Kennisbank artikel:

De voor- en nadelen van je AOV privé of via de BV verzekeren

De AOV privé of via de BV verzekeren

De DGA kan voor een mogelijke ziekte het beste een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. De DGA kan niet terugvallen op een wettelijke regeling wanneer hij arbeidsongeschikt raakt.

Toch zijn veel ondernemers helemaal niet verzekerd tegen ziekte, zwangerschap of andere arbeidsongeschiktheid. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze het vaak te duur vinden.  Kijk hier eens voor alternatieven. 

Veel ondernemers weten dan ook niet dat AOV premies fiscaal aftrekbaar zijn. De DGA moet een afweging maken of hij dit inkomensrisico afdekt door middel van een AOV of niet

Er zijn twee mogelijkheden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Bij de ene mogelijkheid sluit je een AOV privé af bij de andere mogelijkheid sluit je de AOV via de BV af. En welke mogelijkheid kies je dan. Ga je je AOV privé of via BV verzekeren?

Er zitten aan beide opties een aantal voor- en nadelen. Dit artikel richt zich enkel op de rechtsvorm BV en dus niet op het afsluiten van een privé AOV. 

vraag een gratis adviesgesprek aan

AOV privé verzekeren

Ben je als ondernemer zelf de verzekerde dan zijn de premies hiervoor fiscaal aftrekbaar op je inkomen. Het voordeel van deze constructie is dat je (soms) een fors belastingvoordeel kunt incasseren.

Een ander groot juridisch voordeel is dat als er iets met de BV gebeurt zoals een faillissement, je bij arbeidsongeschiktheid gewoon een uitkering blijft ontvangen. Zo komt jouw inkomensuitkering niet in gevaar.

Echter een nadeel van een AOV in privé is dat de premie ten laste gaat van je eigen privérekening en je deze niet via de BV betaalt.

AOV via de BV verzekeren

Bij het afsluiten van een AOV via de BV zijn er twee mogelijkheden

  1. De BV is verzekeringnemer en begunstigde.
  2. De BV is verzekeringsnemer en de DGA begunstigde.

Bij beide varianten is de belastingdruk gelijk. De DGA kan zijn eigen risico op een jaar zetten. Dan is er het eerste jaar geen uitkering mocht er ziekte plaatsvinden. De BV moet dan wel voldoende geld hebben om de DGA het eerste jaar geld te lenen of een dividenduitkering toe te kennen.               

AOV privé of via BV verzekeren

AOV bv of privé.

BV of DGA als begunstigde? 

Beide varianten hebben elk ook weer een eigen voordeel. Het voordeel van de BV als begunstigde is dat er minder administratieve rompslomp is om de uitkering bij de DGA terecht te laten komen. Maar het voordeel van de DGA als begunstigde is weer dat de loondoorbetaling niet in gevaar komt bij bijvoorbeeld een faillissement. 

Twee voordelen 

Maar er is meer. Bij het sluiten van een AOV via de BV kunnen er twee voordelen zijn ten opzichte van het sluiten van een AOV in privé. Voordelen zijn dat je privé niet de kosten van een AOV draagt en dat de premies van de vennootschapsbelasting aftrekbaar zijn. 

Nadeel bij arbeidsongeschiktheid

Wel is het zo dat, wanneer je arbeidsongeschikt raakt, in de variant dat de BV verzekeringsnemer en begunstigde is, een uitkering aan de BV wordt overgemaakt. Dit kan tot problemen leiden als de BV failliet gaat. De uitkering wordt dan gestaakt, zelfs als je nog arbeidsongeschikt bent.  

Risico arbeidsongeschiktheid schatten 

Vergis je niet, en de schattingen lopen een beetje uiteen, maar uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 10 ondernemers (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. En arbeidsongeschiktheid kan een grote financiële klap betekenen. Dus net als met elke verzekering is het zaak om in te schatten of het nodig is om het risico tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid af te dekken.  

Onderneming in gevaar?  

Het is dus verstandig om eerst in kaart te brengen wat voor jou als ondernemer de impact van het risico is. Ben je bijvoorbeeld volledig afhankelijk van jouw ondernemersinkomen? Kan je onderneming doordraaien bij jouw afwezigheid? 

Waarschijnlijk zijn de meeste ondernemers wel in staat om kortstondige arbeidsongeschiktheid zelf op te vangen. Echter een langere periode waarin je niet kunt werken, kan het bestaan van jouw onderneming in gevaar brengen. Dat wil natuurlijk geen enkele ondernemer meemaken.

Vraag een pensioenboek aan!

Mail mij dit overzicht

Mail mij dit overzicht en krijg inzicht in alle pensioen mogelijkheden.

Mail mij dit overzicht

Je staat toe dat wij je de uitkomsten van de pensioenrekentool toesturen en andere handige tips en tools met je delen. We spammen je niet en je kunt je bij elke e-mail eenvoudig weer uitschrijven.

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan en kijk inzicht in jouw pensioen mogelijkheden.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Lees meer over hoe wij met persoonlijke gegevens omgaan in ons privacybeleid.

Nieuwsbrief inschrijving

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze 7 extreem waardevolle tips voor een goed pensioen!

Net als jij hebben wij ook een hekel aan SPAM, daar hoef je niet bang voor te zijn.