Banken onbetrouwbaar; sparen bij de bank risicovol!

21 november 2018

Sparen bij de bank risicovoller dan beleggen?

Sinds 1-1-2016 zijn de spelregels in geheel Europa veranderd als het gaat om het redden van banken. Deze nieuwe spelregels (Bail in directive) zorgen ervoor dat de spaargelden boven de 100K vogelvrij zijn op het moment dat de bank alwaar de rekening loopt in moeilijkheden komt.

Meer advies nodig? Neem dan contact op

Wat is er veranderd?

Voor de invoering van deze wet was het zo dat de overheden middels een nationalisatie dan wel noodkrediet de banken tegemoet kwamen als deze in de problemen belandde. De belastingbetaler was op dat moment diegene die het verlies moest nemen. Vervolgens was het dan afwachten of er iets van de gelden terug kwam in de toekomst. Dit wordt een “bail out” genoemd. Zoals gezegd is er nu sprake van een “bail in”. Kort gezegd, het komt erop neer dat niet langer de overheid diegene is die de verliezen van de bank op zich neemt, maar het de aandelenhouders en spaarders bij die bank. Ja, niet alleen de aandeelhouders, maar ook de spaarders met de spaarrekening lopen dan exact hetzelfde risico. Sparen is daarmee direct een stuk risicovoller geworden. De keuze van een bank is niet langer meer iets waar licht over nagedacht dient te worden. Sterker nog, er zijn banken waar je helemaal niet je geld wilt hebben staan. Denk aan de banken die actief zijn in Griekenland, Spanje, Portugal etc. En ik bedoel daarmee niet alleen de banken die fysiek in die landen zitten, maar die banken die financieringen hebben lopen in die landen.

De keuzes die je maakt bij het beleggen in aandelen zijn hiermee dan ook van toepassing bij het sparen. Zaken als kredietwaardigheid, verhouding van de schulden ten opzichte van de bezittingen, winstprognoses, reserves, verplichtingen, etc.

Opvallend 

Was je van bovenstaande op de hoogte gesteld? Schrik niet, ik denk dat nog geen 1% echt weet wat er vanaf 1 januari 2016 is veranderd. En juist dat beangstigt mij enorm. Ik weet niet direct wat een alternatief zou kunnen zijn voor de spaarrekening, maar beleggen in diverse bedrijven die gezond zijn klinkt evenwel een stuk minder risicovol dan voorheen. En ja, als vermogensbeheerder bieden wij een effectenportefeuille alwaar de beleggingen precies op die “gezondheid” worden getoetst (fundamentele analyse van Syb van Slingerlandt en de Pricing & Timing strategie). Interesse..?! www.postvb.nl 

Sparen bij de bank

risico. Photo courtesy of VanDammeMaarten(CC Attribution)