Beleggen voor beginners

19 december 2018

Het stappenplan van PensioenVizier: ‘beleggen voor beginners’

Er worden veel fouten gemaakt in het beleggen. Dit stappenplan is ervoor om te zorgen dat deze fouten niet door u gemaakt worden. Maar welke stappen zorgen er dan voor dat u niet dezelfde fouten maakt?

Stap 1  – een realistisch plan

Wat is uw huidige situatie en waar wilt u graag naartoe? Wat zijn de middelen die nodig zijn om daar te komen? Houdt dit plan eenvoudig en realistisch. ‘Beleggen voor beginners’ gaat altijd gepaard met een realistisch financieel plan.

Stap 2 – Een manier van beleggen dat onderdeel uitmaakt van je plan

Zoek de manier van beleggen die past in de gekozen strategie. Wanneer een defensieve strategie wordt gehanteerd zoek dan aansluitende fondsen en ga niet in op hevig fluctuerende aandelen. ‘beleggen voor beginners’ gaat om een realistische keuze in de portefeuille.

Stap 3 – Geef toe dat er een probleem kan ontstaan

Erken eventueel gemaakte fouten uit het verleden. Heeft u bijvoorbeeld een te hoge lening op uw huis afgesloten? Of geïnvesteerd in het verkeerde aandeel uit hebzucht? Bij ‘beleggen voor beginners’ speelt het benoemen van deze fouten een belangrijke rol. Op deze manier herkent u een soortgelijke situatie al snel en weet u hoe hierop ingespeeld moet worden.

Stap 4 – het liquide hebben van geld is geen oplossing tijdens een crisis

Dit is een natuurlijke manier om het stressgevoel te verminderen. Er ontstaan alleen problemen op het moment dat u weer in wilt stappen. Dit instapmoment is vaak wanneer de koers stijgt, een slecht moment dus. Bij ‘beleggen voor beginners’ is het belangrijk dat het vooraf opgestelde plan ook uitgevoerd wordt. Er kunnen natuurlijk wel kleine aanpassingen gedaan worden.Echter, geheel in cash overgaan is geen goed idee.

Stap 5 – Stel een checklist op met vragen die u aan uzelf stelt bij grote financiële beslissingen

Deze checklist zorgt voor een objectieve en pragmatische aanpak. Hoe voelt u zich? Is er angst en hebzucht in het spel? Past het wel in het oorspronkelijke beleggingsplan? Deze checklist is essentieel in het stappenplan:  ‘beleggen voor beginners’

beleggen voor beginners

Angst en Hebzucht

Stap 6 – Neem de tijd

beleggen voor beginners

Photo courtesy of casey.marshall(CC Attribution)

Probeer impulsieve beslissingen te voorkomen door deze op te schrijven en er de volgende dag een nieuwe blik op te werpen. In het stappenplan van ‘beleggen voor beginners ‘wordt geadviseerd om standaard een dag tijd te nemen.

Stap 7 – Ga voorzichtig en rustig om met nieuwe informatie

Stel doelstellingen niet te snel bij wanneer de koers onverwachtse wendingen neemt. Probeer geleidelijk de beleggingsportefeuille aan te passen. Vraag eerst advies aan deskundigen die bekend zijn met uw oorspronkelijke plan.

Stap 8 – Focus op uw eigen gedrag

U weet helaas vrijwel nooit wat de markten doen. Het is slim om op uw eigen gedrag te letten in plaats van op de markten. Vaak zijn aandelen die het nu goed doen, in de toekomst niet populair meer. Het zal dus niet slim zijn om hier zomaar in te investeren.

Bekijk hier onze video over beleggen!

Meer weten? Neem contact met ons op of maak een afspraak

of bel 088-9000900