Is collectief pensioen regelen moeilijk?
Nee, maar neem wel de juiste stappen.
Een collectieve pensioenregeling is vaak de duurste secundaire voorwaarde naast het salaris. Het is ook de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde.
Complex
Veel werkgevers vinden pensioen complex. Wij vereenvoudigen deze complexe materie. Bij ons krijg je dus geen vuistdikke rapporten waar je niks van begrijpt. De communicatie is eenvoudig, kort en bondig. Alle wetgeving en regeltjes komen voor onze rekening. Wij vertalen dit naar een goed advies.
Doordat er regelmatig wat verandert houden we jaarlijks een presentatie voor de werknemers. Dit wordt erg gewaardeerd.
Drie pensioencomponenten.
De basis is de AOW, die krijgt iedereen die in NL woont of in NL belasting betaalt.
Daar bovenop komt het collectief pensioen. Via de cao of als dat kan het collectief pensioen wat je zelf regelt.
Als laatste heb je de eigen regelingen zoals lijfrentes
Wat kost een collectief pensioen?
Dat hangt er van af. Er zijn dure regelingen en goedkope. We hebben een tool gemaakt waarbij je dit op eenvoudige wijze kunt berekenen. Let wel op! Het is een indicatieve kostenschatting. Om een precies beeld te krijgen van de kosten, maken we graag een uurtje vrij.
Vijf tips bij collectief pensioen regelen
Een goed begin is het halve werk
Denk goed na over het collectief pensioen. Wat wil je precies? Is het een zorg- of juist een beloningsgedachte? Wat is je budget en wat zijn de doelen? Natuurlijk helpen we je daarbij graag. Ook lopen we samen door een uitgebreide inventarisatie. Zo weet je vooraf wat je wilt, hoeveel het kost en wat het opbrengt.
Laat de totale kosten doorrekenen voor het collectief pensioen
Het is belangrijk om te weten wat de totale regeling kost. Dat zijn dus alle kosten zoals:
- Spaarpremie, dat is het ouderdomspensioen, geld voor later
- Risicopremie “nabestaandenpensioen”
- Risicopremie “premievrijstelling bij arbeidsongeschtheid”
- Kosten van de uitvoerder
- Kosten van de consultant.
Als je al deze kosten voor de bril hebt kun je makkelijker een goede keuze maken.
Laat ook de meerjaarlijkse kosten doorrekenen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het is een uitkomst om een betaalbaarheidsanalyse te doen. Hierbij imputeren we de toekomstige pensioenkosten en kijken dan naar de ratio’s zoals Current ratio , quick ratio en werkkapitaal. Pas als alle lichten op groen staan, gaan we door.
Check ff
Of je niet onder een bedrijfs(tak)pensioenfonds valt. Voordat je een collectief pensioen gaat regelen is het verstandig om te controleren of je niet onder een bedrijfs(tak)pensioenfonds valt. Dat is best complex om te checken. Het gaat dan om insluitings- en uitsluitingscriteria die in de cao vastgelegd zijn. Deze zijn dan gepubliceerd in de staatscourant. Ook is het een zaak van goed lezen waar het bedrijf wel of juist niet onder valt. Zo een check heet een “werkingssfeeronderzoek”.
Organiseer een “beauty contest”
Vergelijk meerdere aanbieders. Er zijn verzekeraars, PPI’s (Premie Pensioen Instellingen) en APF’s (Algemeen Pensioen Fonds). Allen hebben ze voor- en nadelen. Niet alleen in kosten, maar zeker ook in opbrengsten! We zetten dit dan graag voor jou op een rijtje.
Be good en tell it!
Als je eenmaal een collectief pensioen geregeld hebt is het belangrijk om dit ook op een goede manier te communiceren. Goede software vervult een sleutelrol hierin. Ik bedoel hier niet de software van de aanbieder. Specifieke onafhankelijke software die werknemers 24/7 op ieder device (laptop, telefoon of tablet) kan laten weten hoe het pensioen er uit ziet. Het voordeel van goede onafhankelijke software is dat je als bedrijf niet afhankelijk bent van het portal van de aanbieder. Het geeft meer keuzevrijheid en continuïteit.
Collectief pensioen regelen
Of het nu een nieuwe pensioenregeling voor het personeel is of een second opinion over een bestaande pensioenregeling, wij voeren het graag uit. Er telt maar één belang, dat is jouw belang.