145+

Google reviews

20+

Jaar pensioenadvies op maat

<30

Minuten reactie

AOV ondernemer

Ben jij een ondernemer? Een goede en betaalbare manier om jezelf als ondernemer te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, is het afsluiten van een ondernemers AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering). Je wordt voorzien van een periodieke uitkering bij ziekte of invaliditeit. Zo ben je toch in staat om jouw vaste lasten te betalen, ook al kun je (tijdelijk) niet werken. Hierdoor hoef je geen aanspraak te maken op het door jou opgebouwde vermogen en heb je geen inkomensderving.

Neem hier contact met ons op!

Direct naar

Bescherm jezelf met een AOV

Van de verzekering kan een aantal zaken worden uitgesloten waardoor de premie verlaagd wordt. Denk hierbij aan:

  • Burn-out en overbelasting;
  • Zwangerschapsverlof;
  • Psychische aandoeningen.

Aan de andere kant kunnen ook extra zaken in de verzekering worden meegenomen. Denk hierbij aan een ongevallenverzekering of een jaarlijkse medische scan.

Voor wie is de AOV ondernemer bedoeld?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgezet voor zelfstandig ondernemers. Met zelfstandig ondernemers wordt bedoeld:

  • Zelfstandigen (ZZP’ers);
  • Directeur-grootaandeelhouders;
  • Vrije beroepsbeoefenaren;
  • Meewerkende echtgenoten.

In het algemeen gelden er een paar goede redenen om een AOV als ondernemer, ZZP’er of freelancer af te sluiten:

  • Er zijn geen andere inkomensbronnen waarop je kunt terugvallen wanneer je werk door arbeidsongeschiktheid vervalt;
  • De organisatie waarin je zit, verplicht je om een AOV af te sluiten;
  • De bank eist dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit.

Een tandarts is bijvoorbeeld meestal een vrije beroepsbeoefenaar en zal een AOV moeten afsluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoeft niet duur te zijn. Draai alleen aan de goede knoppen!

Verlaag je AOV-premie door goed te kiezen! Hierbij zijn verschillende manieren om de premie voor de verzekering te verlagen. Nogmaals, dat is maatwerk.

Een AOV is maatwerk

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is in feite maatwerk. Niet elke ondernemer of zelfstandige verkeert in gelijke omstandigheden en loopt dezelfde risico’s. Je dient daarom keuzes te maken die bij jou passen. Keuzes waarmee je de premie ook flink kunt verlagen. Een AOV is meestal niet goedkoop, maar geen inkomensverzekering nemen is vaak duurkoop als er onverhoopt wat met je gebeurt.

Bepaal je eigen risico

Welke periode je kunt doorkomen zonder een uitkering van de verzekering te krijgen, is bepalend voor het eigen risico dat je wilt en kunt nemen. De wachttijd tussen arbeidsongeschiktheid en uitkering kies jij zelf. Hierbij kan het een korte tijd van bijvoorbeeld een maand zijn. Daarnaast kan het ook een langere wachttijd van bijvoorbeeld een jaar zijn.

Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie.

Uitkeringsdrempel AOV bepalen?

De uitkeringsdrempel heeft te maken met de mate van arbeidsongeschiktheid. Standaard is de drempel gezet op 25 procent arbeidsongeschiktheid. Als je kiest voor een drempel van bijvoorbeeld 50%, wordt de premie een stuk lager, maar loop je wel het risico dat er niet wordt uitgekeerd als je “onvoldoende” arbeidsongeschikt bent.

Periode van de uitkering

Hoe korter de periode van uitkering is waarvoor je kiest, hoe lager de premie

Wie een appeltje voor de dorst heeft of een goed pensioen, kan de uitkering bijvoorbeeld laten stoppen op de leeftijd van 60 jaar. Wie dat niet heeft, kan beter voor een langere duur kiezen, maar betaalt daarvoor ook meer premie.

Hoogte AOV-uitkering?

Vaak bedraagt de uitkering van een AOV maximaal 80 procent van het laatstverdiende inkomen. Het is ook mogelijk om je voor een lager percentage te verzekeren.

Vergelijk zelf via Yezzer!

Beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid

Het maakt nogal wat uit of je verzekerd wilt zijn uit hoofde van je huidige beroep of vanuit passende arbeid. Vanuit je huidige beroep zal bij arbeidsongeschiktheid niet naar een andere baan worden gezocht, alvorens uit te keren. Bij de plicht tot passende arbeid kunnen er nog vele mogelijkheden van werk open liggen op grond van bijvoorbeeld je opleiding en ervaring. Doordat deze laatste variant in de praktijk lagere kosten met zich meebrengt, is het daarmee ook een goedkopere verzekering.

AOV-premie berekenen

Waar moet je als ondernemer rekening mee houden als je de premie van een AOV wilt berekenen? De standaard premie blijft, ongerekend indexering voor de inflatie, gedurende de hele looptijd gelijk. Je kunt ook kiezen voor een leeftijdsgebonden tarief dat hoger wordt naarmate je ouder wordt en het risico voor de verzekeraar toeneemt. Wie het standaardtarief kiest, betaalt op jongere leeftijd relatief teveel, maar op latere leeftijd relatief lage kosten. Bij het standaardtarief worden de tarieven in feite gemiddeld. Bekijk wat voor jou het goedkoopste is.

Premie verlagen met uitsluitingen

Als je het over indexering hebt, wordt alles geïndexeerd: de premie, het verzekerde bedrag en de uitkering. Hierbij is bepalend welke premie jij kiest. Dit omdat de mate van indexering verschilt per premie. Een volledige indexering pakt veel duurder uit dan een gedeeltelijke indexering of respectievelijk geen indexering.

Bereken hier jouw pensioen als ondernemer!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Houd altijd rekening met het risico van een verminderde arbeidsgeschiktheid op enig moment. Stel daarom je inkomen veilig met een goede AOV. Wij vragen altijd voldoende offertes aan en vergelijken de voorwaarden van de verzekering goed met je wensen. Met een AOV als ondernemer ben je tegen een redelijke premie goed verzekerd van een passend vervangend inkomen in de situaties waarin dat nodig is.

AOV ondernemer: laat je adviseren!

Wil jij weten bij welke verzekeringsmaatschappij je tegen de beste prijs verzekerd bent met een AOV? Wij helpen jou graag! Je kan ons bereiken tijdens kantooruren op 088 9000 900. Of laat een bericht achter op onze contactpagina en wij nemen contact met jou op.

Wist je dat het kennismakingsgesprek volledig op onze kosten is?

Ga voor een persoonlijk adviesgesprek!

Begin vandaag met “nu lekker leven, straks lekker leven!”

Marcel Wallage

Financieel planner vanuit Sneek en Amsterdam. Voor onafhankelijk, begrijpelijk en persoonlijk advies aan ondernemers en bedrijven! Auteur “denk niet aan je pensioen”. Nu lekker leven en straks ook! Voor mij betekent dat leuk werk, lekker sporten, veel varen en mooi wonen. Alles met mate. Bovenal verzamel ik leuke mensen en mooie momenten! Spreker, maar vooral luisteraar.

Alle kennisbank artikelen van deze auteur.