Bijstorten of niet?

20 november 2018

De druk op bedrijven om de tekorten in het eigen bedrijfspensioenfonds aan te vullen neemt toe.Dat is het gevolg van een arbitragezaak over bijstortingen die PostNL heeft verloren.

Bijstortingsverplichting

‘Hoewel het om een hele specifieke situatie gaat, geeft de uitspraak van PostNL bedrijfspensioenfondsen een steuntje in de rug’, zegt pensioendeskundige Tim Burggraaf van adviesbureau Mercer. PostNL moet een betalingsachterstand van € 84 mln onmiddellijk voldoen aan het bedrijfspensioenfonds, zo bepaalde gisteren een geschillencommissie onder leiding van de voormalige president van Amsterdamse rechtbank Reurt Gisolf. Deskundigen schatten in dat bij zeker de helft van de ondernemingspensioenfondsen discussie is over de bijstortingsverplichting. Slechts bij een beperkt aantal noodlijdende fondsen stort de werkgever bij.

Bijstorten of niet

Bijstorten of niet?

PostNL weigerde sinds december vorig jaar de betalingen. Het postbedrijf meent dat het pensioenfonds over voldoende herstelkracht beschikt. Door de lage rente worstelen veel fondsen met een lage dekkingsgraad. ‘De blanco cheque’, oftewel de onbeperkte bijstortingsverplichting, is daarom voor vele bedrijven een loden last. ‘Op papier is het vaak helder wat er moet gebeuren bij tekorten; betalen of niet betalen’, aldus pensioendeskundige Theo Gommer van Akkermans en Partners. Daarom lijken de weigering en harde lijn van PostNL wat vreemd. ‘Het water stond ze kennelijk aan de lippen, daarom zijn ze er met gestrekt been ingegaan’, zegt Gommer over de opstelling van PostNL. 

Antwoorden op al je vragen? Klik hier!

Plicht van het bedrijf

Verschillen van inzicht komen vaak naar boven bij een overname of als het slechter gaat met de onderneming. Dan wordt er nauwkeuriger naar de verplichtingen gekeken. Twee jaar geleden was er ruzie over de bijstortingen bij sleepbedrijf Smit Internationale, vlak nadat het bedrijf was overgenomen door baggeraar Boskalis. Die zuiverde toen het tekort na veel discussies eenmalig aan met € 25 mln. Ook bij Super de Boer was er een probleem met de stortingen, omdat het slecht met de onderneming ging. Maar dat ontslaat het bedrijf niet van de plicht. ‘Je kan niet zomaar uit de uitvoeringsovereenkomst stappen’, zegt Gommer.

Erfenis uit het verleden

PostNL is laat met het aanpakken van de pensioenproblemen, want het personeel hoeft op dit moment niet te betalen aan de pensioenregeling. Dat is een erfenis uit het verleden, die PostNL nu probeert om te buigen middels slepende cao-onderhandelingen.