiteraard sterk van invloed op uw pensioenplan. Gebeurtenissen als samenwonen, trouwen, scheiden, een nieuwe baan, werkloosheid, deeltijd werken, arbeidsongeschikt raken, naar het buitenland gaan en overlijden zijn allemaal van invloed op je uiteindelijke pensioen.

Burgerlijke staat

Wanneer je gaat samenwonen of trouwen dan veranderen er een aantal dingen. Je bouwt nu ineens ook partnerpensioen op voor elkaar, maar is dit genoeg wanneer je partner onverhoopt wegvalt? Dit is een risico dat goed bekeken moet worden en die eventueel afgedekt kan worden. Dit hoeft uiteraard niet altijd een volledige dekking zijn, in uw pensioenplan is dit te berekenen.

Maar ook indien je gaat scheiden heeft dit gevolgen voor je pensioen. Je ex partner heeft namelijk recht op een bepaald deel van je pensioen. Hou er dus rekening mee dat niet alles voor jezelf is.

Zodra je een aantal jaren naar het buitenland gaat om daar te werken/wonen. Dan vallen die jaren voor de AOW opbouw weg, hierdoor kan er dus een gat ontstaan in het ouderdomspensioen. Dit kan op verschillende manieren opgevuld worden.

Pensioenplan

Photo courtesy of Images_of_Money(CC Attribution)

Carrière

Begin je binnenkort met een nieuwe baan of gaat je salaris wijzigen, wat betekent dit voor je pensioenplan? Bij meer of minder inkomen zal je levensstandaard aangepast worden op dit moment. Maar denk ook aan later! Wil je je levensstandaard behouden dan moet je wellicht zelf meer opbouwen of afdekken. Dit kan op verschillende manieren.

Halverwege je loopbaan wil je niet in loondienst zijn, maar begin je voor jezelf. Of je start vanaf het begin als zelfstandig ondernemer. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan zeker een aanrader. Maar hoeveel moet je dan verzekeren? Dit kan allemaal vastgelegd worden in uw pensioenplan.

Zoals je kunt lezen zijn er vele factoren van invloed op je pensioenplan. Een goed pensioenplan is daarom een goede leidraad, die zeker ieder jaar up to date gemaakt moet worden.

Uw pensioenplan

PensioenVizier bekijkt jaarlijks je situatie en verzorgt een jaarlijkse update van je pensioen in de vorm van een “PPB” Persoonlijk Pensioen Boek. Zo heb je een helder zicht op al uw pensioenzaken. Ieder jaar kijken we wat je wensen zijn en wat je gespaard en afgedekt hebt. Als we verschillen constateren kunnen we actie ondernemen. In overleg met jou kijken we wat de beste opties zijn, hierbij gaan we uit van: – je risicoprofiel – je budget – je wensen.

Naast een pensioenboek werken we met het persoonlijk financieel dashboard. Hierdoor heb je altijd toegang tot je pensioenplan en zie je in oogopslag hoe je er voor staat.  Tevens kunnen daar op ieder moment aanpassingen in gedaan worden. Dus wanneer er een wijziging plaats zal vinden in je persoonlijke situatie kan je direct zien wat de gevolgen daarvan zijn. Wij zeggen daarom: Pensioenplan maken!